Hlavní navigace

Rádio Wave znovu do analogu? Vláda projedná návrh změny zákona

24. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
24. 6. 2009

Poslaneckým návrhem novely zákona o Českém rozhlasu, který by měl umožnit stanici ČRo Rádio Wave návrat do analogového vysílání v FM pásmu, má v pondělí projednat úřednická vláda premiéra Jana Fischera. Návrh předložil poslanec za Stranu zelených Ondřej Liška, který je po rezignaci Martina Bursíka pověřen vedením strany a povede ji do podzimních předčasných parlamentních vo­leb.

K TÉMATU: Exministr Ondřej Liška prosazuje návrat Rádia Wave do analogu

Liškův návrh novely má podle zpravodajského serveru iHNed.cz umožnit vznik další stanice ČRo, která by vysílala z pozemních analogových vysílačů a pokryla svým signálem maximálně 40 procent obyvatel České republiky. Generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík v nedávném rozhovoru pro Lidové noviny prozradil, že frekvence na takové vysílání by rozhlas vyčlenil od stávajících stanic. Konkrétně by mělo jít o pět lokalit: kromě Prahy a středních Čech, kde by se Wave zřejmě vrátil na vysílač Cukrák, by šlo o Brno, Ostravu, Plzeň a Hradec Králové.

Stát dlouhodobě, 20 let ignoruje mladou generaci. Zatímco existují veřejnoprávní vysílání České televize i Českého rozhlasu pro různorodé skupiny obyvatel, pro mladé nic takového není, vysvětlil již dříve pro LN důvod vzniku novely Ondřej Liška. Rádio Wave vysílalo od svého vzniku v lednu 2006 až do konce srpna loňského roku na jediné analogové frekvenci 100,7 MHz z hlavního středočeského vysílače Cukrák, kterým pokrývalo také převážnou část Prahy.

BRAND24

Kvůli nejednoznačnému výkladu zákona a odporu Rady ČRo, která trvala na stažení Rádia Wave z analogu, musela tato stanice loni v září Cukrák opustit a od té doby vysílá pouze prostřednictvím veřejnoprávního digitálního multiplexu společně s Českou televizí, dále v kabelových rozvodech, na satelitu a přes internet.

DigiZone.cz připravuje na toto téma rozhovor s Ondřejem Liškou

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).