Hlavní navigace

Richard Medek rezignoval, Český rozhlas povede dočasně Peter Duhan

24. 2. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Generální ředitel Českého rozhlasu Richard Medek rezignoval na svoji funkci. Písemné rozhodnutí o svém odstoupení dnes předal Radě Českého rozhlasu. „Z funkce odstoupí k 28. únoru 2010,“ sdělila vedoucí Oddělení komunikace Odboru marketingu a PR Českého rozhlasu Eva Vencefová. Medek se rozhodl odstoupit ze zdravotních důvodů poté, co mu radní odmítli schválit koncepci dalšího rozvoje veřejnoprávního rozhlasu. Rada pověří dočasným vedením tohoto veřejnoprávního média Medkova zástupce, programového ředitele ČRo Petra Duhana.

Pět měsíců ve funkci, tři v pracovní neschopnosti

Richard Medek opustí funkci generálního ředitele Českého rozhlasu po pouhých pěti měsících. Radní jej zvolili šéfem veřejnoprávního rozhlasu 30. září loňského roku. V té době už rozhlas dva měsíce vedl jako prozatímní ředitel, neboť 22. července radní odvolali jeho předchůdce Václava Kasíka. Koncem října se však Medek zhroutil a byl tři měsíce v pracovní neschopnosti. Do rozhlasu se vrátil až začátkem letošního roku a právě zdraví má být hlavním důvodem, proč se nyní rozhodl rezignovat.

Zatímco loňské odvolání generálního ředitele ČRo Václava Kasíka a bezproblémová volba Richarda Medka za jeho nástupce naznačovala, že šlo o předem promyšlenou a do detailu připravenou akci, názorové rozkoly uvnitř Rady ČRo a problémy s dokončením rekonstrukce historické budovy rozhlasu v Praze na Vinohradské třídě zřejmě vedly k enormnímu psychickému tlaku na nového generálního ředitele. Zářijová volba generálního ředitele ČRo navíc ukázala, že samotná Rada ČRo je rozdělena půl na půl mezi zastánce Richarda Medka a nynějšího programového ředitele ČRo Petra Duhana.

Jiří Mejstřík, Peter Duhan, Richard Medek

Finalisté volby generálního ředitele Českého rozhlasu 30. září 2009 těsně poté, co se dozvěděli, že zvítězil Richard Medek. Zleva: Jiří Mekstřík, Peter Duhan a Richard Medek. Nahradí nyní Medka jeho zástupce Duhan? (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Vystřídá Medka jeho „pravá ruka“ Duhan?

Peter Duhan

Duhan vedl rozhlas v době Medkovy pracovní neschopnosti, a Medek si jej zvolil za svého statutárního zástupce a pověřeného programového ředitele už v době, kdy jej radní po odvolání Václava Kasíka zvolili za prozatímního ředitele rozhlasu. Z Medkovy strany však šlo o „volbu z rozumu“, neboť věděl, že Duhan má mezi radními nezanedbatelnou podporu. To se také ukázalo při samotné volbě řádného generálního ředitele ČRo loni v září, kdy do finále postoupil jak Medek, tak Duhan (třetí finalista Jiří Mestřík nakonec nezískal ani jeden hlas). První kolo volby dopadlo nerozhodně: Medek i Duhan získali po čtyřech hlasech.

Právě ve finále volby generálního ředitele se ukázalo, že ačkoli Medek i Duhan navenek deklarovali zájem spolupracovat v nejužším vedení rozhlasu, ať už zvítězí jeden nebo druhý, v názorech na další směřování rozhlasu a zejména vnitřní strukturu ČRo se lišili. Medek například odmítal, aby ředitel zpravodajství ČRo přímo podléhal programovému řediteli, a chtěl jej mít ve stejném postavení jako programového ředitele – tedy jako přímého podřízeného generálního ředitele. Duhan naopak chtěl, aby ředitel zpravodajství podléhal programovému řediteli a nebyl na prvním stupni řízení.

Rozdílné názory na regionální studia

Duhan také na rozdíl od Medka hodlal zrušit funkce ředitelů všech stanic ČRo, včetně krajských studií, a ponechal by pouze funkce šéfredaktorů. Medek uvažoval podobně, ale zrušení ředitelských funkcí plánoval jen u některých celoplošných stanic (což také ohlásil ve své koncepci, kterou mu Rada ČRo začátkem února neschválila). Hlavním problémem ale byla rekonstrukce historické budovy Českého rozhlasu, která se prodražovala a kvůli níž padnul i Medkův předchůdce Václav Kasík. Vnitřní audity v ČRo zjistily, že na stavbě se dalo ušetřit takřka 200 milionů korun.

Medek tvrdil, že za prodražování stavby nenese žádnou zodpovědnost, ještě za Václava Kasíka však byl členem užší skupiny vedení rozhlasu, která měla dohlížet na průběh rekonstrukce. Letos v lednu pak radní Medka vyzvali, aby podal trestní oznámení kvůli neúměrnému prodražování stavby. Poté mu odmítli schválit koncepci rozvoje rozhlasu, s níž zvítězil v loňském výběrovém řízení na generálního ředitele ČRo. Už na tomto zasedání rozhlasové rady měl Medek podle serveru Aktuálně.cz prohlásit, že ztratil podporu rady. Mluvčí ČRo René Zavoral ale tuto interpretaci Medkových slov později odmítl jako „smyšlenou“.

Richard Medek

Změní se odchodem Richarda Medka přístup vedení Českého rozhlasu k rozhlasové digitalizaci? (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Zlatý padák pro Medka a nový konkurz na ředitele

Medkova rezignace nemusí být nikterak náhlým a neuváženým rozhodnutím. Server Aktuálně.cz upozorňuje na fakt, že Rada ČRo na svém posledním zasedání zvýšila odstupné generálnímu řediteli v případě, že se rozhodne dobrovolně rezignovat, na deset měsíčních platů. Stalo se tak krátce poté, co radní Medkovi neschválili jeho koncepci. Rada si také už stihla připravit nové výběrové řízení na Medkova nástupce. Podle zpravodajského serveru iDnes.cz se zájemci o post generálního ředitele ČRo budou moci hlásit do konce dubna. Ze zákona musí radní obsadit nejvyšší funkci v ČRo do tří měsíců po odchodu stávajícího ředitele.

Největší šanci na zvolení má současný programový ředitel ČRo Peter Duhan, který už rozhlas vedl v době Medkovy tříměsíční pracovní neschopnosti od konce loňského října do letošního ledna. Duhan už jednou veřejnoprávní rozhlas vedl: v letech 1991 až 1992 byl ústředním ředitelem federálního Československého rozhlasu. Funkci po něm přebíral Jiří Mejstřík (federální rozhlas vedl do rozpadu Československa v roce 1993), další finalista loňského výběrového řízení na generálního ředitele ČRo, kterého Duhan loni na podzim požádal, aby vypracoval materiál pro programovou koncepci ČRo. Mejstřík nyní pracuje pro ČRo jako externista, ale nelze vyloučit, že s ním Duhan počítá na některý z postů ve vedení.

Tipy C

Volba nového ředitele se může zkomplikovat

Volba nástupce Richarda Medka se ale může zkomplikovat, protože už tento čtvrtek končí třem z osmi radních Českého rozhlasu funkční období a poslanci dosud nezvolili jejich nástupce. V radě skončí předseda Jiří Florian a radní Pavel Hazuka a Maria Ptáčková. Florian a Hazuka se ucházejí o další funkční období, Ptáčková již nemůže, protože byla do rozhlasové rady zvolena opakovaně. Pro zvolení generálního ředitele Českého rozhlasu musí hlasovat nejméně dvoutřetinová většina všech radních, přičemž ze zákona by měla mít rada devět členů. Současná Rada ČRo však má členů pouze osm, a od tohoto čtvrtka jen pět.

Šest hlasů je třeba také pro pověření prozatímního ředitele ČRo, což se radním podařilo na poslední chvíli. Jenže pokud bude mít rada dlouhodobě jen pět členů, stane se z Petra Duhana „neodvolatelný“ prozatímní ředitel. Právě Duhanovým příznivcům v Radě, především jejímu předsedovi Jiřímu Florianovi, nyní končí mandát. Zatímco odstupující generální ředitel ČRo Richard Medek byl považovaný za „muže ODS“ a podporovali ho především radní sympatizující s touto politickou stranou, za Petrem Duhanem stojí radní sympatizující za ČSSD. Záleží tedy na tom, která z těchto dvou stran prosadí do rozhlasové rady více svých sympatizantů.

Vítáte rezignaci generálního ředitele Českého rozhlasu Richarda Medka?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).