Hlavní navigace

S Rádiem Wave v FM nepočítám, říká prozatímní ředitel Českého rozhlasu

14. 10. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
14. 10. 2010

Český rozhlas by měl mít do budoucna pět základních programových okruhů, z nichž jeden by představoval internet a multimediální služby. Mezi touto pěticí programů by nemělo být Rádio Wave pro mladé, řekl v rozhovoru pro týdeník Reflex prozatímní ředitel ČRo Petr Duhan, jeden z šesti kandidátů na řádného generálního ředitele veřejnoprávního rozhlasu.

K TÉMATU: Šéf Rozhlasu: Wave by měl být silnou internetovou a digitální stanicí

Rozhlas prošel za posledních pár let zbytečně extenzívním vývojem. Vznikly nové stanice, ale podíl na trhu výrazně poklesl. Mám představu, že Český rozhlas by měl mít pouze pět základních kanálů. První zpravodajsko-publicistický, druhý lifestylový – jakési family rádio –, třetí arte (tedy dnešní Vltava), čtvrtým by měla být společná sít regionálních stanic s centrem, které dnes chybí, a pátým okruhem Internet a kolem soustředěné další prostředky tak, abychom zvládli nová média, vysvětlil Duhan.

ČTĚTE TAKÉ: Radio Wave čekají změny, naznačil Duhan. Je příliš úzce zaměřené

Rádio Wave má podle Duhana skvělý redakční tým, ale vstupovalo na trh, který už byl pro mladé posluchače dostatečně saturován soukromými rádii. Obávám se, že kdybychom nakrásně vrátili Wave na terestriální síť, stejně by se nám nepovedlo získat mladé posluchače zpět. Priváti udělali své – mladou generaci si efektivně a chytře rozdělili a případný tvrdý boj o mladého posluchače by stál nemalé množství prostředků, míní Duhan.

NAPSALI JSME: Digitální stanice Českého rozhlasu stagnují. Wavu klesá poslechovost

Rada Českého rozhlasu nedávno vyzvala vedení ČRo, aby provedlo audit všech programů veřejnoprávního rozhlasu a určilo, které by měly nadále pokračovat, případně se sloučit. Zánik hrozí především novým specializovaným okruhům, určeným pro digitální vysílání, ale také nejmladším regionálním studiím. Duhan je pod tlakem, neboť usiluje o zvolení za řádného generálního ředitele ČRo a nemůže si dovolit radě oponovat.

BRAND24

Projekt Rádia Wave považuje Duhan za prohru všech předchozích vedení ČRo. Šance naformátovat stanici pro mladé nám utekla někdy v první polovině devadesátých let. Projekt Radia Wave byl bohužel předchozím vedením tak zbabrán, že ten skvělý tým – a dávám vám tímto za pravdu, že to jsou kvalitní lidé – byl vlastně oklamán a podveden. Bylo mu slíbeno něco, co se pak nemohlo realizovat, míní prozatímní šéf rozhlasu.

Wave podle Duhana plní „zcela zásadní a nepostradatelnou roli“ na internetu a v digitální síti České televize. Uvědomuji si, že jde o neuvěřitelně dravou a přesvědčivou výpověď – tón nastupující mladé generace. A myslím, že se z tohohle „kádru“ určitě budou doplňovat celoplošné stanice. Problém s Radiem Wave byl ve vysílací frekvenci. Rada ČRo musela reagovat na doporučení velké rady, že se stanice musí vrátit tam, kam byla původně určena, tedy na Internet, odůvodnil Duhan loňské vypnutí Rádia Wave na frekvenci 100,7 MHz z pražského vysílače Cukrák.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).