Hlavní navigace

Rada ČT řeší stížnost na účast agenta KGB v talk show Jana Krause

11. 7. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
11. 7. 2007

Účast někdejšího agenta sovětské KGB Karla Köchera v talk show Jana Krause Uvolněte se, prosím! na České televizi bude řešit Rada ČT. Vychvalování bývalého komunistického agenta, který proniknul na akademickou půdu ve Spojených státech a donášel informace Sovětům, napadnul ve stížnosti adresované radním spisovatel Karel Pacner. Informuje o tom server iDnes.cz.

VIDEO: Pořad Uvolněte se prosím, ve kterém vystoupil Karel Köcher

Köcher vystoupil v Krausově pořadu 15. června a zmiňoval se například o svojí práci v Prognostickém ústavu nebo o plánu proniknout do americké CIA. Polde Pacnera moderátor diskuse selhal. Příště by hostem pana Krause mohl být třeba ´hrdinný kapitán´ a dosud nepotrestaný bývalý agent StB Pavel Minařík, cituje iDnes.cz rozladěného spisovatele.

Pacnerovi se nelíbí, že Kraus spíše vyzdvihoval Köcherovu statečnost a neměl připravené otázky, které by upozornily na zrůdnost jeho angažmá ve službách sovětské tajné služby. Celý rozhovor byl veden tak, že je pan Köcher vlastně hrdinou. Takové vystoupení nemá ve veřejnoprávní televizi v demokratické zemi místo, napsal Pacner ve stížnosti televizní radě.

BRAND24

Köcherovu účast v pořadu Uvolněte se, prosím! už dříve glosoval týdeník Respekt, jemuž moderátor Jan Kraus napsal, že chtěl probudit v zemi debatu o Karlu Köcherovi, a protože v Česku chybí diskusní pořady typu Hardtalk, který je vysílán v BBC, vzal to na sebe. Stalo se tak paradoxně několik týdnů poté, co Jan Kraus jako předseda Filmového a televizního svazu rozpoutal kauzu dnes už bývalého vrchního a programového ředitele ČT Františka Lamberta kvůli jeho někdejšímu členství v komunistických Lidových milicích.

Televizní rada se nebude Krausovým pořadem zabývat poprvé. Jeho způsoby už Rada několikrát probírala. Sledovanost jeho pořadu je vysoká, někdy si ale z lidí dělá takovou legraci, až je ponižuje, řekl serveru iDnes.cz místopředseda rady Milan Badal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).