Hlavní navigace

Radní Českého rozhlasu mají čtyři adepty na prozatímního šéfa. Nechtějí, aby kandidoval na generálního

20. 10. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

K volbě prozatímního ředitele má dojít ve středu na veřejném zasedání Rady ČRo, ve hře je ale i varianta, že se výběr posune až na další týden.

Překvapivá podmínka vyřadí některé favority

Ze čtyř kandidátů budou vybírat členové Rady Českého rozhlasu prozatímního ředitele ČRo, který od 4. listopadu ve funkci dočasně nahradí odcházejícího generálního ředitele Petera Duhana. Všichni čtyři adepti jsou zaměstnanci rozhlasu a mají přehled o tom, jak toto veřejnoprávní médium funguje, řekl serveru DigiZone.cz mluvčí a místopředseda Rady ČRo Jiří Vejvoda. Nemělo by tak dojít na scénář, který Vejvoda zmínil po Duhanově rezignaci, že by radní mohli do čela rozhlasu dočasně dosadit manažera zvenčí. Už tehdy ale místopředseda „malé“ rozhlasové rady naznačil, že takové řešení by nebylo dobré, protože prozatímního ředitele čeká mj. schvalování rozpočtu Českého rozhlasu na příští rok. Zároveň se ale obával, aby člověk, který se stane prozatímním ředitelem, nebyl zvýhodněn nebo naopak znevýhodněn, pokud se rozhodne kandidovat na řádného generálního ředitele.

Toto dilema ale patrně prozatímnímu řediteli Českého rozhlasu odpadne, protože radní pro něj budou mít zásadní podmínku: musí jim slíbit, že se nezúčastní následného výběrového řízení na řádného generálního ředitele ČRo. To proto, aby nám potom nebylo vyčítáno, že prozatímní ředitel byl ve výhodě, když s námi bude po tři měsíce v intenzivním kontaktu, vysvětlil Vejvoda serveru DigiZone.cz. Klíčový požadavek zásadně zamíchá kartami při výběru dočasného šéfa rozhlasu, protože nejvážnější adepti budou mít pravděpodobně ambice nahradit Petera Duhana nastálo. A radní podle jejich místopředsedy a mluvčího Vejvody nebudou jmenovat prozatímním ředitelem někoho, kdo by s tím dopředu nesouhlasil. Dosud ani není jasné, zda má některý ze čtveřice adeptů u radních většinovou podporu, a tudíž by jej Rada ve středu skutečně zvolila.


Foto: Český rozhlas

Nechal by si René Zavoral ujít kandidaturu na generálního ředitele Českého rozhlasu?

„Nemusíme nutně volit už ve středu“

Vejvoda nechtěl na přímý dotaz serveru DigiZone.cz jména potenciálních prozatímních ředitelů specifikovat, v úvahu však připadají minimálně současný statutární zástupce generálního ředitele a náměstek pro program a vysílání René Zavoral a náměstek pro regionální vysílání Jan Menger (na generálního ředitele v minulosti již kandidoval). Ve středu se sejdeme již dopoledne, abychom zjistili, zda má některý z adeptů šanci získat většinovou podporu. Pokud ano, oslovíme ho a zeptáme se, zda by s kandidaturou na prozatímního ředitele souhlasil, popsal Jiří Vejvoda přípravu středečního odpoledního veřejného zasedání Rady ČRo. Na něm má být podle zveřejněného programu zvolen prozatímní ředitel, podle Vejvody ale může nastat situace, že se při dopoledním neveřejném setkání radních ukáže, že žádný z adeptů nebude mít dostatečnou podporu.

V takovém případě bychom prozatímního ředitele nevolili, tento bod bychom zrušili, vysvětluje Vejvoda, podle něhož radní mají pro volbu Duhanova dočasného nástupce čas až do 3. listopadu, kdy současný generální ředitel skončí ve funkci. Prozatímního ředitele budeme volit s účinností od 4. listopadu. Samozřejmě by bylo dobré, kdybychom ho vybrali co nejdříve, aby ti dva měli čas na předání agendy, ale nic nám nebrání v tom svolat do 3. listopadu mimořádnou schůzi a volbu přesunout na ni, říká místopředseda a mluvčí Rady ČRo. Pokud bude platit požadavek radních, aby prozatímní ředitel později nekandidoval na řádného generálního ředitele rozhlasu, lze předpokládat, že by o funkci dočasného šéfa neměl zájem náměstek pro program a vysílání René Zavoral.


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Máme čtyři adepty, říká o výběru prozatímního ředitele místopředseda Rady Českého rozhlasu Jiří Vejvoda

Pomůže Menger kandidovat Zavoralovi?

Naopak Zavoralovi by mohl pomoci další člen současného topmanagementu ČRo, náměstek generálního ředitele pro regionální vysílání Jan Menger, který by se po dohodě s ním mohl nechat zvolit prozatímním ředitelem a umožnit tak Zavoralovi účast v tendru na řádného generálního ředitele. Takové řešení by patrně uvítali i další členové vedení rozhlasu, protože hrozí, že prozatímní ředitel připraví rozpočet na příští rok, s nímž by se pak stálý generální ředitel nemusel ztotožnit. Dočasný šéf přitom může ve funkci zůstat maximálně tři měsíce, tedy nejpozději do 4. února příštího roku. Zatím vše nasvědčuje tomu, že radní mu ponechají celý tento zákonem stanovený maximální mandát, protože to vypadá, že nového generálního ředitele budou vybírat v otevřeném výběrovém řízení, které zabere poměrně dost času. Mohu říci pouze svůj osobní názor jako jedné devítiny Rady, že já budu velmi plédovat pro otevřené výběrové řízení, prohlásil v den rezignace Petera Duhana a po mimořádné schůzi Rady ČRo její předseda Michal Stehlík.

Veřejné výběrové řízení podporuje i místopředseda Jiří Vejvoda, i když v něm spatřuje i řadu negativ: Já osobně jako další devítina Rady se přikláním k názoru kolegy Stehlíka, abychom vyhlásili otevřené výběrové řízení, čili abychom prošli upřímně řečeno i tou torturou, že se přihlásí spousta lidí, kteří evidentně na to nemají, ale mají větší ambice než možnosti. Připadá mi to korektnější než oslovit pouze vybraný počet lidí, což na mě trochu dělá elitářský dojem. Radní se tak patrně budou chtít všemi prostředky vyhnout situaci, za které byl do funkce zvolen odcházející generální ředitel Peter Duhan. Ten byl jednak prozatímním ředitelem rozhlasu, když na funkci generálního ředitele rezignoval Richard Medek a Duhan byl z pozice programového ředitele jeho statutárním zástupcem.

BRAND24


Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Petera Duhana by mohl dočasně nahradit Jan Menger (vlevo), nynější náměstek pro regionální vysílání, který už jednou kandidoval na funkci generálního ředitele

Duhan platil bývalé radní, kteří ho zvolili

A za druhé, Duhan coby generální ředitel nevzešel z otevřeného výběrového řízení, ale z tendru, do kterého tehdejší radní připustili jen omezený počet kandidátů, které dopředu sami vybrali. A jeden z jeho volitelů, pozdější předseda Rady ČRo Tomáš Ratiborský, po vypršení mandátu člena Rady dostal od Duhana za odměnu pozici placeného poradce pro prodej reklamy, sponzoringu a pronájem studií. Podle Hospodářských novin, které o případu informovaly jako první v pondělí večer na svém zpravodajském webu iHNed.cz, Ratiborský pobíral od rozhlasu 30 tisíc korun měsíčně a jeho spolupráce začala necelé dva týdny poté, co mu skončilo členství v Radě. Zákon přitom radním zakazuje ještě dva roky po ukončení mandátu pracovat pro rozhlas.

Placenou poradkyní rozhlasu byla i další bývalá předsedkyně Rady ČRo Dana Jaklová, ta však dodržela zákonem stanovené dvouleté období a odměny pobírala až poté. Ratiborský však podle HN porušil zákon hned dvakrát, když ještě v době jeho působení v Radě ČRo rozhlas najímal na brigády jeho syna. Zákon o ČRo přitom přímo zakazuje, aby rodinní příslušníci a blízcí členů Rady ČRo měli ekonomický prospěch ze spolupráce s veřejnoprávním rozhlasem. Jde o stejný paragraf, kvůli kterému chtěli nynější radní odvolat Petera Duhana, který v rozhlase zaměstnával svého syna Andreje jako rešeršistu. Odměňování bývalých radních je ale daleko větším problémem, kvůli kterému by Duhan dříve či později musel skončit ve funkci tak jako tak.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).