Hlavní navigace

RRTV chtěla pokutovat ČT za sušenky ve sponzoringu. Neuspěla

24. 4. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
24. 4. 2008

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) neprosadila u českých soudů pokutu, kterou chtěla potrestat Českou televizi (ČT) za odvysílání sponzorské znělky předpovědi počasí. Za spot sponzorovaný výrobcem sušenek Telka rada uložila televizi pokutu 50 tisíc korun. Spot prý byl příliš reklamní a jednoznačně propagoval výrobek, což je u znělek, které nejsou odděleny od ostatního vysílání, nepřípustné. Pokutu však loni zrušil Městský soud v Praze a Nejvyšší správní soud (NSS) dnes zamítl kasační stížnost radních. Z úřední desky to zjistila ČTK.

BRAND24

Ve znělce předpovědi počasí zazníval v ČT mluvený slogan Ten nejlepší program do každého počasí je Telka arašídová. Obrazovou část spotu dotvářely různé povětrnostní jevy výtvarně zpodobněné prostřednictvím oříšků. Podle radních byl sponzorský vzkaz jednoznačně podbízivý a reklamní, navíc obsahoval superlativ „nejlepší“. V celkovém vyznění má označení sponzora charakter podpory prodeje výrobku, uvedla v rozhodnutí o pokutě rada. Česká televize se bránila u soudu a tvrdila, že spot byl kreativně spojen s pořadem a sponzora uváděl zcela běžným způsobem.

Zdroj: ČTK

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).