Hlavní navigace

Rádio Impuls vysílá v Praze monofonně. Jde o záměr a posluchači prý nic nepoznali

5. 11. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

„V případě, že by byly výsledky testů uspokojující, je možné, že přepneme do monofonního režimu celou vysílací síť,“ sdělil DigiZone.cz technický šéf stanice Roman Culek.

K překvapivému a poněkud kontroverznímu technickému kroku přistoupil provozovatel Rádia Impuls, společnost Londa. Nejposlouchanější česká stanice už od 22. října testuje na území hlavního města možnost šíření svého signálu monofonně. Impuls vysílá v Praze na frekvenci 96.6 MHz s výkonem 5 kW z lokality Mahlerovy sady. Stanice chce tímto experimentem otestovat, jak budou posluchači reagovat na to, pokud nebude signál vysílán stereofonně. Výsledky jsou prý pro samotné techniky stanice překvapující. Na vysílání v monofonním zvuku jsme dostali jediný podnět, řekl DigiZone.cz technický šéf stanice Roman Culek.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Druhý kanál Rádia Impuls startuje už tuto neděli, bude hrát výhradně česky

V případě, že by byly výsledky testů uspokojující, je možné, že přepneme do monofonního režimu síť našich vysílačů po celé České republice, konstatoval Culek. Opravdu nás překvapilo, že většina běžných posluchačů rozdíl mezi monofonním a stereofonním vysíláním nepoznala. Troufám si tvrdit, že pokud bychom tuto možnost uvedli v praxi, budou nás následovat i někteří další vysílatelé, protože zvýšení pokrytí je poměrně velké, konstatoval technický šéf rádií Impuls, Český Impuls a RockZone. Zdali se tak ale skutečně stane, to je otázkou. Možnost distribuce VKV signálu s mono zvukem bude předmětem interních debat managementu stanice.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).