Hlavní navigace

Openbox X-820CI: spíše průměrný satelitní set-top-box

25. 8. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Průměrný set-top-box, který nijak nevyčnívá a v této cenové kategorii spadá spíše k podprůměrným. Mezi pozitiva můžeme zahrnout např. téměř univerzální čtečku dekódovacích karet nebo rychlý pohyb mezi přepínanými kanály a bezproblémový přechod mezi kódovanými a nekódovanými. Ač u některých kanálů (např. Česká televize) byla čeština bezproblémová, jinde (JimJam, Filmbox) obsahovala chyby. Stránky teletextu nejsou ukládány do paměti a jejich prohlížení tak trvá poměrně dlouho.

Přední a zadní panel

Dalším přijímačem v recenzi bude tentokrát starší typ Openboxu s označením X-820CI, který do recenze zapůjčila prodejna Digitální televize v pražské Hybernské ulici. Dva roky starý model neměl typický vzhled této řady, tedy velké ovládací kolečko a vedle něj dvě menší na předním panelu, jeho vizáž byla trochu jiná. Tlačítka jsou totiž umístěna vedle sebe a jde o volby Stand by, Menu, OK, Volume a Channel. Pomocí těchto funkcí je tedy možné ovládat všechny základní funkce přijímače. Pod víkem je schována integrovaná čtečka karet CryptoWorks (CS Link, Skylink), Irdeto, Betacrypt, Seca, Viaccess, Firecrypt, Nagravision a Conax a dvě šachty pro moduly podmíněného přístupu. Zadní panel pak obsahuje vstup IF IN pro připojení antény a IF OUT pro propojení s dalším přijímačem. Nechybí ani RF modulátor, tedy vstup ANT IN a výstup TV OUT. Standardní jsou i cinchové konektory VIDEO, AUDIO (L a R) a také digitální koaxiální výstup, jehož alternativou je zde optický S/PDIF. Již zastaralým způsobem můžete připojovat také přes SCART pomocí VCR k rekordéru a TV k televizoru. Pro aktualizaci slouží rozhraní RS-232C, USB zde nehledejte.

Openbox X-820 přední panel

Instalace

Při prvním spuštění začne na přijímači rychle blikat nápis boot, a poté 0000. Na obrazovce se objeví první krok nastavení, kterým je jazyk. Přítomna je angličtina, němčina, ruština a další včetně češtiny. Slovenština zde bohužel chybí. Po tomto kroku už můžete provést samotnou instalaci. V pětipoložkovém menu je hned na prvním místě. Položky jsou poněkud neobvykle pojmenovány – Hledá se služba, Zavedení databáze a Předvolba od výrobce. Tento mírný nedostatek a ne zrovna extra grafické zpracování vyváží rychlost pohybu v menu a družice seřazené podle toho, jak jsou rozprostřeny na orbitu. Nejsou zde ale přítomny všechny. Chybí např. Eurobird 9 na 9 st. vých. K dispozici máte také volby Upravit, Prohledat a Transpondér. Po zvolení první položky můžete např. nastavit typ LNB nebo DiSEqC. Přijímač podporuje verze 1.2 a USALS. V položce Transpondér můžete pochopitelně jednotlivé frekvence přidávat, prohledávat nebo odstranit. Poté, co jsme zvolili Prohledat, se nás set-top-box zeptal, o jaký režim máme zájem. Jako nedostatek bych hodnotil nemožnost nastavit pouze rozhlasové nebo jen televizní stanice. Na výběr jsou FTA (volné), nekryptované a kódované nebo všechny. Přijímač by mohl tímto navodit dojem, že dává tuto možnost dvakrát, ale není tomu tak. V položce všechny jsou zahrnuta i DATA. Nalezení všech kanálů na pozici 23.5 st. vých. trvalo přibližně minutu a čtvrt.

Openbox X-820 EPG

Sledování kanálů, EPG, teletext

Přepínání mezi volnými i nekódovanými programy nedělal přijímači sebemenší problémy. Pohyb v tabulce kanálů, která se vyvolává tlačítkem OK, probíhal rychle a bylo možné také standardní skokové přepínání o +/- 10 kanálů. Nalezeny byly až na výjimky všechny programy. Chyběla např. nová slovenská Trojka v SD. Jako minus lze hodnotit skutečnost, že přijímač naladil opravdu všechny kanály, tedy i ty ve vysokém rozlišení, které neumí zobrazit. U kódovaných kanálů je zobrazený symbol dolaru. Přijímač nemůže získat naši pečeť Umí dobře česky, protože ač jsou položky menu zobrazeny bez problémů, EPG už tuzemskými znaky nedisponuje, takže se dočkáme podobných názvů jako jsou např. HubAinci, IDAabel z masa a kostAi apod. Překvapivě český je ale oproti elektronickému průvodci teletext. Jeho minusem je však skutečnost, že se nenačítá do paměti přijímače, takže na zobrazení stránek, které navolíte dálkovým ovladačem, budete čekat poměrně dlouho. EPG se vyvolává klasicky tlačítkem INFO. Po prvním stisknutí se objeví lišta, ve které najde divák údaje o právě vysílaném pořadu jako je název, jeho začátek i konec. Uživatel si pak může přepnout i na program, který bude následovat. Po opětovném stisknutí INFO se objeví podrobnější popis pořadu. Plnou podobu EPG si můžete vyvolat zvolením stejnojmenného tlačítka. V první fázi je tabulka poměrně nepřehledná a po stisknutí plánu se vám zobrazí v takové podobě, jakou znáte z televizních magazínů, jen s tím rozdílem, že vidíte i konec pořadu. V této části menu se nám pak stalo, že se přijímač z nepochopitelných důvodů několikrát zasekl, ale po chvíli se vrátil do režimu full screen.

Openbox X-820 menu

Další položky menu

Kromě Instalace najdeme v Menu i položky Správce kanálů, Nastavení systému, Nástroj a nepřeloženou Conditional Access. V první jmenované položce si můžete např. vytvářet oblíbené skupiny, kterých je dvanáct. Jsou zde předvolené Sports, Movie, News, Music, Cartoon, Drama, Documentary, Shopping, Religion, Life, Adult a Travel. Tyto si však můžete pochopitelně také přejmenovat. Ačkoliv zde bylo možné kanál přejmenovat nebo odstranit, nešlo ho přesunout, což je dle mého názoru u oblíbených skupin velký nedostatek. Položka Úprava satelitu obsahovala pouze možnost Odstranit. Jednou z nejdůležitějších položek je však bezesporu Nastavení systému, kde je možné zvolit formát videa, jazykový výstup nebo rodičovský zámek a k dispozici jsou zde i informace o firmwaru. Jako velké minus hodnotím nemožnost nastavit obrazový formát na 4:3 Letterbox, takže video je pak oříznuté tak, že např. v pořadech, které jsou vysílány 16:9, chybí část obrazu po obou stranách a u většiny kanálů tak chybí např. logo. Nástroj je pak naprosto zbytečnou položkou, protože obsahuje pouze dvě podpoložky, kterými je kalendář a tetris.

Openbox X-820 conditional access

Conditional Access – podmíněný přístup

Položka menu, která je určená pro informace o vložené dekódovací kartě a modulech, obsahuje Card Reader, Card Reader Settings, Module a např. Common Interface 2. Přesto, že byla do čtečky vložena karta Skylinku, přijímač nám zobrazil, že není žádná karta vložena. Kde byla příčina tohoto problému, se mi nepodařilo zjistit. U kolegů z ostatních serverů se však tento problém neobjevil. Zápisy na kartách jsem tedy nemohl ověřit. V Card Reader Settings je možné nastavit kódovací systém pro čtečku nebo režim zapnuto/vypnuto.

Některé další specifikace udávané výrobcem:
- MPEG-1&2
- Podpora DiSEqC 1.2 a USALS
- Funkce ZOOM
- Max. 6000 předvoleb
- Paměť posledního sledovaného kanálu při vypnutí
- Teletext (OSD/VBI) a titulky
- UHF modulátor

BRAND24

Pro editaci firmwaru nebo přenesení settingu, je možné použít utilitky z této stránky.

Openbox X-820CI
Celkové hodnocení 8 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1 b.

Zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz
Web: www.openbox.cz
Orientační cena: 2450 Kč vč. DPH
Foto: archiv Openbox.cz; screenshoty: autor

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).