Hlavní navigace

TechniSat Digit MF4-S CC: satelitní technická chuťovka

4. 2. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Dnes budeme recenzovat satelitní přijímač TechniSat Digit MF4-S CC. Čím může tento bratříček již recenzované "es dvojky" zaujmout a jaké jsou naopak jeho mínusy? Poměrně nenápadný přijímač je nabitý funkcemi, které ocení i náročný divák satelitní televize. Jednoduchý přední a slušně vybavený zadní panel z něj dělají velkého favorita pro útok na vaši peněženku. Navíc cena, kterou za něj vydáte, není vůbec špatná. Stále ale chybí výstup IF OUT. Na rozdíl od modelu S2 ale můžeme "cé céčko" pochválit za to, že má rozhraní RS-232 (serial port) a je možné do něj vložit jak klasické karty, tak i moduly pro různé kryptovací systémy.

Při pohledu na jednoduchý design byste si pravděpodobně řekli, že satelitní přijímač TechniSat Digit MF4-S CC toho asi moc nesvede, respektive že bude patřit do nižší kategorie satelitních set-top-boxů. I když jeho cena je v našem e-shopu 3 100 Kč, má poměrně hodně funkcí. Při rozbalení čeká na jeho nového vlastníka kromě samotného satelitního přijímače také napájecí kabel, 1,5metrový kabel SCART, dálkové ovládání a dvě tužkové baterie typu AAA.

Přední panel je jednoduchý a obsahuje pouze displej, který zobrazuje velké zelené číslice a tři tlačítka. Osamoceným se zapíná/vypíná přijímač, zbylá dvě přepínají kanály. Na předním panelu už kromě názvu přijímače a firmy najdete pouze čtečku karet Conax a CryptoWoks. To je rozdíl oproti modelu S2, který ji neobsahuje a je tím pádem také menší. Zadní panel je vybaven dvěma výstupy typu SCART (pro videorekordér a televizor), optikou pro výstup zvuku, vstupem pro připojení signálu z paraboly a vstupem pro napájení 230V/50 Hz. Dále jsou k dispozici tři cinche označené klasicky žlutou, bílou a červenou. První z nich slouží pro výstup videa, zbylé dva pro audio (pravý a levý kanál). Jako posun správnou cestou hodnotím i výměnu servisního výstupu Mini DIN (Digit S2) za standardní RS-232. Ten však nenajdete na zadním panelu, ale na boční straně. Kromě toho je zde také vstup pro modul s abonentskou kartou.

TechniSat DIGIT MF4-S CC natočený

Instalace

Při prvním spuštění vám na obrazovce nabídne přijímač při instalaci nejprve jazyk. Na výběr máte ze čtrnácti jazyků, mezi kterými je pochopitelně také čeština. Poté vyberete jazyk audia, kde je k dispozici již 41 řečí. Čeština je na pozici 22. Třetí je časové pásmo. Výhodou je, že přijímač s námi hned po zvolení jazyka začne komunikovat v češtině. Příjem jsme nastavili ručně a zvolili možnost bez DISEqC motoru. Přijímač nám pak dal na výběr z dvaceti předdefinovaných družic, kde jsme zvolili Astru 23,5 stupně východně (tzn. Astra 1E + 3A), abychom vyzkoušeli, jak si set-top-box poradí s příjmem abonovaných kanálů z platforem CS Link a Sky Link. Pak nám dal receiver na výběr z možností volby kanálů.

TechniSat DIGIT MF4-S CC boční

Menu

Položka Menu obsahuje několik záložek – Kanálové vyhledávání, Nastavení, Uspořádání časovače, TV seznamů a seznamu rádií. V případě, že využíváte služeb placené televize, je velmi užitečnou položkou Podmíněný přístup. První položka Kanálové vyhledávání je, jak již z názvu vyplývá, určena pro přidání kanálů do paměti přijímače. Automatické vyhledávání zajistí naladění všech kanálů za vás. Zamrzí absence ladění pouze placených kanálů. Na výběr jsou tedy buď volné, nebo všechny. Satelit pak obsahuje možnost naladit všechny družice v seznamu. Transpondér umožní naladění jakékoliv frekvence a satelitu. Bohužel zde není seznam aktivních kmitočtů na družici, takže parametry je nutné zadávat ručně. Manuální vyhledávání ale umožňuje nalezení jednotlivých kanálů, obsahuje totiž navíc PIDy.

Nastavení obsahuje položky Dětská pojistka, Programový deník, Základní nastavení, Nastavení audio/video, Nastavení LNB, Konfigurace systému a Servisní nastavení. Prvním položkám Dětská pojistka a Programový deník se nemusíme věnovat, protože jejich funkce vyplývají z názvu. Již při prvotní instalaci se provede základní nastavení. Nastavení audio/video je čtvrtou položkou. Pokud nepotřebujete nějaké zvláštní nastavení, není třeba do ní vstupovat. Zde využijete leda možnost formátu obrazu 4:3/16:9. Je možné tu nastavit i prioritní jazyk pro kanály a titulky. Pokud máte zvuk puštěný přes optiku, využijete možnost zapnutí/vypnutí Dolby Digital. V Nastavení LNB je možné vybrat družici, konvertory nebo parametry motoru. Konfigurace systému obsahuje hardwarové a softwarové informace o přijímači. Servisním nastavením je pak možné přijímač dostat do továrního stavu, vymazat programy a nahrát nový firmware.

Uspořádání TV seznamů obsahuje všechny naladěné televizní kanály za celou historii používání přijímače, seznam aktuálně naladěných kanálů je ve sloupci vedlejším. Stejně tak to vypadá i u rozhlasových stanic. Sloupec Všechny kanály obsahuje veškeré programy, které byly kdy v přijímači naladěny, a je s ním možné manipulovat, přičemž změny se projeví ve vedlejším sloupci.

TechniSat DIGIT MF4-S CC zezadu

Podmíněný přístup

Nejzajímavější položkou v celém menu je podmíněný přístup. V přijímači jsme měli zasunutou kartičku na příjem z platformy Sky Link, takže bylo možné vyzkoušet i tuto možnost. V Hlavních informacích se objeví údaje, o jakou kartu jde, její ID a kdo je poskytovatelem karty. Dostupné oprávnění pak divákovi zobrazí informace o předplacených programech. Konkrétně jde o přehled všech kanálů, od kdy do kdy je máte předplaceny.

Zelené tlačítko – technická chuťovka

Jelikož si TechniSat zakládá u svých výrobků i na technické stránce, můžete se snadno dozvědět řadu informací o právě sledovaném programu. Po stisknutí zeleného tlačítka v pohotovostním režimu jsou k dispozici: název kanálu, družice (název satelitu), frekvence, pásmo + úroveň a kvalita signálu, formát videa, bitová rychlost – obraz/zvuk, rozlišení, kodek zvuku, přenosová rychlost a vzorkovací frekvence.

Umí dobře česky

Bezproblémová diakritika je samozřejmostí. Tlačítko OK vyvolá seznam kanálů s náhledem právě sledovaného programu a informacemi o začátku a konci pořadu a jeho název. Pro podrobnosti stačí stisknout žluté tlačítko a vyvolá se celý popis pořadu. K dispozici je i den v týdnu, datum a originální název (je-li vysílán).

Umí dobře česky - pečeť

Shrnutí

Za cenu 3 100 Kč (cena v našem e-shopu) dostanete velmi slušný výrobek. Kromě již klasických funkcí potěší přítomnost zeleného tlačítka, které zobrazí veškeré technické informace o právě sledovaném programu, jež jsou k dispozici. Bezproblémová je i čeština, díky které stb získal pečeť Umí dobře česky. Přístroj má poměrně nízkou spotřebu a lze ho využít i pro příjem placené televize. Je schopen naladit i kanály s nízkými datovými toky a odstranil i některé nedostatky, které má např. model TechniSat Digit S2. Obsahuje tedy rozhraní RS-232 (serial port) a je možné do něj vložit jak kartu klasické velikosti (je integrovaný Conax a CryptoWorks), tak i modul s kartou. Má však i své minusy, za které lze považovat možnost vytvoření jen jedné favoritní skupiny a přítomnost pouze jednoho slotu pro podmíněný přístup.

TechniSat DIGIT S2
Celkové hodnocení 9,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

BRAND24

Orientační cena: 3100 Kč (Koupit)

Foto: archiv TechniSat

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).