Hlavní navigace

Rada pro vysílání chce v Česku zavést piktogramy o vhodnosti pořadů pro děti

5. 3. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Tazvaný labelling, tedy označování vhodnosti televizních pořadů pro děti podle věku, s RRTV stanovila za jednu z priorit pro letošní rok

Jednou z hlavních priorit Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) pro letošní rok bude snaha zavést v České republice systém klasifikace vhodnosti televizních pořadů pro různé věkové kategorie dětí a jejich označování přímo na televizní obrazovce. Takzvaný labelling, který léta funguje ve většině evropských zemí včetně Slovenska, by měl být součástí zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. Rada zatím na toto téma otevírá veřejnou diskusi.

Z ARCHIVU: Nevhodné pořady pro děti by mohl označit varovný symbol

„Uzákoněn je zatím pouze systém klasifikace audiovizuálních děl ve vztahu ke kinematografickým dílům, jehož účelem je omezit přístupnost kinematografických děl ohrožujících duševní nebo mravní vývoj dětí nebo mladistvých. Tento systém klasifikace ovšem neposkytuje informace o tom, jaké typy nevhodných obsahů dílo zahrnuje (násilí, sex, vulgarismy a další),“ vysvětlila předsedkyně RRTV Kateřina Kalistová. Televizní diváci podle ní po labellingu v Česku řadu let volají.

K TÉMATU: RRTV vydala doporučení pro označování pořadů s product placementem

BRAND24

„Přestože snahy o jeho zavedení zde byly opakovaně, vždy skončily nezdarem. RRTV se proto rozhodla zvolit si pro rok 2013 jako jednu z priorit své činnosti opětovné nastolení veřejné diskuse k tomuto tématu, která by mohla vést ke konkrétní legislativní iniciativě,“ uvedla Kalistová. Jako první krok Rada zveřejnila analýzu filmů Zkrocená hora a Sex ve městě, na nichž ilustruje, že posouzení toho, co je nevhodným a ohrožujícím obsahem, není snadné.

„Hodnocení jednotlivých typů problematických mediálních obsahů se liší stát od státu. Stanovení závazných kritérií, která by při klasifikaci pořadů reálně odrážela nastavení českého kulturního prostředí, rozhodně nebude jednoduché,“ konstatuje předsedkyně „velké“ vysílací rady.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).