Hlavní navigace

RRTV: další řízení s CoopTV a potíže s pořadem Normálka na ČT :D

12. 9. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Vedle toho se Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV, Rada) seznámila i s řadou reakcí TP Pohody a s analýzou týkající se nejrůznějších IPTV/VoD.

Rada na svém 16. zasedání požádala Českou televizi o podání vysvětlení, na základě jakých důvodů a případných odborných posouzení označila epizodu pořadu Normálka nazvanou Nemrtvá podívaná vysílanou dne 15. srpna 2016 od 10:00 hodin na programu ČT :D piktogramem vyjadřujícím vhodnost pořadu pro děti starší osmi let, ač například systém Kijkwijzer klasifikuje druhou řadu daného seriálu, jejíž součástí dotyčná epizoda je, jako potenciálně ohrožující děti do 12 let, a to z důvodu zobrazovaného násilí. Rada stanovila lhůtu k podání vysvětlení 30 dní ode dne doručení výzvy.

Rada se také seznámila s řadou reakcí provozovatele TP Pohoda, s. r. o., na potíže stanice Relax například v teleshoppingu Trendy z Palladia dne 9. května 2016 či u sponzorovaného pořadu Úžasňákov, který byl vysílán bez označení sponzora na začátku. A také s reakcí na upozornění na porušení ustanovení § 50 odst. 2 zákona č. 231/2001 Sb., podle něhož čas vyhrazený reklamě a teleshoppingovým šotům v televizním vysílání provozovatelů vysílání nesmí v průběhu jedné vysílací hodiny přesáhnout 12 minut, tj. 720 sekund.

Ve vysílání dne 4. března 2016 byl v časovém úseku 16:00–17:00 hodin překročen reklamní limit o 331 s.

ČTĚTE TAKÉ: RRTV přidělila na svém 16. letošním zasedání nové frekvence Country Radiu a Radiu 1

Film+ vysílal podle RRTV nevhodné filmy přes den

RRTV: souhlas s přejmenováním Rádio Sázava, pokuta pro CoopTV a problémy s Walt Disney

RRTV se rovněž seznámila s rozsudkem Městského soudu v Praze ze dne 23. června 2016, jímž byla zamítnuta žaloba proti správnímu rozhodnutí, kterým byla provozovateli Doneal, s. r. o., uložena sankce ve výši 200 000 Kč za porušení ustanovení § 32 odst. 1 písm. l) zákona č. 231/2001 Sb., kterého se dopustil tím, že Radě nezapůjčil záznam vysílání programu JOJ Cinema ze dne 9. července 2015 a neposkytl ani záznam vysílání ze dne 9. srpna 2015.

BRAND24

Rada se seznámila i s řadou analýz na audiovizuální mediální služby na vyžádání, mimo jiné u O2 Videotéka, televize Sport 5 (Archiv pořadů) či portálu CS mini.

Ve zprávě z 15. zasedání RRTV jsme pak psali o tom, že byla udělena pokuta 5000 Kč CoopTV za neposkytnutí záznamu kontinuálního úseku vysílání kanálu Harmonie TV ze dne 14. března 2016, a to na písemnou výzvu. Situace se však dále prohlubuje a je to vidět ve zprávě ze zasedání šestnáctého. Rada v ní totiž oznámila, že zahajuje s provozovatelem CoopTV, telekomunikační družstvo, správní řízení o odnětí licence k provozování programu Harmonie TV šířeného prostřednictvím kabelových systémů proto, že provozovatel po zahájení vysílání v průběhu kalendářního roku nevysílal déle než 30 dnů. RRTV v této souvislosti stanovila lhůtu k vyjádření do 15 dnů od doručení oznámení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).