Hlavní navigace

Rok 2012 na satelitu byl přelomový. S přehledem mu vládli Skylink s CS Linkem

30. 12. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Začalo to mohutným přelaďováním na začátku letošního roku, skončilo to prolomením základní programové nabídky. Není pochyb o tom, kterým satelitním službám patřil letošní rok.

CS Link a Skylink zavedli servisní poplatek

Servisní poplatek 29 korun měsíčně začaly od září vybírat od všech svých zákazníků satelitní služby Skylink a CS Link, vlastněné lucemburskou společností M77 Group. Částečného zpoplatnění se dočkaly i bezplatné programové nabídky těchto satelitních platforem, které dosud nabízely za jednorázový poplatek za dekódovací kartu a její aktivaci dvacítku základních českých a slovenských programů. Programová nabídka byla přejmenována na přání zákazníků z Gratis na Digital.

M77 Group odůvodnila zavedení servisního poplatku náklady, které má se správou bezplatných nabídek a jejich zákazníků. Česko-slovenské satelitní platformy Skylink a CS Link, provozované společností M77 Group S.A., do té doby poskytovaly služby spojené s příjmem satelitní televize (zákaznický servis, provoz systémů podmíněného přístupu včetně přístupových karet atp.) bezplatně. Náklady na tyto služby stále rostou a obě platformy chtěly i nadále udržet jejich současnou úroveň.


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Předseda představenstva M77 Group Jaromír Glisník zažíval po zavedení servisního poplatku perné chvíle.

Skončilo analogové satelitní vysílání

Nejeden čtenář serveru DigiZone.cz, který je pamětníkem, musel na konci dubna propadnout nostalgii. Tak, jako jsme se loučili koncem loňského roku po desítkách let s pozemním analogovým televizním vysíláním, přišlo na řadu to satelitní. Pro něj byla rozhodující léta šedesátá, ve kterých byl vyslán první televizní signál, vypuštěna první komerční družice Intelsat 1 přezdívaná Early Bird a spuštěna byla i první platforma, o kterou se postarali Sověti (bližší informace uvádí Wikipedia). Nesloužila ovšem pro služby DTH, tedy přenos signálu ze satelitu do domácností, ale pro účely doručení programů na downlinkové stanice.

Televizní diváky nemuselo ale ukončení analogového vysílání příliš mrzet. Odešla sice distribuce signálu, která tu s námi byla desítky let, ovšem na stranu druhou přišla vlna digitální, a to konkrétně v podobě deseti nových nekódovaných HD kanálů. Něco takového jsme tu skutečně neměli každý den. Německá veřejnoprávní televize ARD/ZDF takto nabídla programy KiKA (Kinder Kanal), Phoenix, WDR Fernsehen, BR Fernsehen, NDR Fernsehen, SWR Fernsehen, ZDF info, ZDF neo a ZDF kultur. Naši západní sousedé přešli do nové etapy digitálního vysílání, kdy ve vysokém rozlišení šíří i lokální kanály označované všeobecně jako třetí.

Většina programů, která byla šířena analogově ze satelitu Astra obsahuje tuto informaci.
Autor: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Analogové satelitní vysílání už je několik měsíců minulostí. Na původní kapacitě se objevily nové nekódované HD programy.

CS Link přestal poskytovat placenou televizi

Koncem listopadu přestala satelitní služba CS Link možnost předplacení placené televize. Zákazníci, kteří měli předplacený některý z rušených balíčků CS Linku, dostali náhradou kartu Skylink Výměna s předplatným obdobného programového balíčku na stejné časové období, které si předplatili u CS Linku. Předseda představenstva M77 Group Jaromír Glisník už delší dobu deklaroval, že CS Link bude určen pouze pro zákazníky, kteří jsou citliví na cenu.

Placená nabídka u CS Linku byla omezována postupně v průběhu celého letošního roku. Jedním z prvních kroků, které M77 Group udělala, bylo, že zkrátila možnost předplatného  balíčků Total, Sport, Dokumenty, Mix, Filmbox i à la carte na tři měsíce. Další důležitou změnou bylo ukončení prodeje předplacených kupónů pro příjem placených programů CS Linku, k němuž došlo v březnu. Následně se nový vlastník obou operátorů rozloučil i s někdejším výkonným ředitelem CS Linku Danielem Kličkou. Obě služby od té doby spadaly pod Jaromíra Glisníka.


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Nový vlastník CS Linku a Skylinku se výkonného ředitele Media Vision Daniela Kličky zbavil.

Kanál ČT HD přestal mixovat, odstartoval ČT Sport HD

O půlnoci na čtvrtek 1. března ukončila Česká televize vysílání mixovaného programu ČT HD a nahradila jej celodenním vysíláním ČT 1 ve vysokém rozlišení. Všichni diváci, kteří přijímali ČT HD přes satelit, kabel, IPTV nebo v pozemním multiplexu 4 v Praze, Brně a Ostravě, tak mohly nově v HD kvalitě sledovat jen veřejnoprávní Jedničku. Z vysílání veřejnoprávní televize ve vysokém rozlišení tak zmizely dokumenty ČT 2 nebo sportovní přenosy ČT 4 (později ČT Sport).

Česká televize koncem dubna na neformálním setkání s novináři odhalila, jak bude vypadat vysílání mistrovství světa v hokeji, které začíná příští týden. Při této příležitosti informovala, že dojde ke spuštění sportovního kanálu ČT 4 v HD kvalitě. Šampionát odstartoval 4. května, Čtyřka byla spuštěna o den dříve. Signál kanálu ČT 4 HD je šířen prostřednictvím družice Astra 3B, na pozici 23,5 stupně východně. Kapacitu poskytuje České televizi firma E4C Group.

V HD rozlišení mohli vidět diváci film Rebelové pouze na obrazovce České televize.
Autor: repro foto ČT 1 HD

Diváci České televize mohou být spokojeni. V HD rozlišení vysílá nejen Jednička, ale už i Čtyřka (ČT Sport).

Základní nabídku CS Linku a Skylinku prolomili hackeři

Hackerská skupina Czechurity, která se v minulých týdnech zviditelnila tím, že se jí podařilo prolomit zdrojový kód webových stránek satelitní služby Skylink, o sobě dala koncem roku opět vědět. Na jejím twitterovém účtu: https://twitter.com/Czechurity, se objevil status následujícího znění: So cslink and skylink, We have no data? Tell it to your customers. Sdělení je možné přeložit následovně: Takže CS Link a Skylink tvrdil, že nemáme žádná data? Ať to řekne svým zákazníkům.

Přibližně ve stejnou dobu, kdy skupina hackerů vystupující pod názvem Czechurity zveřejnila na internetu databázi desítek tisíc klientů satelitního operátora CS Link, se na internetu objevil také přístupový kód, který odemkne bezplatně základní programovou nabídku této služby a také sesterského Skylinku. Samotná přístupová cesta obsahuje ID 0D03, což ukazuje na karty CryptoWorks, a kód, který pochopitelně není možné z logických důvodů publikovat.

Textová informace, která se v sobotu objevila v horní části webu satelitní služby Skylink.
Autor: repro foto Skylink.cz

Textová informace, která se začátkem prosince objevila v horní části webu satelitní služby Skylink.

Stručně z domácích událostí roku 2012

Česká televize začala nabízet první služby spojené s takzvaným hybridním širokopásmovým televizním vysíláním (HbbTV), prozatím jde o HD teletext a TV program s upoutávkami. HbbTV je dostupné jak v pozemní síti, tak i prostřednictvím satelitu. Česká televize je v tomto směru v České republice průkopníkem technologie, která si získala velkou popularitu především v Německu.

Masivní přelaďování pro své zákazníky přichystaly na přelom ledna a února obě české satelitní služby působící na pozici 23,5 stupně východně, tedy CS Link a Skylink. Šlo o největší přelaďování v historii české satelitní televize. Operátoři to mimo jiné zdůvodnili nutností získání kapacity pro rozšíření nabídky o další HD programy a případnými končícími smluvními vztahy s některými provozovateli.


Koláž pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Přeladění, které zažili zákazníci CS Linku a Skylinku nemělo doposud obdoby.

Satelitní služby CS Link a Skylink přešly k 1. dubnu oficiálně pod křídla svého nového vlastníka, společnost M77 Group z Lucemburska. Znamenalo to, že k 1. dubnu skončila společnost Media Vision jako provozovatel CS Linku a firma TradeTec jako vlastník značky Skylink.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) udělila v březnu licenci pro satelitní vysílání společnosti Regionální televize CZ pro její projekt regionalnitelevize.cz. Licence udělená Regionální televizi CZ je platná na dobu 12 let a věnuje se převážně regionálnímu a lokálnímu zpravodajství. Program propaguje turisticky atraktivní místa a různé akce v jednotlivých oblastech České republiky.


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Šéfka regionalnitelevize.cz tvrdě bojuje za práva malých i velkých regionálních stanic. Významný prostor jim dává ve vysílání vlastní stanice.

Stručně ze zahraničních událostí roku 2012

Programová nabídka stanic z Velké Británie, kterou je možné v České republice (nikoliv už na Slovensku) zachytit na parabolu běžných rozměrů (do jednoho metru), je už nyní velice bohatá. Na DigiZone.cz jsme vás postupně seznámili se stanicemi z rodiny ITV, Channel 4 a nakonec i BBC. Mimořádné bylo i pojetí olympiády na 24 streamech, které bylo doposud nevídané.

Německý operátor Kabel Deutschland ukončil k 1. únoru šíření svého signálu prostřednictvím satelitní pozice 23,5 stupně východně. Původně bylo plánováno ukončení šíření satelitního signálu na 1. ledna. Kabel Deutschland navíc tímto krokem vyřešil i dlouhotrvající problém, kterým bylo pirátství jeho programů.

Ruská federace, tehdy ještě Sovětský svaz, byla v roce 1957 se svou umělou družicí Sputník 1 první, která zahájila kosmickou éru lidstva. Letos si mohli Rusové říci, že jsou opět na špici. 16. prosinec 2012 se do historie zapsal jako datum, kdy odstartoval kanál RT HD. Jde o vůbec první nekódovanou zpravodajskou stanici v HD kvalitě v Evropě. Zájem Rusů byl v tomto směru extrémní. Stanice RT slouží především jako komunikační kanál, který má Kreml ve světě propagovat v dobrém světle.

Mediální skupina RTL Deutschland oznámila, že 1. dubna spustí po téměř sedmnácti letech novou nekódovanou stanici. Nese název RTL Nitro a šíří ji i prostřednictvím satelitní pozice 19,2 stupně východně, takže televize je dostupná i všem divákům v České republice a na Slovensku, kteří mají doma komplet pro příjem programů z družice.

Logo zatím posledního kanálu z rodiny něměcké RTL Group.

Logo zatím posledního kanálu z rodiny něměcké RTL Group.

Výběr programů, které se objevily letos v nabídkách satelitních služeb:

Fanda, Pětka, Dajto, Šlágr TV, Slovak Sport.TV, TV Lux, Prima family HD, HBO 2, Filmbox Family, Filmbox Extra 1, Fightbox HD, Docubox HD, Fashionbox HD, EroX HD, EroXX HD, EroXXX HD, Viasat Nature/Viasat History HD, Animal Planet HD, Eurosport 2 HD

Tipy C

Výběr programů, které letos ze satelitu zmizely:

Fashion TV Czech and Slovak (rozhodla se pro distribuci pouze v kabelu a IPTV); Trace Urban HD a Trace Tropical HD (byly součástí nabídky Satellite BG, která se je rozhodla vyřadit), Stil TV (nahradila ji Šlágr TV), Patriot (zkrachovala)

Nejzásadnější událost letošního roku v oblasti satelitní televize byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).