Hlavní navigace

Václav Žák: RRTV bude zítra hlasovat o licenci pro TV Barrandov

25. 2. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
25. 2. 2008

Digitální televize Barrandov by mohla už zítra získat kompenzační licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) totiž už obdržela od Městského soudu v Praze soudní spis k případu napadeného licenčního řízení na programové pozice v přechodných digitálních multiplexech B a C, který potřebuje k hlasování o udělení této licence.

Všechny potřebné spisy od soudu jsme už dostali, takže o kompenzační licenci pro televizi Barrandov můžeme hlasovat už na jednání RRTV, které začíná toto úterý, potvrdil serveru DigiZone.cz předseda vysílací rady Václav Žák. Žádnou jinou žádost o vydání kompenzační licence podle něj rada zatím neobdržela.

TV Barrandov získala vysílací licenci už v květnu 2007. Výsledek tehdejšího licenčního řízení ale napadlo několik neúspěšných žadatelů žalobou k Městskému soudu v Praze a ten následně zpochybnil způsob, jakým RRTV odůvodnila, proč některé společnosti licence nezískaly. Soudní spor probíhá dodnes, stejně jako zpochybněné licenční řízení.

Novela zákona o rozhlasové a televizním vysílání platná od letošního ledna umožňuje toto řízení ukončit a zároveň dává všem šesti původním držitelům digitálních licencí (kromě TV Barrandov jde o televizi Óčko, Z 1, RTA, TV Pohoda a Febio TV) právo požádat vysílací radu o vydání tzv. kompenzační licence, na jejímž základě mohou zahájit celoplošné zemské digitální vysílání.

BRAND24

O kompenzační licenci je možné požádat kdykoli, samotné oprávnění vysílat ale platí pouze do termínu úplného ukončení zemského analogového televizního vysílání v České republice. Televize Barrandov byla vůbec první ze šestice původních držitelů digitálních licencí, která už v polovině ledna letošního roku požádala o vydání kompenzace. Od data písemného vyrozumění o vydání licence poběží televizi zákonná lhůta 360 dní pro zahájení vysílání.

Televize Barrandov chce začít vysílat ještě v letošním roce. Oficiálně hovoří o září, neoficiálně připravuje start už na léto.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).