Hlavní navigace

Rada ČTÚ dnes a zítra projedná upravenou verzi TPP

18. 12. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
18. 12. 2007

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) představí ve čtvrtek 20. prosince nový Technický plán přechodu zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání (TPP) novinářům a jejich prostřednictvím i veřejnosti. Rada ČTÚ bude dokument projednávat dnes a zítra, po čtvrtečním představení vstoupí TPP do připomínkového řízení. Serveru DigiZone.cz to sdělil předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Verze prezentovaná 20. prosince tedy nemusí být finální.

ČTÚ diskutoval včera nad pracovní verzí TPP s operátory sítí a provozovateli televizních stanic. Po jejich námětech máme nyní upravenou verzi, která bude projednávána Radou ČTÚ (úterý, středa) a teprve poté bude verze pro připomínkového řízení, řekl Pavel Dvořák DigiZone.cz.

BRAND24

TPP by měl být harmonogramem určujícím jak v České republice bude probíhat opouštění televizních kmitočtů analogovou televizí a jejich zaplňováním zemským digitálním vysíláním. Na souhlas s TPP je vázané prodloužení stávajících licencí komerčních stanic Nova a Prima o dalších osm let, tedy do roku 2025, resp. 2026, i udělení jedné kompenzační licence pro každou z těchto stanic. To všechno za spolupráci na vypínání analogového vysílání v Česku.

Dokument bude podle zákona 304/2007 Sb. (digitální novela) vydávat vláda, ČTÚ ho ale předtím plně předpřipraví. ČTÚ vydal text stejného jména už na konci minulého roku a po měsících příprav a konzultací. Nova se k němu tehdy nepřihlásila, Prima svůj souhlas dala jen podmínečně a původní TPP dopadl nakonec tak, že se ho nikdo nedržel. Například už na podzim 2007 měla podle něj být vypnutá analogová televize v oblasti Brna. Dokument tehdy ale vydával místo vlády jen ČTÚ. Kvůli termínům stanovených zákonem 235/2006 Sb. (dřívější digitální novela) se televize musely k předchozímu TPP vyslovit dřív, než byl vůbec finalizovaný.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).