Hlavní navigace

Ředitelé Novy, Primy a ČT se sešli nad plány DVB-T2. Chtějí jen testovat

27. 4. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Čtvrteční workshop Českého telekomunikačního úřadu dospěl k závěru, že plánovaný test DVB-T2 by neměl mít komerční charakter a má být časově ohraničený

Řádného zemského digitálního televizního vysílání druhé generace v systému DVB-T2 se Česká republika hned tak nedočká. Generální ředitelé České televize, Novy a Primy se na čtvrtečním workshopu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) shodli na tom, že plánovaný test DVB-T2, pro který České Radiokomunikace žádají vysílací kanály 50 v Praze, Brně a Ostravě, by měl být vyloženě technický a časově ohraničený. V žádném případě by neměl mít komerční charakter.

K TÉMATU: ČTÚ krotí plány Českých Radiokomunikací s nasazením komerčního provozu DVB-T2

„Diskuse se zaměřila na ekonomické a obsahové souvislosti, na posouzení reálnosti a časování možných etap a na osvětlení konkrétních postojů jednotlivých provozovatelů celoplošného televizního vysílání k celému procesu. V diskusi byl rovněž předběžně akceptován názor, že budoucí přechod na standard DB-T2 se má nést ve znamení respektování divácké obce: vysílání v síti DVB-T a DVB-T2 by mělo být souběžné a přechod na vyšší standard dobrovolný a přirozený,“ přiblížil mluvčí ČTÚ František Malina.

ČTĚTE TAKÉ: Už v dubnu může v Česku znovu testovat DVB-T2. Tentokrát na rok a půl

Ředitelé tří největších českých televizí vítají probíhající diskusi o DVB-T2, stále však okolo tohoto standardu spatřují mnoho neznámých. „Jsem přesvědčen, že již nyní nastal čas projednat potenciál budoucího rozvoje zemského digitálního televizního vysílání zvláště z pohledu uplatnění standardu DVB-T2. Ten umožní zvýšit kvalitu televizního vysílání a prohloubit efektivitu využití kmitočtů,“ prohlásil přesto předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Přechod na DVB-T2 však podle něj nebude ještě několik let na pořadu dne.

BRAND24

NAPSALI JSME: DVB-T2? Teoreticky máme k dispozici tři celoplošné sítě, říká ČTÚ

Realizace přechodu z DVB-T na DVB-T2 by navíc měla být podle šéfa Rady ČTÚ odlišná od projektu přechodu z analogového na digitální televizní vysílání. „Poznatky z workshopu budou uplatněny při aktualizaci komplexního dokumentu ČTÚ Strategie správy rádiového spektra – strategie uplatnění DVB-T2,“ dodal mluvčí ČTÚ. Pavel Dvořák svolal k problematice DVB-T2 pravidelné setkání s novináři z oboru, které se uskuteční příští středu 2. května. DigiZone.cz z této akce přinese aktuální informace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).