Hlavní navigace

Radiokomunikace investují 200 milionů do ADSL. Kvůli IPTV.

23. 10. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
23. 10. 2006

Masivní investice do rozvoje širokopásmového připojení k Internetu dnes oznámily České radiokomunikace (ČRa). Do konce roku věnují do ADSL celkem 200 milionů korun. Společnost tak naplňuje již dříve deklarovaný záměr posílit svou pozici na rezidentním trhu a do konce roku pokrýt 40 procent všech pevných linek v České republice, oznámila firma.

Tyto masivní investice do nového pokrytí jsou pro nás vzhledem k rychlému růstu počtu zákazníků životní nutností, uvedl Miroslav Semrád, ředitel marketingu ČRa. Od letošního července dosahuje firma každý měsíc pětadvacetipro­centní podíl na trhu nově prodaných ADSL připojení a denně prodá v průměru okolo 150 nových přípojek. Na trhu služeb postavených na LLU tento podíl dosahuje za posledního půl roku dokonce 69 procent, oznámily ČRa.

Letošní investice Radiokomunikací do rozvoje ADSL jsou dokonce vyšší než u jejího nejbližšího konkurenta, Telefóniky O2 Czech Republic. Podle vyjádření společnosti z letošního dubna by mělo jít o 150 milionů korun. Během letošního roku chtějí ČRa instalovat 112 DSLamů v 93 lokalitách. Celkem tak získají přístup k 41 procentům všech pevných linek v České republice při celkovém počtu 163 DSLamů ve 144 lokalitách.

BRAND24

V některých lokalitách už byla kapacita původních DSLamů vyčerpána a museli jsme zde svou kapacitu rozšiřovat, vysvětlil Semrád. Za letošní rok tak firma instalovala celkem osmnáct druhých DSLamů v jednotlivých lokalitách, především v Praze a Ostravě. Zájem je ale také v dalších lokalitách: například v Opavě byl první DSLam, který obslouží až 300 vedení, vyprodán během tří měsíců.

Rozvoj ADSL je pro ČRa důležitý především kvůli chystané službě televize přes pevnou telefonní linku. Společnost chce nabídnout podobný produkt jako O2 TV od konkurenční Telefóniky ještě letos v prosinci. Doposud však firma uváděla, že neví, jestli poskytne IPTV, nebo pouze obsah na vyžádání v podobě domácí videotéky na bázi Video on Demand.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).