Hlavní navigace

Saddám Husajn plánoval teroristický útok na Svobodnou Evropu v Praze

30. 11. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
30. 11. 2009

Bezpečnostní informační služba zjistila, že někdejší irácký diktátor Saddám Husajn před deseti lety plánoval teroristický útok na budovu Rádia Svobodná EvropaPraze. Informace zveřejnila televize Nova a její zpravodajský web TN.cz.

Těžiště zmařených útoků leží už v roce 1999. Tehdy BIS začala sledovat agenty irácké tajné služby DGI s diplomatickými pasy. Měla totiž informace, že připravují teroristický útok na budovu rádia Svobodná Evropa u Václavského náměstí, píše web. Kontrarozvědka postupně zjistila, že útok má přijít z okna bytu, který je vzdálený od budovy rádia zhruba 80 metrů. Útok měl být zahájený protitankovou střelou RPG 7 a nařídilo ho tehdejší irácký prezident Saddám Husajn, který si přál, aby bylo definitivně umlčeno vysílání rádia Svobodná Evropa.

BRAND24

Vydal své tajné službě pokyn, aby násilně narušila irácké vysílání Svobodné Evropy. Pro tuto operaci uvolnil značné finanční prostředky, popsal pro TV Nova mluvčí BIS Jan Šubert. Útok se nakonec podařilo odvrátit, ale kvůli bezpečnosti stály později několik měsíců před rádiem Svobodná Evropa obrněné transportéry.

Rádio Svobodná Evropa se v květnu letošního roku přestěhovalo do nové budovy na pražském Hagiboru. Nové sídlo je jenou z nejlépe střežených budov v Česku, dodává web TN.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).