Hlavní navigace

Nová koncepce Radiožurnálu výrazně omezuje možnost podcastu

22. 1. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
22. 1. 2008

Programové schéma Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu, které od Nového roku zavedla ředitelka stanice Barbora Tachecí, výrazně omezuje možnost podcastu, tedy stahování vybraných pořadů z internetu do MP3 přehrávačů a jejich zpětné přehrávání. Na blogu týdeníku Respekt na to upozorňuje posluchač David Kňourek.

Jedna z programových změn s sebou přinesla zrušení (jak říká paní ředitelka) tvz. „ghet programů“. To přeloženo do češtiny znamená zrušení mnoha původních pořadů bez náhrady a tzv. rozdrobení obsahu do celého dne. Uvedený postup má ale velmi nepříjemnou vlastnost také pro ty, kteří poslouchají ze záznamu Radiožurnál na internetu (Rádio na přání) nebo na svém MP3 přehrávači (podcast). Po novém roce není v elektronické formě prakticky co poslouchat…, píše Kňourek.

BRAND24

Oproti živému vysílání Radiožurnálu na internetu, které funguje stále stejně, se nová programová koncepce hlavní stanice Českého rozhlasu podle blogera negativně podepsala na radikálním snížení počtu pořadů v elektronickém archivu. Kňourek své tvrzení dokládá srovnávací analýzou archivu za období od 14. do 20. ledna 2008, které porovnal s týdnem od 10. do 16. prosince 2007, kdy ještě Radiožurnál vysílal „po staru“.

Výsledek je více než tristní. Více než polovina pořadů již neexistuje, což je více než 60 procent podcastů. Počet informací Radiožurnálu ze záznamu se tedy podstatně snížil. O to víc smutnější je fakt, že Český rozhlas s podcastingem v České republice začínal jako první a vždy patřil k průkopníkům tohoto formátu. U ostatních stanic Českého rozhlasu se bohudík nic nemění, konstatuje David Kňourek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).