Hlavní navigace

Ruské ministerstvo spojů podporuje zavedení systému DVB-T2

11. 7. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
11. 7. 2011

Ruské federace přišla velice zajímavá zpráva. Na zasedání Vládní komise pro vysílání dne 7. července, které předsedal místopředseda vlády Igor Šuvalov, byly posouzeny problémy s přechodem na nový digitální vysílací standard DVB-T2, vznik sítí druhých a třetích multiplexů, příslušenství pro příjem TV signálu nového formátu a posouzení zavedení podmíněného přístupu k digitální TV.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové mají zájem provozovat v Česku ruskojazyčné digitální rádio

DVB-T2 je druhá generace pro vysílání standardu pro digitální vysílání DVB-T. Podle ruských odborníků je standard DVB-T2 schopen zvýšit kapacitu sítí jméně o 30% ve srovnání s DVB-T, se stejnou síťovou infrastrukturou a frekvenčními zdroji. 21. ledna, podepsal ruský premiér Vladimír Putin dekret, kterým se schvaluje plán využívání rádiových kmitočtů při vývoji pokročilých technologií v Rusku. Podle tohoto dokumentu je zahájení provozu DVB-T2 v Ruské federaci naplánován na rok 2015.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Vysílací unie EBU zveřejnila dokument pro implementaci systému DVB-T2

Zavedení standardu DVB-T2 budou předcházet testy v různých regionech. Nová norma podle zprávy má umožnit provoz většího množství kanálů, nebo využití dostatečné kapacity k vysílání HD a 3D kanálů a novým službám. Současně probíhá konkurz na obsazení kanálů druhého multiplexu (přihlášeno 17 subjektů), který má být znám v září. V jednání je také obsah budoucího třetího multiplexu. V Ruské federaci je nyní 49 regionálních televizních stanic. Posuzováno bylo také zavedení podmíněného přístupu k terrestrickému vysílání. Předpokládá se tedy, že některé služby budou zakódovány.

K TÉMATU: ČRa: Systém DVB-T2 má v ČR ještě šanci. Stále tu převažuje pozemský příjem

Při testování DVB-T2, které se konalo 29. a 30. června v Moskvě byl posuzován výkon, odolnost proti rušení a účinnost normy DVB-T2. Výsledkem práce bylo potvrzeno, že DVB-T2 je asi 1,48 krát efektivnější, než DVB-T, navíc se zlepší poměr S/N, síly pole, efektivní rychlost a kvalita obrazu. Při laboratorních zkouškách byly také potvrzeny všechny teoretické předpoklady o pozitivních vlastnostech standardu DVB-T2. Patří mezi ně: velká spektrální účinnost, vysoká odolnost proti rušení, lepší kvalita a zlepšení dosahu šíření signálu.

ZE ZAHRANIČÍ: Rakušané chtějí vysílat v systému DVB-T2 už v první polovině roku 2012

Ohledně přijímačů na novou normu a náhrady set top boxů DVB-T za DVB-T2 bylo sděleno, že tento problém bude řešen tak, aby nebylo nutno měnit vysílání prvního multiplexu, který vysílá v DVB-T. Pravděpodobně to bude řešeno prodejem dvounormových přijímačů navíc, jak je navrhováno sestavených v Rusku.

ČTĚTE TAKÉ: Spuštění systému DVB-T2 v Česku není problém. Otázkou je, zda ho chce trh

V květnu 2011 podepsal ruský prezident Dmitrij Medveděv dekret s uvedením seznamu vysílatelů prvního multiplexu ruských veřejnoprávních televizních kanálů, které jsou závazné pro distribuci po celé zemi zdarma. Podle tohoto dokumentu je seznam veřejných televizních stanic tento: Россия-1, Россия-2, НТВ, Петербург – Пятый канал, Россия-Культура, ruská zpravodajská stanice Россия-24 a dětský a mládežnický kanál Карусель.

BRAND24

Nabídka prvního ruského terestrického multiplexu.

Připraveno s využitím zdrojů dvbpro.ru a comnews.ru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).