Hlavní navigace

Regiony chtějí odpojování. Ale neobejdou se i bez něj?

25. 8. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
25. 8. 2006

Technický plán přechodu, o kterém má dnes jednat Rada Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), počítá s regionálním multiplexem až od roku 2011. Vládní koncepce digitalizace ho přitom slibuje už letos nebo příštím rokem. Server Česká média se obrátil na účastníky včerejšího připomínkového workshopu, aby mu poskytli svůj názor. Několika hejtmanů a politiků se pak zeptal na totéž. Materiál označený logem RTA si můžete prohlédnout zde. DigiZone.cz z něj přináší výtah a připojuje k problematice i návrh k zamyšlení.

Náměstkyně ministra kultury ČR Petra Smolíková vidí Radu ČTÚ jako soudný orgán: Určitě to (regionální odpojování až za pět let, pozn. DigiZone.cz) není žádný negativní úmysl. Je to podle mého názoru výsledek technických možností, které jsou. Předpokládám, že ty ČTÚ samozřejmě zvážil. Šéf digitalizace České televize Pavel Hanuš technicko-ekonomickou podstatu problému: Je to prostě pokus udělat věc technicky správně. Já bych chtěl vůbec upozornit, že celá ta koncepce celoplošného vysílání s odpojováním regionů pro ten digitál není ta nejekonomičtější a nejlepší. To myslím, že všichni vědí, protože na všech těch regionech musí být umístěny headendy, všude musí být remultiplexace a multiplexace. Síť je tedy zároveň velmi extrémně drahá.

Výraznou podporu našla Regionální televizní agentura naopak u generálních ředitelů televizí Nova a Prima. Martin Dvořák RTA přikývl: Já si myslím, že to (odpojování regionů až v roce 2011) nebude možné legislativně, což si možná ČTÚ ještě neuvědomuje. Regionální vysilatelé mají svoje licence, proto je bude nutno a potřeba někde umístit. Určitě bude třeba přijmout nějaké řešení, aby v rámci přechodu na digitální vysílání nedošlo k omezení vysílacích práv a možností regionálních vysilatelů. Souhlas s RTA zazněl i od Petra Dvořáka: Já si myslím, že je to stejný přístup, jako i k celoplošným provozovatelům, kdy vůbec nebral ČTÚ v toto chvíli v potaz jejich zákonná práva, která vyplývají z jejich stávajících licencí. A ta situace se opakuje stejně jako pro celoplošné provozovatele našeho typy, tak i pro regionální provozovatele.

Krajští představitelé možnost regionálního odpojování prosazují co nejdříve. Technický plán přechodu nesouhlasně hodnotí i vybraní politici z ODS. Poslanec Petr Pleva je zajedno s připomínkami stávajících komerčních televizí a dodává: Myslím si, že teď pod novým vedením se ČTÚ chová velmi zvlášním způsobem. Souhlas s připomínkami komerčních televizí. David Stádník, dřívější šéf Rady ČTÚ, byl asi svým liknavým přístup Plevovi sympatičtější, soudí DigiZone.cz. Před rozhodnutím varuje i senátorka Liliana Janáčková: Myslím si, že by Rada ČTÚ měla ještě zvážit tento krok, protože se jím dopouští určité nespravedlnosti na úkor regionálních televizí.

BRAND24

A nyní se zkusme zamyslet. Opravdu potřebuje Regionální televizní agentura odpojování hned teď? Jak řekl Pavel Hanuš, jedná se o věc drahou a technicky náročnou, která rozjezdu digitalizace moc nepomůže. DigiZone.cz připadá, jako by se RTA chovala tak, že nemá do roku 2011 kde vysílat. Přitom získala pro svůj program licenci do multiplexu B. Jedna pozice, to je 24 hodin denně, 168 týdně. Dosud se zpravodajství regionů krčilo v necelé desetiminutovce na TV Prima. I když vezmeme v úvahu, že studií pod hlavičkou RTA je osm (další regiony vlastní sama Prima), nepřekročila zatím jejich zpravodajská produkce v součtu hodinu za den. Opravdu je takový problém vysílat regionální zprávy zatím postupně během dne na jednom celoplošném kanálu, který by odpojování ve svém zadání mít nemusel?

DigiZone.cz má pocit, že 24hodinové vysílání nevyrobí ani všechna studia RTA dohromady, a přitom by stejný čas chtěly ještě všechna pro sebe. Možná se mýlíme, ale nemá tady někdo velké oči? Uvedené řešení by koneckonců bylo zajímavé i pro diváka. Nejen, že by se mohl podívat na zprávy ze svého regionu. V jiných časech by si mohl dokonce poslechnout i události dalších míst České republiky, což mu princip regionálního odpojování studií RTA dosud upíral.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).