Hlavní navigace

Samsung UE32EH5300: výborná multimediální kompatibilita, ale i smíšené pocity

19. 9. 2012
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Smart TV je dnes už pomalu zažité heslo pro „chytrý televizor“. My ho tu dnes pro vás máme v podobě méně obvyklé, s 81 centimetry úhlopříčky.

Televizor zpředu působí výtečným dojmem, a to i vzhledem k vysoké doporučené ceně 12 290 Kč, která je dána i tím, že jde o tzv. chytrý televizor (Smart TV), tedy přístroj s možností napojení na internet. První dojem pak výrazně vylepšují i úzké rámečky. Druhý dojem je už ovšem trochu horší. Podstavec představuje obyčejný kus plastu a panel je hodně hluboký – skoro 10 cm, a to vzhledem k výbavě, a zvláště pak ceně, poněkud kazí radost.

Panel je na podstavci naklopen směrem dozadu, což dělá sledování obrazovky – pokud je samozřejmě umístěna v té správné výšce – příjemnější. Při ceně 12.290 Kč ovšem mohl být podstavec vyroben z trochu luxusnějšího materiálu a například trochu skla by určitě nezaškodilo.

Panel je na podstavci naklopen směrem dozadu, což dělá sledování obrazovky – pokud je samozřejmě umístěna v té správné výšce – příjemnější. Při ceně 12 290 Kč ovšem mohl být podstavec vyroben z trochu luxusnějšího materiálu a například trochu skla by určitě nezaškodilo.

Delší instalace

Samotné ladění tuneru DVB-T je rychlé, ale instalace jako celek má spoustu položek, které musíte odklepnout. V mém případě se ke mně zatoulala španělsko-portugalská verze, i když na ní bez potíží fungovala čeština.

Po naladění jsem byl ale hodně překvapen. Kanály se totiž seřadily podle abecedy, a to jak ty televizní, tak ty rozhlasové a všechno se tudíž v jednom seznamu tak nějak pomíchalo. Ještě více jsem byl překvapen, když jsem nikde nenalezl jejich fyzické setřídění. A nenašel jsem ani oblíbené položky. Nakonec jste mi poradili vy (v diskusi) a tak jediná možnost jak kanály setřídit (fyzicky i přes „oblíbené“) je vstoupit do aplikace Smart Hub a setřídit vše tam. V menu volba zcela chybí.

Kanály se po instalaci seřadí abecedně bez ohledu na to, zda jsou televizní či rozhlasové. Nova je na prvním místě proto, protože název začíná mezerou (nebo možná podtržítkem…).

Kanály se po instalaci seřadí abecedně bez ohledu na to, zda jsou televizní či rozhlasové. Nova je na prvním místě proto, protože název začíná mezerou (nebo možná podtržítkem…).

Pohodové ovládání

Dálkový ovladač je jak z vyšší třídy, což se ostatně nakonec ukázalo pravdou a je to vidět i na zde nefunkčním tlačítku 3D a naopak funkčním a příjemném podsvícení tlačítek. Ovladač je jedním slovem výborný se slušným záběrem infrapaprsku a výtečným rozložením. Bude se také dobře udržovat, protože povrch tlačítek je hladký a jsou odděleny jen šikovnými výstupky, přičemž OK na kurzorovém kříži poslouží pro orientaci těch co hůře vidí, co zvládají nahmátnout volby automaticky nebo těch, co se prostě takto orientují.

Výtečné a snadno ovladatelné je i menu. Dá se v něm kolovat, což ovládání vysloveně usnadňuje i když některé volby by si zasloužily samostatná tlačítka. Typicky se to týká těch ekologických.

„Dálka“ je vysloveně z vyšší třídy a používá se i pro 3D televizory. Tlačítko on(off vlevo nahoře pak dokonce zapíná podsvícení tlačítek!

„Dálka“ je vysloveně z vyšší třídy a používá se i pro 3D televizory. Tlačítko on/off vlevo nahoře pak dokonce zapíná podsvícení tlačítek!

Díky jednomu z vás jsme získali foto skutečného dálkového ovladače, který
Samsung (zřejmě nyní) dodává k testovanému televizoru. Jak vidíte, tento je
- ve srovnání s tím (viz foto výše), který nám byl zapůjčen - řádově
jednodušší a nepodsvícený.

Díky jednomu z vás jsme získali foto skutečného dálkového ovladače, který Samsung (zřejmě nyní) dodává k testovanému televizoru. Jak vidíte, tento je – ve srovnání s tím (viz foto výše), který nám byl zapůjčen – řádově jednodušší a nepodsvícený.

OK bohužel nevyvolává seznam naladěných kanálů, na to je tu speciální tlačítko, a v multimédiích při přehrávání videa zobrazí pouze jeho název a mj. i pozici, ve které se přehrávání nachází. K samotnému ovládání multimédií pak slouží blok zcela naspodu dálkového ovladače se samostatnými tlačítky pro rychlé převíjení, naopak zcela chybějí ty pro přeskok po kapitolách.

Posun po filmu se může řešit i přímým skokem na čas nebo posunem po scénách. Tato volba  film doslova rozebere a po asi deseti minutách ukáže náhled vybrané scény. Je to nejen příjemné, ale i návykové. Vše doplňuje vynikající navazování na rozkoukaný film, které je naprosto automatické a pokud ho chcete sledovat od začátku, je třeba zajet do menu, což samozřejmě není nic proti ničemu. Tohle je zvládnuto výtečně!

Zajímavé je, že volba Media.P vede do stejného menu (Smart Hub) jako volba internet&TV a přitom, pokud si dobře vzpomínám, kdysi vedla přímo do přehrávání multimédií. Do nich jsem se napřímo nedostal.

EPG je ukázkové a má vše, co by správné EPG mělo mít. Je to ostatně vidět ze samotné fotografie.

EPG je ukázkové a má vše, co by správné EPG mělo mít. Je to ostatně vidět ze samotné fotografie.

Nekonečné EPG

Obraz a zvuk se nepřeruší, to známe už z dřívějších Samsungů, a EPG má jeden náhled, který je ovšem naprosto ukázkový. K vybranému pořadu vidíte krátký popisek a také čas začátku a konce. Posunout se po programu televizních stanic můžete nejen po obvyklých osm, devět dnů, ale v podstatě to jde až do nekonečna, i když vám pochopitelně brzy dojde samotný televizní program. V každém případě tady jste připraveni na cokoliv.

Na pořad se můžete nechat i upozornit, což obnáší odmáčknutí tlačítka s poněkud kuriózním překladem „Plán sledování“. Televizor se ale z pohotovostního režimu neprobudil.

I základní nastavení obrazu jsou na úrovni. V těch pokročilých k nim přistupuje ještě vyvážení na bílou, zapnutí RGB prostoru nebo doladění přes samostatnou červenou, zelenou či modrou barvu.

I základní nastavení obrazu jsou na úrovni. V těch pokročilých k nim přistupuje ještě vyvážení na bílou, zapnutí RGB prostoru nebo doladění přes samostatnou červenou, zelenou či modrou barvu.

Bohatá nastavení

To je vskutku pravda a tady Samsung nijak nepolevil. O ekologických volbách se zmiňuji níže, takže začněme zvukem. Ten ovlivníte buď v pětipásmovém ekvalizéru, nebo využijete jedné z pěti přednastavených voleb. U obrazu to platí také a vedle obvyklé volby pro dynamický obraz je tu například i film.

Pokud je to málo, manuálně obraz ovlivníte více než dost a vedle běžných položek jako ostrost, barevnost, kontrast či poměr zelená-červená, který tu opravdu užijete, je tu také regulace úrovně podsvícení a v pokročilých volbách pak i gama korekce, úprava pleťových odstínů, korekce černé či vyvážení na bílou.

Televizor solidně zachová poměr stran příchozího obrazu podle doprovodného signálu a na automatiku je nastaven už v základu. Tady žádná překvapení očekávat nemusíte. Pokud byste si s nastavením chtěli pohrát ručně, máte k dispozici dalších pět formátů, mezi nimiž ovšem chybí 14:9.

Ekologické volby se bohužel nedají vyvolat jinak, než přes menu, ale jak vidíte, nechybí čidlo sledující úroveň okolního světla. Ve volbě „Úspora energie“ lze vypnout i obrazovku a nechat zapnutý pouze zvuk.

Ekologické volby se bohužel nedají vyvolat jinak, než přes menu, ale jak vidíte, nechybí čidlo sledující úroveň okolního světla. Ve volbě „Úspora energie“ lze vypnout i obrazovku a nechat zapnutý pouze zvuk.

Měření spotřeby

Samsung jsem měřil hned po instalaci. Obraz byl nastaven na standardní, zvuk taktéž, přičemž ten virtuální byl jako obvykle vypnut. Světelný senzor (Eco sensor) hlídající hladinu okolního světla byl vypnut taktéž, stejně jako volba pro úsporu obrazovky nastavitelná v několika stupních (nechybí ani manuální regulace podsvícení).

Zde si také můžete vypnout obrazovku úplně a nechat si puštěný pouze zvuk. V tomto okamžiku jsem naměřil 11–12 W, což je naprosto excelentní. V běžném provozu to pak po hodině měření typicky na ČT24 bylo 31–47 wattů, což je na podsvícení LED hodně velké rozpětí. Typická spotřeba však byla 34 W, a to je určitě solidní a zhruba se shoduje i se štítkem EU, který udává 39 W.

Tlačítko úplného vypnutí tu není, nicméně je tu jednoduché elektronické, kterým televizor můžete vypnout a následně ho zapnout i dálkovým ovladačem. Spotřeba v pohotovostním režimu je 0,3 W, čemuž také odpovídá i zařazení do energetické třídy A.

Manažer souborů se neovládá právě intuitivně a musíte na tím přemýšlet. Někdy ani šipka vpravo nestačí, abyste se posunuli do pravého sloupce.

Manažer souborů se neovládá právě intuitivně a musíte na tím přemýšlet. Někdy ani šipka vpravo nestačí, abyste se posunuli do pravého sloupce.

Slabý manažer, vynikající kompatibilita

Přepracovaný souborový manažer je podstatně slabší než ten, který byl k dispozici do loňského roku. Už jenom na prosté přejíždění po souborech kurzorovými šipkami je v něm třeba myslet, protože nepracuje právě logicky a občas se dokonce ani nechová stejně. Ve videu pak nevidíte náhled, ve fotografiích už ale ano, a tady k mému překvapení televizor zvládl – vedle JPG a PNG – přehrát i 3D snímky ve formátu MPO. Jen je převedl do 2D…

Při promítání videa máte celou řadu možností, například vyhledávání podle scény. Titulky jsou nastavitelné do třech velikostí a upravit lze i synchronizaci s videem.

Při promítání videa máte celou řadu možností, například vyhledávání podle scény. Titulky jsou nastavitelné do třech velikostí a upravit lze i synchronizaci s videem.

I ve videu je kompatibilita vynikající! Vedle MKV (L4.0, L4.1), XviD a X.264, vše s perfektními a ve třech velikostních stupních nastavitelnými titulky v češtině, byla přehrána i spousta HD nahrávek z kamer a fotoaparátů. Potíže nastaly v podstatě jen se zvukem v AAC, který televizor neumí, u profesionálních video nahrávek s koncovkou M2TS zvládl i doprovodný zvuk v dts. Poradil si s QuickTimem (MOV), MTS či MP4, formátově vzato s H.264, MPEG-4 i s AVCHD. V případě WMV HD byla přehrána obě rozlišení, tedy HD Ready i Full HD.

Nahrávky perfektně navazují, a to třeba i tehdy, když USB paměť vytáhnete, nebo mezitím přehrajete jiný film.

Ke kvalitě se vyjadřuji níže, ale televizor měl i v „nativním“, tedy přirozeném rozlišení Full HD zjevné potíže s podáním barev. U muziky se ale ani nezapotil při přehrávání WAV a MP3 s nejvyššími datovými toky, zvládl ale i FLAC. Jen v tomto okamžiku z neznámých důvodů v manažeru vypadla všechna čeština ve jménech souborů.

Ovládání na televizoru vidíte vlevo dole (onen výstupek zespoda) a obstarává ho pětipolohové joystickové tlačítko, kterým vyvoláte i vypnutí. Nahmátnutí z čela televizoru je snadné, chce to jen minimum zvyku a také se k přístroji – pokud by měl být umístěn ve správné výšce – přikrčit. Joysticku by to spíše slušelo nahoře, než dole…

Ovládání na televizoru vidíte vlevo dole (onen výstupek zespoda) a obstarává ho pětipolohové joystickové tlačítko, kterým vyvoláte i vypnutí. Nahmátnutí z čela televizoru je snadné, chce to jen minimum zvyku a také se k přístroji – pokud by měl být umístěn ve správné výšce – přikrčit. Joysticku by to spíše slušelo nahoře než dole…

Podprůměrný obraz

Na poněkud posunuté barvy bohužel narážíte všude a také na tmavnutí v detailech, pokud je scéna tmavší. Je to vidět jak na příjmu DVB-T, tak v multimédiích a nejméně je to znát v extrémně kvalitních HD nahrávkách. Ovšem i tady to znát je, někdy navíc s nepatrným zaváhání v plynulosti přehrávání. Nedivte se, že mě obraz opravdu překvapil, ovšem v tom špatném slova smyslu, a na televizor této cenové relace se nedá ohodnotit jinak, než jako hodně slabý.

Podepisuje se na něm ovšem i velmi slabé resamplování ze standardního rozlišení, a to kupodivu i u kvalitních filmů, které mají jen tu smůlu, že jsou v nízkém „palovském“ rozlišení (SD). Potíže jsou často znát i na DVB-T při šikmém či vodorovném švenku kamery a vůbec podání z dnes už klasicky špatného českého DVB-T je slabé a připomíná něco à la pátá kopie z originální VHS kazety. Pokud jste tedy pamětníci.

Pochválit ale musím zvuk, který je opravdu výborný. Tady dělá své hloubka televizoru a také to, že reproduktory tím pádem mohou vyzařovat směrem dolů a vše jakoby zhutňovat.

Z čela vypadá subtilně, ale z boku je to pěkný otesánek. Hloubka panelu je skoro 10 cm.

Z čela vypadá subtilně, ale z boku je to pěkný otesánek. Hloubka panelu je skoro 10 cm.

Bez problémů sem také připojil bezdrátovou klávesnici Logitech K400, u níž fungovala i dotyková ploška a například v multimédiích se objevil běžný kurzor, jaký znáte z Windows. V menu si pak parametry klávesnice a myši můžete dále upravit například co do rozložení.

A závěr? I když televizor zepředu dobře vypadá, z boku a při pohledu na podstavec působí tak nějak lacině. Kdyby stál v doporučené koncové ceně kolem 9000, neřekl bych ani popel, dokonce i ke kvalitě obrazu (námitky k nemožnosti setřídit kanály bych ale pochopitelně měl i tak), Při ceně o tři tisíce vyšší ovšem najdete na trhu nesrovnatelně lepší nabídky s nesrovnatelně kvalitnějším obrazem. Ale znáte to sami: ne všechno se pokaždé povede.

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– nenatáčitelný podstavec
– napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
– uživatelská příručka přímo v televizoru

foto: autor a Samsung

Jaký je váš názor na nové Samsungy z kolekce 2012?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).