Hlavní navigace

Regionální stanice se nadále pokouší o vznik televizní zpravodajské sítě

3. 12. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

„Celoplošné televize jsou komplikované, dostat solidní informaci do celoplošné televize je problém. V regionální televizi jsou informace z nejbližšího okolí,“ uvádí Jan Dudek z televizní asociace.

O vznik regionální zpravodajské sítě, která by menším televizím umožnila lepší kooperaci a postavení vůči konkurenci, se nadále pokouší tito vysílatelé. Taková síť by jim podle nich umožnila s co nejmenším úsilím budovat spolupráci, z níž by následně čerpali i televizní diváci. O skutečnosti, že role regionálních televizí je důležitá, svědčí i slova Jana Dudka, předsedy Asociace regionálních televizí (ARLT). Velmi významně se zvýšil podíl pokrytí České republiky digitálním terestrickým signálem provozovateli regionálního vysílání. K dnešnímu dni jde o území přibližně devíti krajů s významnými přesahy za jejich hranice, argumentuje Dudek.

K TÉMATU: Regionálky mají zájem o vlastní celoplošnou televizi, ročně by vyšla na čtvrt miliardy

Jan Dudek si mimo jiné myslí: Celoplošné televize jsou komplikované a dostat solidní informaci do celoplošné televize, je problém. V regionální televizi jsou informace z nejbližšího okolí a samotné redaktory informace i více zajímá. Regionální události jsou mnohem poutavější a týkají se konkrétně dané lokality. Jako Svaz měst a obcí České republiky máme zájem na tom, aby měly regionální televize lepší místo na slunci. Podstatné je, aby lidé dostávali informace ze svého okolí. Nepotřebují ohromovat a šokovat, chtějí zprostředkovat objektivní regionální informace.

Z ARCHIVU: Regionální televize chtějí veřejnoprávní síť. Po ČT požadují část poplatku

Vysílání regionálních televizí se soustřeďuje do multiplexu 3 operátora Czech Digital Group (CDG) a také multiplexu 4 společnosti Digital Broadcasting. Sem mimochodem přechází západočeské stanice Zak TV. Prostředky, které je nutné vynakládat na tento typ distribuce signálu, nejsou určitě malé. Pokud ovšem mluvíme o třech čtvrtinách pokrytí České republiky, pak je to jasný signál, že provozovatelé pomalu získávají na síle a tento základní předpoklad dalšího rozvoje televizního vysílání v regionech jsou schopni finančně zajistit, uvedl pro DigiZone.cz předseda ARLT. Významným pojítkem pro fungování těchto typů stanic zůstává Regionálnítelevize CZ.

BRAND24

NEPŘEHLÉDNĚTE: Západočeská TV ZAK po třech letech změní distribuci, odchází z multiplexu 3

Zdeněk Sláma, který stojí za tematickou stanicí Tip TV vysílající v multiplexu 4 na území Prahy a středních Čech, na druhém ročníku celorepublikové konference těchto stanic uvedl, že by nebylo špatné založení společné technologické pracovní skupiny. Často řešíme složitá nařízení. Bylo by dobré udělat krok dopředu v rámci asociace. Pojďme založit technickou pracovní skupinu při ARLT, která by technické požadavky, které přichází v rámci zákonného rámce, zpracovala tak, aby mohli členové i nečlenové využít všech poznatků. Je důležité, aby byly relevantní vůči zákonům. Dohodneme si podmínky a výstupy bychom dávali na web, navrhl Sláma.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).