Hlavní navigace

Rozhlas chce natáčet senegalskou rodinu, jeho rada je proti

14. 7. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
14. 7. 2006

Úspěšná televizní reality show Odhalení natolik posílila sebevědomí benjamínka mezi stanicemi Českého rozhlasu, vzdělávacím okruhem Leonardo, že se pustil do příprav dalšího projektu. Ředitel rádia Miroslav Bobek chce po tlupě lidoopů z pražské zoologické zahrady nabídnout divákům záběry ze života vesničanů v africkém Senegalu. Pracovníci rozhlasu tvrdí, že jejich cílem není ukazovat Afričany podobně, jak byly k vidění gorily ze zoo. Já vím, takové nešťastné srovnání se nabízí, ale tak to není. V té senegalské vesnici mám přátele a byl bych poslední, kdo by jim chtěl ublížit, uvedl Miroslav Bobek pro Hospodářské noviny, které o chystané reality show informují. Kamery by podle záměru tvůrců měsíc zaznamenávaly dění v africké vesnici, záběry by pak zájemci mohli vidět na Internetu nebo v televizi. Autoři pořadu s pracovním názvem „Rodina světa“ podle svých slov chtějí ukázat, jak chudí senegalští vesničané žijí. Nahraný materiál má posloužit i vědcům.

BRAND24

Pokud byste další „přirozenou reality show“ z dílny ČRo Leonardo uvítali, budete nejspíš zklamáni. Rada Českého rozhlasu se totiž proti projektu ostře postavila a jeho natáčení nedoporučila. Ačkoli nápad podporuje generální ředitel rozhlasu Václav Kasík a hájí ho i člen rozhlasové rady Štěpán Kotrba, dalším radním se nelíbí. Nevadí jim etická stránka chystaného pořadu, ale jeho mediální nezpůsobilost. Posláním rozhlasu není dělat televizi. Aby rozhlas vstupoval do soutěže s televizními stanicemi, na to koncesionáři peníze nedávají, argumentovala místopředsedkyně rady Dana Jaklová. Autoři nezveřejnili, kolik by natáčení v Africe stálo, cena se totiž odvíjí od velikosti štábu, kterou ještě nikdo neurčil. Rada Českého rozhlasu sama nemůže natočení pořadu zakázat, její prací je ale dozor na rozpoštem média. Na konci června regulátor odhlasoval, že by ČRo měl přípravy přerušit. Nepředpokládám, že se po našich výhradách natáčení uskuteční, citují Hospodářské noviny Danu Jaklovou.

Právě místopředsedkyně rady nominovaná za ODS na konci června poslala svým návrhem k ledu také nově vznikající programy Českého rozhlasu. DigiZone.cz o věci informoval v článku Stop pro další digitální stanice Českého rozhlasu. Nabízí se otázka, proč senegalský projekt nezorganizuje sama Česká televize. Generální ředitel Jiří Janeček pravděpodobně nemá v Africe takové kontakty jako jeho rozhlasový kolega Miroslav Bobek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).