Hlavní navigace

Rok 2010 v oblasti satelitní televize? Pěkná divočina

30. 12. 2010
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Pokud by Česká televize označila právě končící rok jako brutálně zpravodajský, my bychom ho označili za brutálně satelitní. Služba Digi TV ukončila po třech letech pirátský příjem své nabídky a spustila lokalizovanou verzi programu Digi Sport, konkurenční UPC Direct přesídlila na stejnou pozici, T-Mobile spustil v tuzemsku satelitní službu, která funguje na bázi virtuálního operátora, Skylink úspěšně implementoval systém podmíněného přístupu Irdeto a Česká televize spustila regionální vysílání na satelitu. To jsou jen některé z mnoha událostí, ke kterým letos došlo.

Na Slovensku odstartovala služba Magio Sat. Do Česka dorazila jako T-Mobile televize

Satelitní televize od společnosti Deutsche Telekom působila ještě nedávno pouze v Maďarsku, ale počátkem roku 2010 expandovala na Slovensko. Novináři se s ní měli možnost seznámit koncem roku 2009, kdy jim byla poměrně netradiční formou představena v jednom z hotelů nedaleko bratislavského vysílače Kamzík. Služba T-Home a Magio Sat, tedy maďarský a slovenský produkt, jsou si v mnohém podobné. Programy jsou například nabízeny ze stejného satelitu a přijímače nabízejí určitou formu interaktivity. V souvislosti s tímto krokem se také dlouhodobě hovořilo o tom, že by služba mohla vstoupit také do České republiky. Hledal se pro ni ovšem určitý obchodní model a bylo nutné vyřešit také technickou realizaci. Společnost T-Mobile, která stejně jako Slovak Telekom patří pod německého giganta, se rozhodla, že uzavře spolupráci s firmami TradeTec a Towercom, tedy provozovateli satelitní služby Skylink, a bude nabízet programy na její transpondérové (frekvenční) kapacitě. Jako svůj marketingový nástroj si vybrala silný kalibr – herce Chucka Norrise, který pokukoval na obyvatele tuzemska z řady reklamních ploch. Platforma funguje v České republice prozatím krátkou dobu, od 1. listopadu, a v praxi nepřináší v podstatě nic nového. Programová nabídka Skylinku a T-Mobile televize se ničím neliší.

UPC Direct se přesunul na novou satelitní pozici

Velice významný krok má za sebou v letošním roce také satelitní služba UPC Direct. Ta přešla ze satelitů Astra na pozici 19,2 stupně na družice Thor, které parkují na 1 stupni západně. Přesto, že operátor v podstatě udělal, co mohl – zařadil nové stanice včetně HD programů, navýšil jejich datový tok a podobně, nepodařilo se mu ke službě přilákat nové zákazníky, spíše naopak. Taková je alespoň řeč čísel. Zatímco ještě v prvním kvartálu letošního roku jich bylo přes sto tisíc, nyní se jejich počet pohybuje přibližně okolo osmdesáti tisíc. Všem stávajícím klientům UPC Direct bylo nutné přetočit paraboly na novou pozici. Celá operace probíhala něco málo přes půl roku, přibližně šest měsíců a dva týdny. Podle informací, které uvolnil operátor médiím, se na přetáčení podílelo šest tuzemských firem. UPC DTH je s výsledkem operace spokojena. Se zákazníky, kterým se nepodařilo přetočit satelitní parabolu, musel operátor rozvázat smluvní poměr. Právě tito klienti pak s největší pravděpodobností přešli k některé z konkurenčních služeb, které si v souvislosti s tímto krokem chválili nárůst svých zákazníků.

Digi TV ukončila pirátský příjem a spustila specializovaný kanál Digi Sport

Ve středu 4. srpna došlo na poli satelitní digitální televize k významné novince, u které si někteří jedinci raději vůbec nechtěli připustit, že nastane. Rumunská multiregionální platforma Digi TV, respektive její provozovatel, společnost RCS&RDS, ukončil pirátský příjem celého svého paketu. V praxi to znamenalo, že divákům, kteří sledovali tyto programy bez jakýchkoliv poplatků, lidově řečeno zčernala obrazovka. Pirátský příjem Digi TV skončil téměř po třech letech. V podstatě se tak uzavřela takzvaná „zlatá éra“ pirátského přijmu, kdy byla v systému Nagravision 3 otevřena řada atraktivních zahraničních placených služeb. Hnacím motorem k tomuto kroku bylo také spuštění lokalizované verze kanálu Digi Sport, jehož hlavním tahákem je anglická Premier League. K tomuto kroku došlo 14. srpna. Mnoho sportovních fanoušků jistě nepotěšilo, že se na tento program přesunuly také přenosy z fotbalové slovenské Corgoň ligy. Na obrazovce této televize, která na rozdíl od jiných programů služby Digi TV oplývá velice slušným datovým tokem, se objevila například i francouzská a italská liga a také americká Major Soccer League.

Irdeto modul 500

Skylink začal prodávat karty Irdeto. CS Link zatím nikam nespěchá

V roce 2012 dojde k ukončení podpory kódovacího systému CryptoWorks, což zjednodušeně znamená, že technicky už se nebude na tomto kódování vůbec pracovat. Právě proto je nutné, aby operátoři přešli na systém Irdeto, který vyvíjí stejnojmenná společnost, která je také vlastníkem značky CryptoWorks. Letošní rok byl ve znamení zapojování tohoto kódování u satelitní služby Skylink. V kostce – provozovatelé platformy museli začít nejprve prodávat takzvané ICE karty, které umožnily funkčnost jak na přijímačích se systémem CryptoWorks tak i Irdeto. Karty CryptoWorks přestal Skylink prodávat ve druhé polovině roku. Nic se ale neobejde bez problémů, a proto i zástupci této satelitní služby musely řešit určité problémy, které se objevily především v době, kdy došlo k ukončení pirátského Digi TV. Karty pouze pro systém Irdeto, se začaly prodávat v posledním kvartálu letošního roku. Skylink začal při té příležitosti testovat několik přijímačů, z nichž několik měl v ruce i náš recenzent Česmír Polák. Postoj satelitních služeb k zavádění Irdeta je však odlišný. Zatímco Skylink apeluje na to, že k tomuto kroku dochází v podstatě na poslední chvíli, CS Link se snaží klienty uklidnit, že není kam spěchat a testování a prodej nových karet nechává až na příští rok.

Discovery HD Showcase screenshot

Stručně

Leden 2010

Odstartoval dokumentární kanál Doku CS, který provozuje společnost Film Europe. Nabízí novější i starší dokumenty, a to včetně takzvané trezorové tvorby.

Dokumentární kanál Discovery HD ukončil vysílání a přeměnil se na Discovery HD Showcase. V praxi se toho však příliš nezměnilo. Vysílání je nadále bez češtiny.

Satelitního operátora Eutelsat postihl závažný výpadek družice Eutelsat W2. Do provozu proto musela uvést jako náhradu satelity W2M a Sesat V1.

Dokumentární kanály Discovery World a Discovery Science začaly vysílat v českém jazyce. První satelitní službou, která je takto nabídla, byla rumunská Digi TV.

TV8 screenshot

Únor 2010

Odstartovala slovenská interaktivní televize TV8, která je zaměřená stejně jako konkurenční TV Živa. Ve vysílání nabízí věštění a různé hry, ve kterých mohou diváci vyhrát menší či větší finanční částky.

Slovenská veřejnoprávní televize Trojka si vyzkoušela během olympijských her opět vysílání v HD.

Nabídku dětských televizních programů v češtině posílila lokalizovaná verze amerického kanálu Nickelodeon. Na družici Eutelsat 16 stupňů východně se objevila česká zvuková stopa, která slouží operátorům. Ze satelitních služeb ji nabízí pouze UPC Direct.

Arabský sportovní kanál Dubai Sports HD zahájil nekódované satelitní vysílání prostřednictvím družice Badr 4 na pozici 26 st. východně. Jedná se o vyzařovací svazek, který je možné přijímat také v České republice.

Retro Music Television monoskop

Březen 2010

Hudební kanál Retro Music Television, který cílí především na střední generaci diváků, odstartoval 30. března. Stanice hraje podobnou hudbu jako VH1 Classic, ale s jistým podílem české a slovenské produkce.

Do Digi TV vstoupil dětský program BeBe TV. Ten se orientuje především na diváky od tří měsíců věku.

HBO HD screenshot 500

Duben 2010

Satelitní služba Skylink se rozšířila o tři nové programy – program pro nejmenší děti Bebe TV, rybáře a myslivce Fishing&Hunting a novou českou hudební televizi Retro Music Television. Novými prémiovými programy se staly HBO HD a Cinemax.

Veškeré premiéry a dokumenty v hlavním vysílacím čase nabízí od dubna dokumentární kanál National Geographic v češtině. Prvním pořadem tohoto atraktivního programu, který z obrazovky promluvil česky, byla epizoda Dotek Ježíše ze seriálu Je to možné?

V sítích některých vybraných operátorů odstartoval 1. dubna lifestylový program Fine Living Network, který nahradil především na ženy orientovaný Zone Club. Kanál patří Chello Zone, která je sesterskou společností kabelové firmy UPC.

Společnostem TradeTec a Towercom, provozovatelům Skylinku, se podařilo získat milion aktivních zákaznických karet v České republice a na Slovensku. Konkrétně jde o 715 tisíc karet v tuzemsku a 285 tisíc karet u našich východních sousedů.

Živa TV screenshot

Květen 2010

V satelitní platformě Skylink došlo k odpojení slovenského programu Živa, který se orientuje na věštění budoucnosti prostřednictvím televizní obrazovky a interaktivní hry. Stanice údajně neplatila za frekvenční kapacitu.

Přes satelit začal pro Českou a Slovenskou republiku vysílat dokumentární kanál Viasat Nature. Jeho zařazení do nabídky oficiálně potvrdila již v dubnu satelitní platforma Skylink.

Satelitní operátor SES Astra spustil na družici Astra 3B, pozice 23,5 stupně východně, nekódovaný 3D promo kanál sloužící k propagaci trojrozměrného vysílání.

Společnosti SES Astra se konečně podařilo vypustit nový telekomunikační satelit Astra 3B, který nahradil dosluhující družice Astra 1E a 1G a nabízí novou frekvenční kapacitu pro trhy ve střední, východní i západní Evropě. Pokrytí této družice je však po celém starém kontinentu.

Dance TV screenshot - říjen 2010

Červenec 2010

Na starém kontinentu vznikla nová taneční televize Dance TV. To, co má přinést nového, je především vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Nizozemský kanál však do dnešního dne nebyl schopný přejít z testovacího na ostrý provoz a kdy se tak stane, zatím není známo.

Do satelitní platformy UPC Direct ve čtvrtek přibyly stanice Discovery Travel&Living, Discovery World a Discovery Science. Další novinkou se pak stal HDTV program Discovery HD Showcase.

Září 2010

Hallmark Channel společnosti Universal přestal existovat a na jeho pozici nastoupila okamžitě stanice, která se jmenuje stejně jako její provozovatel. Přechod od jednoho kanálu proběhl naprosto hladce.

Stanice XXX Xtreme vysílající tvrdou erotiku přestala existovat a na její pozici nastoupila nová televize Daring!TV. Kanál je součástí řady platforem včetně satelitu. Není dostupný pouze u rumunské Digi TV.

V nabídce rumunské satelitní platformy Digi TV, která působí také na českém trhu, se zcela nečekaně objevily v nabídce tři tuzemské stanice. Nejprve šlo o digitální plnoformátový kanál TV Barrandov a později také Primu Cool a Z1.

Říjen 2010

Skylink rozšířil programovou nabídku. Největším tahákem se stal Travel Channel HD, který si svůj start naplánoval na 15. listopadu. Vznikl balíček CS TV s kanály Kino CS, Doku CS a Muzika CS. Změny technických parametrů, jež tento krok vyžadoval, bohužel přinesly divákům také problémy. Některé televizory a moduly nezvládaly příjem HD programů s novými technickými parametry.

Projekt Film Europe TV slovenského podnikatele Ivana Hronce získal licenci od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Vlastníkem licence je společnost Film Europe. Program má být šířen prostřednictvím družice.

26. října se na zahraničních internetových fórech objevila nelegální náplň do modulu Diablo Cam 2, která otevře nabídku služby TNT Sat. Ta je ve Francii označována za národní satelitní platformu a její signál je distribuován prostřednictvím pozice 19,2 stupně východně, družice Astra.

TV Joj - logo Joj má talent

Listopad 2010

Slovenské kanály JOJ a JOJ Plus již nevysílají na satelitní pozici 23,5 stupně východně ze dvou frekvencí, tedy zvlášť pro služby CS Link a Skylink. Společnosti Media Vision, TradeTec a Towercom podepsaly smlouvu o nabídce tohoto programu na společných parametrech. Oba operátoři se také dohodli na distribuci panevropského programu Eurosport 2.

Ve třetím čtvrtletí rapidně poklesl počet zákazníků satelitní služby UPC Direct. Podle zveřejněných hospodářských výsledků společnosti Liberty Global, která je majitelem největšího kabelového a satelitního operátora u nás, jich bylo 83 tisíc.

Česká televize zahájila testy regionálního vysílání ze satelitní pozice Astra 3A (23,5 stupně východně). Na transpondéru (frekvenci), který je využíván pro distribuci programů veřejnoprávního média k divákům (CS Link, Skylink, T-Mobile televize), se objevila sedmá pozice označená jako ČT JM test a později také ČT SM test.

Skylink vyřadil z nabídky svých programů chystanou slovenskou televizi Empatia. Ta sice začala vysílat svou promo smyčku, ale svůj několikrát odkládaný start nakonec nerealizovala. Slibované hry, do které mohli budoucí slovenští diváci posílat své SMS hlasy, jsme se nedočkali. Nad projektem visí řada otazníků.

Velice špatná zpráva pro všechny satelitní diváky přišla během listopadu z pozice 28,5 stupně východně. Z družice Eurobird 1 totiž zmizel britský nekódovaný program ITV 1 pro Evropu ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV).

Důvěřiví satelitní diváci, kteří naletěli prodejci (prodejcům), jenž na internetu nabízel prodej karty Liberty Card, měli smůlu. Jak se ukázalo, celá akce byla velice dobře promyšleným podvodem. Liberty Card měla umožnit nelegální sledování programů v kódovacím systému Nagravision 3.

Na satelitu Astra 3B (pozice 23,5 stupně východně) došlo ke spuštění 3D verze nizozemského kanálu Brava HDTV, který se orientuje na přenosy z koncertů vážné hudby. Nová stanice bude nabízet mix klasické muziky a opery plus balet. Program doposud nekóduje svůj signál.

Penthouse HD screenshot

Prosinec 2010

BRAND24

Hard erotická stanice Penthouse HD 1 se stala součástí všech HD balíčků satelitní služby Skylink, které její provozovatelé, tedy společnosti TradeTec a Towercom nabízejí, to znamená HD Plus, MULTI HD a Komplet. V nabídce se objevily také programy Ethnic TV a TV8. 22. prosince přibyl Golf Channel.

Hackerům, kteří se specializují na oblast digitální televize, se povedl další husarský kousek. Piráti prolomili kódovací systém CryptoWorks u programů rakouské veřejnoprávní televize a satelitní služby AustriaSat.

Nejzásadnější událost na poli satelitní digitální televize v tomto roce byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).