Hlavní navigace

Samsung UE43J5572: HEVC na tunerech, parádní poměr cena/výkon

10. 6. 2015
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Samsung
Televizor nabízí kompletní tunerovou sadu, operační systém Tizen a zatím trochu neusazený firmware. V každém případě, stojí za pozornost.

Televizory této série s rozlišením Full HD jsou ke koupi v úhlopříčkách 81 (32"), 109 (43"), 122 (48") a 140 cm (55"). Výbava je vždy výtečná a zabudován je operační systém Tizen, o kterém výrobce vůbec nemluví a soustředí marketing na název Smart TV, kterým se zapsal do paměti. Pokud ho tak chcete vidět, najdete ho snad jen ve webovém prohlížeči. V menu nápis Tizen není nikde.

Televizor má – dosti překvapivě – čtyřjádrový procesor a naprosto kompletní tunerovou výbavu, tedy včetně DVB-T2 a DVB-S2. Ty ale navíc podporují kodek H.265/HEVC, který by měl být vyžadován pro příjem budoucího národního vysílání v DVB-T2 (pokud se něco do jeho startu nezmění).

Mimochodem, Samsung nám potvrdil, že všechny chytré televizory prodávané u nás, tj. od řady 5500 výše, podporují kodek H.265/HEVC na tunerech DVB-T2, případně i S2, pokud ho mají k dispozici. Všechny jsou také vybaveny operačním systémem Tizen a modely bez něj se v Česku (a na Slovensku) nabízet vůbec nebudou.

Takový je alespoň současný stav.

Elegance a úzké rámečky. Nahoře a po stranách 5 mm, dole 16 mm.
Autor: Samsung

Elegance a úzké rámečky. Nahoře a po stranách 5 mm, dole 16 mm.

Instalace lepší než dříve

Nejprve mě potěšilo, že to bylo po dlouhé době poprvé, co jsem neměl problém se spasováním podstavce. Vše do sebe totiž perfektně zapadlo, i když ideálně stále potřebujete šroubovák s magnetickou hlavou. Co potěšilo méně, byla instalace Wi-Fi. Klávesnice je sice perfektní, ale nepodařilo se mi připojit přes tlačítko WPS, což možná souvisí s neusazeným firmwarem, resp. s tím, že si televizor s Wi-Fi směrovačem Netgear R7000 občas nerozuměl. V routeru to ovšem není, protože jde o jeden z nejlepších možných.

Samsung také nikde neoznámí, zda podporuje Wi-Fi připojení přes 5 GHz, a nezeptá se ani na případné naladění DVB-T2. To druhé je možná o tom, že nechce zatěžovat uživatele, to první poněkud komplikuje situaci. V každém případě 5 GHz podle výrobce podporováno není.

Co se týče třídění kanálů, provádí se výběrem, následným zadáním volby a posunutím šipkovými tlačítky na příslušné místo. Více kanálů ale takto přeskupit nejde.

Ovladač má běžnou velikost, což je příjemná změna a vyšších modelů na to snad ani nenarazíte. Rozložení je výtečné a vedle výrazného tlačítka Smart Hub nad kurzorovým křížem upoutá i zvětšené Sports zcela nahoře. Přenastavuje televizor do režimu vhodného i pro fotbal.
Autor: Bohumil Herwig

Ovladač má běžnou velikost, což je příjemná změna a u vyšších modelů na to snad ani nenarazíte. Rozložení je výtečné a vedle výrazného tlačítka Smart Hub nad kurzorovým křížem upoutá i zvětšené Sports zcela nahoře. Přenastavuje televizor do režimu vhodného i pro fotbal.

Tradiční pohodlné ovládání

Menu nastavení je klasické s tradičním provedením i operacemi. V jednotlivých volbách, které odmačkáváte Enterem, můžete kolovat a ke každé je k dispozici velice dobrá nápověda.

Rozměrný dálkový ovladač má výborné rozložení a tlačítko EPG, resp. zde Guide, je dostatečně blízko kurzorového kříže. Tlačítka pro multimédia jsou zcela naspodu a chybí – opět tradičně – ta pro skok o kapitolu/skladbu/film dále. Jsou totiž sdružena s rychloposuvem.

Enter nemá v tuneru žádnou funkci, seznam kanálů se vyvolává tlačítkem Ch.List.

V multimédiích Enter vyvolá na obrazovku softwarové ovládání s tím, že se nastaví na poslední použitou volbu.

Nápověda v televizoru u Screen Mirroring říká, že tato funkce, pokud není v menu mobilu, nebude pracovat. Tentokrát ale vše fungovalo i po spuštění Wi-Fi Miracast na mobilu LG Flex 2 s Android 5.
Autor: Bohumil Herwig

Nápověda v televizoru u Screen Mirroring říká, že tato funkce, pokud není v menu mobilu, nebude pracovat. Tentokrát ale vše fungovalo i po spuštění Wi-Fi Miracast na mobilu LG Flex 2 s Androidem 5.

Tradičně kvalitní nekonečné EPG

Při přepnutí či odchodu z EPG se zvuk nepřeruší ani na okamžik a po nabídce se můžete libovolně pohybovat. Stahuje se ale až tehdy, když na daný kanál/multiplex vstoupíte. Tehdy jste také přepnuti na dotyčnou stanici a je zcela jedno, zda má nabídku staženu či nikoli.

Program se do paměti televizoru sice ukládal, ale data se už povětšinou sama neobnovila, a tak bylo třeba na každý multiplex znova vstoupit. Na druhou stranu, pokud po zapnutí televizoru chcete vstoupit na výpis naladěných kanálů na tlačítku Ch.list, který doplňuje informace z EPG, stáhnou se samy, i když je třeba chvíli počkat. Někdy se to protáhne na tři, čtyři sekundy. To je klasika, která je známá od všech výrobců, kteří k tomu takto přistupují. Škoda, že jsem nikdy nenarazil na možnost tuto funkci vypnout.

Na obrazovce vidíte pořady pro sedm stanic se základním popisem, resp. prvními dvěma řádky toho rozšířeného. Přehled je v každém případě vynikající.

Pořad si z EPG můžete nechat nahrát nebo se na něj nechat upozornit. Televizor se však neprobudil z pohotovostního režimu.

Pohodový Screen Mirroring, ale na HbbTV musíte chytře

Screen Mirroring se na televizorech Samsung chová trochu zvláště a nikdy mi tu moc nepracoval. Nyní ale ano a kupodivu jsem měl větší potíže napojit mobil Samsung Galaxy S5 než LG Flex, resp. nejnovější Flex 2. V prvním případě jsem se připojoval třikrát, u Flexu, který v menu Screen Mirroring nemá, jsem to zkusil s Wi-Fi Miracast a tady to klaplo hned napoprvé. Wi-Fi Direct, kterou obě funkce používají, zjevně zapracovala, ale jak říkají moje zkušenosti z nedaleké minulosti, nedá se na to spoléhat.

Důležité HbbTV tentokráte u televizoru pracovalo v podstatě okamžitě. Jen se muselo povolit v menu. Chaos v něm ovšem má Samsung stále, protože ikona HbbTV je vidět i mezi chytrými funkcemi, které naběhnou hned po instalaci TV. Pokud na ni klepnete, objeví se anglické hlášení o tom, že musíte v menu povolit datové funkce. Jakmile jsem to udělal a natvrdo vypnul televizor, HbbTV se rozeběhlo. Oproti modelům roku 2014 je to úplná pohoda.

Z dalších aplikací v menu Smart Hub, které se letos objevuje – v podobě vysloveně několika ikon – jen naspodu obrazovky, najdete v podstatě jen YouTube (funkční, klasicky bez ovlivnění kvality). Zbylé ikony představují například e-manual či kurz ke Smart Hubu. Pokud chcete cokoli dalšího, musíte si to na lištu přidat přes volbu Doporučené. Zde uvidíte Voyo.cz, Pohádky, Stream.cz či vstup do webového prohlížeče. A také volbu Moje aplikace, která už – na celé obrazovce – nabízí přístup například ke kanálům Filmboxu, O2TV, TV Sme, Sledovani.tv či iConcerts. Nabídka je nepřeberná a jak je zvykem, je rozdělena do jednotlivých tématických okruhů.

Aplikace můžete ze základní lišty lehce vymazat (šipka nahoru). Pokud na ni chcete nějakou přidat, mělo by to jít stejně. Bohužel v mém případě to úplně neplatilo a povedlo se to, až když jsem lištu Smart Hubu vyvolal počtvrté.

Napoprvé se mi na ni bohužel nepovedlo nainstalovat ani Filmbox Live. Ten se po stažení v nabídce vůbec neobjevil. Neobjevil se ani po úplném vypnutí televizoru, tedy vytažení ze zásuvky. Nakonec jsem zjistil, že aby se aplikace v hlavním seznamu objevila, nestačí ji jen nainstalovat, ale musí se po instalaci i spustit.

Oproti konkurenci je chování chytrých funkcí poněkud komplikované. Nicméně na dvou ze třech TV Samsung 2015, které jsem měl zapůjčeny, to fungovalo podstatně lépe, takže zde půjde nejspíše opravdu jen o aktualizaci firmwaru.

Další informace ke Smart TV najdete u Samsungu UE48JU6742U zde.

Pokud chcete ovládat televizor přes mobil, je třeba si stáhnout aplikaci Samsung Smart View 2.0. Pro LG Flex 2 ale nebyla k dispozici. Měl jsem však naštěstí na chvíli zapůjčen Samsung Galaxy S5, takže jsem ji vyzkoušel na něm. Na ovládání je příjemná a pracovala i svižně. Zároveň jsem zkusil další zajímavou funkci, na kterou mě upozornil výrobce. Pokud totiž máte některý z jeho špičkových modelů řady Galaxy S a Note (na některé starší se chystá aktualizace), můžete si po stažení roletky telefonu ťuknout na volbu „Rychlé přip.“ (takto se zobrazovala na S5). V tomto okamžiku by měl mobil prověřit všechna dostupná spojení a napojit vás, kam potřebujete.

V tomto případě jsem ale úspěšný nebyl.

Pokročilá obrazová nastavení nabízejí především úpravu pleťových odstínů, který se u Samsungu hodí a také detailní úpravu každé z barev modelu RGB.
Autor: Bohumil Herwig

Pokročilá obrazová nastavení nabízejí především úpravu pleťových odstínů, která se u Samsungu hodí, a také detailní úpravu každé z barev modelu RGB.

Rozumná nastavení, ale nespoléhejte na návrat k továrním hodnotám

Tzv. prvotní instalace TV řádně nevymazala nastavení. V menu Obraz tak zůstal hodně utlumen režim Standardní, který se v plné kráse objevil až v okamžiku, kdy jsem ho v tomtéž menu nechal vrátit na původní hodnoty speciální volbou. Ani potom se televizor nechoval ideálně. Obnoví totiž pouze hodnoty obrazového režimu, který máte aktuálně nastaven. Ty jsou čtyři a jsou dobře rozlišeny.

Manuálně upravíte podsvícení a také odstín zelená/červená. Volba „Obraz – možnosti“ nabídne úpravu teploty barev a mj. i další filmový režim (viz foto níže), což je vlastně další přednastavená volba k těm výše zmiňovaným a připočítat si můžete i výše zmiňovaný Sports.

Zvukových režimů je pět a dovolují mj. zvýraznit filmový či hlasový doprovod. V dalším nastavení můžete vybrat audioformát, ovlivnit zpoždění zvuku a také využít volby „Automatická hlasitost“. Ta je standardně vypnuta a hlídá hladinu zvuku například při přepnutí kanálu.

Za povšimnutí stojí i volby pro Smart Hub, tedy pro chytrou část. Tu si můžete buď nechat automaticky zobrazit hned po zapnutí (standardně), nebo nikoli. Zde se také můžete přihlásit do účtu na Samsungu, a pokud tak uděláte, můžete nastavení a volby Smart Hubu kdykoli obnovit.

V menu Systém najdete i poněkud nešťastně pojmenovanou volbu „Nastavení“, ve které – cituji – „projdete kroky počátečního nastavení jako při prvním použití televizoru“. V mém případě se ale televizor do továrního nastavení vrátil jen částečně, což jsem už zmiňoval.

Mezi přednastavenými obrazovými režimy chybí mj. výše zmiňovaný Sports, který si zasloužil i tlačítko na dálkovém ovladači.
Autor: Bohumil Herwig

Mezi přednastavenými obrazovými režimy chybí mj. výše zmiňovaný Sports, který si zasloužil i tlačítko na dálkovém ovladači.

Solidní spotřeba

Televizor je hned po instalaci nastaven do režimu Standardní, podsvícení na 18 z 20 možných (jiné volby jdou do 100, ale tady…) a tzv. Filmový režim, což je volba v menu, je vypnut. Eko řešení najdete na položce Systém a v základu je „Úspora energie“ vypnuta, stejně jako Eko čidlo a osvětlení dle pohybu, tedy snížení spotřeby aktivní regulací jasu.

Po hodině provozu na poněkud kostičkujícím a vypadávajícím ČT 24, DVB-T (tuner je citlivější na signál) byla spotřeba 79 wattů (34–95 W), jakmile jsem vypnul zvuk, měřicí přístroj osciloval mezi 16–17 W. To je pochopitelně vynikající, ale mějte na paměti, že jsme u Full HD.

Oficiálně udávaná spotřeba je 51 W a tady se hodně liším, což připisuji příjmovým potížím na tuneru DVB-T.

Oproti minulému roku se výrazně zlepšil náhled souborového manageru. I když stále nejde přepnout do prostého seznamu, obrazové ikony se výrazně zmenšily, což je jen dobře!
Autor: Bohumil Herwig

Oproti minulému roku se výrazně zlepšil náhled souborového manageru. I když stále nejde přepnout do prostého seznamu, obrazové ikony se výrazně zmenšily, což je jen dobře.

Kompatibilita, včetně podpory H.265 na USB 2.0

Přepracovaný souborový manager bez nutnosti dopředu třídit to, co chcete pustit, je výrazně lepší než kdy předtím a je hlavně přehlednější. Osobně bych sice ještě přivítal možnost přepnout na textový seznam, ale ta tu není. Jen možnost filtrovat položky výpisu.

V každém případě představuje solidně odvedenou práci s jasným ovládáním a možnostmi. Ty mimo jiné zahrnují i vytvoření náhledů z videí s Ultra HD rozlišením (přehrát pochopitelně nejdou, jsme u Full HD) a nechybí obvyklý adresářový náhled. Ten nabíhá rychle i z objemných médií jako z mého testovacího disku Freecom Mobile Drive Sq TV (1 TB) a s tímhle opravdu u Samsungu nejsou potíže. Škoda, že to za ta léta nepostřehl zejména Panasonic…

Fotografie nabíhají velice rychle, i když jde například o BMP, a televizor si poradí i s 3D snímky v MPO, které promítne jako 2D.

V muzice bohužel po spuštění skladby nevidíte její formát, ale jinak je náhled proveden stejně precizně jako jinde. K dispozici je i přehrávání formátu FLAC a už zde vynikne solidní zvuk televizoru.

Filmy mají nastavitelné kódování titulků, změnit můžete ve třech stupních velikost a upravit synchronizaci. Jsou podporovány i u MKV (L4.1, L4.0), u něhož si můžete také vybrat z doprovodného audia, a nechybí například ani v X.264.

HD nahrávky z kamer a fotoaparátů pracovaly bezchybně ve špičkovém BDAV (M2TS) se zvukem v Dolby Digital i DTS. Podporováno je také video v AVCHD, v čistém MPEG-4 i H.264, a dokonce jsem přehrál i Full HD film s kodekem H.265.

Televizor si pamatuje pozici v nahrávce hodně dlouho, takže mezitím můžete přehrát třeba i dalších pět videí.

Podstavec vypadá nejen z tohoto pohledu výborně!
Autor: Samsung

Podstavec vypadá nejen z tohoto pohledu výborně.

Firmware ještě úplně nešlape

To je myslím z článku zřejmé. Občas se navíc stávalo, že po zapnutí televizoru nešel ztlumit zvuk a musel jsem kratší či delší dobu počkat. Průvodním jevem byl i poněkud pomalejší náběh Smart TV, precizně se chovající EPG, kde po vstupu a odchodu necítíte žádné přerušení zvuku.

Zajímavostí pak bylo, že mi televizor v průběhu testu nabídl aktualizaci, ale když jsem ji nechal zkontrolovat, zjistilo se, že k dispozici žádná není.

Potěšilo chování některých nových aplikací, včetně Voya, kde bylo dokonce znát i jisté potlačení citlivosti televizoru na nepříliš dobrou spolupráci s vysoce kvalitním routerem Netgear. Například v YouTube jsem to nepozoroval a u Filmboxu prakticky také ne.

Obrazově televizor odpovídá ceně i třídě, i když překvapoval výborným resamplováním z USB. Protože ale výbava jde vysoko nad její rámec, představuje parádní nabídku a hlavně parádní kombinaci cena/výkon.

Pro koho bude, určí především kvalita vašeho příjmu z DVB-T. Pokud jste v oblasti se silným signálem, což já bohužel nejsem, využíváte DVB-S nebo nějaký set-top-box, pak problém řešit nemusíte. Pokud máte, jako já, s příjmem pozemního vysílání potíže, pak pro vás tento jinak výtečný televizor rozhodně nebude.

Samsung UE43J5572 nabízí to, co dnes chce řada lidí – Full HD, kompletní tunerovou výbavu s podporou moderního kodeku HEVC, zajímavou úhlopříčku tak akorát do „panelákové většiny“ a výtečný poměr cena/výkon. Jakmile se usadí firmware, což opravdu očekávám, bude to hodně zajímavý kousek. A nejspíše bude u Samsungu patřit i k nejprodávanějším.

BRAND24

Hodnocení

pro: poměr cena/výkon, tunery DVB-T2/S2 s podporou kodeku HEVC (!), výtečná výbava, elegantní design
proti: tunerová část citlivější na sílu a kvalitu signálu (subjektivně vzato), firmware potřebuje trochu usadit, pozor při instalaci adaptéru pro PCMCIA (CI+)

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • adaptér pro PCMCIA (CI+)
  • adaptér SCART
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • v televizoru e-manual, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“
  • záruka: 24 měsíců

Při nákupu nového Full HD televizoru preferujete tunery (vedle DVB-C)… Je povoleno více odpovědí.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).