Hlavní navigace

Radiokomunikace chtějí DAB experiment v Praze překlopit do pilotního provozu

14. 2. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

České Radiokomunikace v současné době šíří experimentální vysílání bez obsahu v L-pásmu, konkrétně na kanálu LI. Použitá je vertikální polarizace a vyzářený výkon 1 kW.

Experiment digitálního rozhlasového vysílání ve formátu DAB+, který probíhá od 31. ledna v Praze, by měl být překlopen v následujících několika měsících do pilotního provozu. Serveru DigiZone.cz to potvrdil tiskový mluvčí Českých Radiokomunikací Kamil Chalupa. Technický pilot slouží k měření a ověření parametrů použitých technologií a nastavení celého vysílacího řetězce studio – přenosová trasa – head-end – DAB vysílač – přijímač. Úspěšní zakončení technického pilotu je nezbytnou podmínkou pro přechod do další fáze, kterou je pilotní vysílání, které bude zahrnovat i obsah, uvedl Chalupa.

K TÉMATU: České Radiokomunikace začaly testovat digitální rozhlas v Praze, zatím bez obsahu

Signál je v současné době šířen z prostor vysílací věže na pražském Žižkově. Použitý vyzářený výkon je 1 kW s vertikální polarizací. Ta je obvyklá už pro pozemní digitální vysílání v hlavním městě a Brně. Mapu pokrytí DAB signálem, která doposud nebyla zveřejněna, by měla být k dispozici po ukončení testu, což je plánováno na závěr února. Technický pilot bude během několika týdnů ukončen a plynule přejde do pilotního provozu, kdy bude do multiplexu zařazen obsah několika zákazníků. Počet rozhlasových stanic v multiplexu se bude postupně zvyšovat, potvrdil mluvčí operátora.

BRAND24

ROZHOVOR: Doufám, že za 10 let budeme mít jasno, kdy vypneme VKV, říká provozní šéf RTIcz

Kdy se v rozhlasovém multiplexu první stanice přesně objeví a které to budou, je prozatím otázkou. Jednání podle Kamila Chalupy s jednotlivými provozovateli stále probíhají. České Radiokomunikace pro digitální rozhlasové vysílání dlouhodobě preferují III. pásmo, které bylo uvolněno po dokončení televizní digitalizace. III. pásmo je výrazně výhodnější pro digitální rozhlasové vysílání než L-pásmo z důvodu lepších podmínek šíření, které snižují investiční náročnost na výstavbu digitální vysílací sítě a tím i ceny za vysílání. III. pásmo se používá pro digitální rozhlas například i v sousedním Německu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).