Hlavní navigace

Sandra Parmová: Nabídka z Primy přišla až po příhodě s Krťou

25. 1. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Od Nového roku moderuje hlavní zpravodajskou relaci televize Prima, od loňského června ji ale miliony diváků znají z videa, na kterém nic netušící Sandra Parmová coby moderátorka Studia Burza na zpravodajském kanálu ČT 24 v přímém přenosu telefonuje s jakýmsi Krťou. Dnes už víme, že šlo o zvukaře České televize a že za neplánovaný vstup do živého vysílání nemohla moderátorka. Sandru Parmovou ale tahle příhoda proslavila a zřejmě přispěla i k tomu, že si jí všimla Prima.

Jak jste se vlastně dostala k televiznímu moderování? Většina diváků si vás zřejmě spojuje se scénkou ze Studia Burza na ČT 24, kde voláte zvukaře Krťu…

Předtím jsem v médiích nepracovala, asi tři a půl roku jsem byla zaměstnaná u obchodníka s cennými papíry, a to mě de facto přivedlo k práci moderátora. Mluvila jsem s klienty i potenciálními klienty mého zaměstnavatele a když jsem s touto prací skončila, přišla mi nabídka z České televize.

Jak na vás Česká televize přišla?

Asi od 21 let jsem chodila do České televize jako host do různých pořadů o investování, takže jsem se s lidmi z ekonomické redakce ČT 24 znala. Jednoho dne mě opět požádali, ať jim přijdu jako host do jednoho pořadu, a já jim řekla, že už u toho obchodníka s cennými papíry nepracuji. Dohodli jsme se, že bych mohla zkusit práci přímo pro televizi. Účastnila jsem se jednoho jejich konkurzu. Hodně mi pomohlo, že jsem uměla mluvit o akciích. Nakonec mě vybrali.

Sandra Parmová

Bylo pro vás těžké naučit se mluvit na kameru? Živé vstupy jsou prý nejtěžší.

Určitě, to víte, že jsem měla lektory na mluvení a na to, jak se mám pohybovat před kamerou. Ani teď si netroufám říct, že bych to ovládala perfektně. Dlouho mi trvalo, než jsem si na to zvykla. Člověk se pořád učí…

Jak dlouho trvalo, než jste šla poprvé živě na obraz? Myslím od nástupu do ČT.

Nebyla to zase tak dlouhá doba, po čtrnácti dnech nebo třech týdnech od chvíle, kdy jsem poprvé přišla na plac s původními moderátory, kteří mi všechno vysvětlovali. Sledovala jsem jejich přímé vstupy do vysílání. Po dvou až třech týdnech jsem si začala zkoušet svoje první živé vysílání i já.

Do povědomí diváků jste dostala hlavně díky zmíněné příhodě s Krťou, kdy jste v přímém přenosu Studia Burza telefonovala se zvukařem ČT, aniž byste tušila, že jste živě ve vysílání ČT 24. Mělo to nějaký dozvuk na Kavčích horách?

Pro mě osobně ne, protože to nebyla moje vina. Kolegové, kteří se na tom „podíleli“, z toho nějaké důsledky vyvozené měli. Nevím úplně přesně, jaké. Ale já jsem za to neměla žádnou pokutu ani jiný trest.

Co se tam tedy tenkrát ve Studiu Burza stalo? Nedohodli jste se přesně na čase, kdy se máte připojit do vysílání? A kdo zapříčinil, že jste se dostala do vysílání, aniž byste to věděla?

Opravdu to bylo technické nedopatření. Vůbec mi nefungovalo dorozumívací zařízení s Kavčími horami, a protože šlo o externí studio na Pražské burze cenných papírů, došlo k chybě přenosu informací a tím pádem jsem se dostala do živého vysílání, aniž bych o tom věděla. A hlavně jsem se to dozvěděla až po úplném konci vysílání. Netušila jsem to v době, kdy jsem byla na obraze a telefonovala s kolegou, který chtěl technicky napravit alespoň to, co po telefonu napravit šlo.

Co na to říkal moderátor Přemysl Čech, který z Kavčích hor moderoval pořad Ekonomika ČT 24 a předával vám slovo do Studia Burza?

Od té doby jsem se s ním snad ani nepotkala, takže nevím. Studio Burza bylo opravdu externí, na Kavčích horách jsem se tedy vyskytovala velmi zřídka. Přicházela jsem do kontaktu více méně jenom s těmi kolegy, kteří měli na starosti právě Studio Burza.

Jak jste potom prožívala popularitu videozáznamu tohoto nepovedeného vstupu na internetu? Dodnes to hodně oblíbené video na YouTube i jiných videoserverech.

Tehdy byla okurková sezóna, bylo po volbách a nebylo o čem psát. Osobně mi to nebylo moc příjemné, nemohla jsem z toho dva dny spát. Potom jsem si na to nějak zvykla. Ohlasy z okolí byly vesměs klidné, lidi to pobavilo.

Svým způsobem jste tím taky zpropagovala Studio Burza ČT 24 pro diváky, kteří ho zatím neznali.

Taky mi to říkali, takže s vámi musím souhlasit, že určitý druh reklamy to byl.

Prima na vás přišla díky téhle příhodě? Nebo vás měli vyhlédnutou dříve?

Nejsem si jistá, zda mne kontaktovali přímo kvůli tomuto videu, to byste se musel zeptat na jiných místech. Ale je možné, že to k tomu asi taky pomohlo, že si mě všimli.

Nabídka z Primy tedy přišla až po tom nepovedeném živém vstupu na ČT 24?

Ano, příhoda s technickým nedopatřením se stala v červnu a nabídka z Primy přišla na konci podzimu.

Kdo s ní přišel?

Nejprve mě oslovil zástupce šéfredaktorky zpravodajství Jitky Obzinové – Jan Punčochář.

Jak dlouho jste se rozmýšlela, zda odejít z ČT 24? Přece jenom jste se tam věnovala oboru, kterému rozumíte a profesně jste se mu dřív věnovala.

Rozhodovala jsem se asi týden s tím, že právě nejtěžším bylo rozhodnutí odejít po čtyřech a půl letech z oblasti kapitálových trhů. Když jsem to zvážila ze všech stran a porovnala všechna pro a proti, nakonec jsem se rozhodla pro Primu. Kapitálovým trhům se věnuji i nadále, ale už ne pracovně, pouze čistě osobně. Ze zájmu si otevírám specializované weby a pořád tuto oblast sleduji.

Nabídli vám hned Zprávy TV Prima, nebo jste si mohla vybrat i jiné relace – VIP zprávy nebo Krimi zprávy?

Nabídka zněla hned od začátku přímo na moderování Zpráv TV Prima. Žádná jiná nebyla.

Vy jako divák dáváte přednost zprávám na plnoformátových televizích, jako je Prima, nebo na specializovaných kanálech typu ČT 24?

Hodně sleduji Primu, takže jsem znala jejich skladbu pořadů. Řekla bych, že jsem divák, který rád pasivně sleduje televizi, takže to přispělo k tomu, že jsem na nabídku Primy kývla. Navíc obliba Primy v poslední době roste, a to nejenom z mého pohledu. Říkají mi to i mí známí. To mi usnadnilo rozhodování, protože si myslím, že Prima je na tom teď velmi dobře a jsem ráda, že můžu být součástí tohoto kolektivu.

Za tu dobu, co se věnujete moderování v televizích, se zprávy Primy často měnily. Sledovala jste jejich vývoj?

Změny v poslední době jsem sledovala. Televizní prostředí jako takové sleduji více až zhruba poslední rok, co jsem jeho součástí.

Sledovala jste v době, kdy jste působila na ČT 24, konkurenční zpravodajskou televizi Z1, která se zaměřuje hlavně na ekonomiku a byznys?

Vůbec ne. Když už, sledovala jsem Primu nebo ČT 24. Ostatní programy úplně minimálně, takže zhruba tuším, co Z1 vysílá, ale na její pořady jsem se dívala asi tak dvakrát.

Když porovnáte svůj pracovní den v ČT 24 a nyní v Primě, jak moc se vám změnil?

Pracovně se toho změnilo docela hodně, protože na ČT 24 to bylo hodně o tom, že jsem přispívala přímo k náplni pořadu, takže to vyžadovalo celý den sledovat, co se děje na akciových trzích. Hned ráno jsem musela získat co nejvíc zpráv o tom, co se dělo večer předtím na trzích v Americe. Bylo třeba, aby moje příprava byla hodně precizní. Pracovní doba byla díky tomu určitě delší, navíc jsem se akciovým trhům věnovala i ve svém volném čase. Na Primě jsem zatím velice krátce, takže to zatím nemůžu úplně detailně posoudit. Ale co jsem měla možnost, zatím mi to velmi vyhovuje.

Sandra Parmová, Roman Fojta

Jak tedy vypadá váš pracovní den na Primě, pokud máte zrovna službu a večer moderujete Zprávy TV Prima? Kdy přicházíte do televize?

Jak kdy, většinou krátce po obědě. Práce moderátora zpráv je hodně o tom, že musíte komunikovat s ostatními kolegy, na kterých jste závislý. Náplň je úplně odlišná od práce moderátora na ČT 24.

Můžete jako moderátorka zasahovat do titulků a ohlášek jednotlivých zpráv?

Upravit si zprávy pro svoji potřebu můžu. Pokud by šlo o razantnější zásahy, je dobré to konzultovat s daným redaktorem, autorem zprávy.

Nepřipadáte si tedy jako „mluvící hlava“, jak se často říká moderátorům televizních zpráv?

Určitě ne.

Považujete moderování hlavní zpravodajské relace na Primě za vrchol svojí kariéry? Máte nějaké další plány a týkají se médií, nebo časem přejdete zpět na makléřství?

V současné době určitě považuji moderování na Primě za vrchol své kariéry. Ale samozřejmě nevím, co bude do budoucna, za deset nebo dvacet let. Nemůžu říct, zda nepřijde něco jiného. Nyní je to pro mě samozřejmě vrchol. A zda zůstanu pracovat v médiích? Kdo ví? Těžko říct.

Vrátila byste se k makléřství?

BRAND24

Teď aktuálně ne, jedině v osobní rovině.

Foto: archiv Prima TV

Kde se vám líbila Sandra Parmová více?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).