Hlavní navigace

Rada Českého rozhlasu obhajuje zlatý padák pro Richarda Medka

5. 3. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
5. 3. 2010

UVNITŘ PROHLÁŠENÍ RADY ČRO Podmínky konkurenční doložky manažerské smlouvy bývalého generálního ředitele Českého rozhlasu Richarda Medka, na jejím základě obdrží po své rezignaci deset měsíčních platů v celkové hodnotě 1,5 milionu korun, začala Rada ČRo projednávat už před loňskou zářijovou volbou šéfa veřejnoprávního rozhlasu. Ve veřejném prohlášení, které podepsali místopředsedové Dana Jaklová a Ladislav Jíša, to tvrdí rozhlasová rada.

DOKUMENT: Prohlášení předsednictva Rady Českého rozhlasu (DOC, 24,5kB)

Podmínky smlouvy Mgr. Richarda Medka, které Rada projednala, jsou zrcadlovými podmínkami generálního ředitele České televize a v časově rozloženém odstupném mají charakter konkurenční doložky, tvrdí radní. Svoji představu mzdových podmínek, prezentoval Mgr. Richard Medek již před vlastní volbou. V té době se začala projednávat také konkurenční doložka. Není proto pravda, že by to bylo až v poslední době. Rada ČRo také nepřistoupila na všechny požadavky Richarda Medka.

K TÉMATU: Richard Medek rezignoval, Český rozhlas povede dočasně Peter Duhan

Faktem ovšem je, že zvýšení „zlatého padáku“ pro generálního ředitele ČRo na deset měsíčních platů radní schválili až začátkem letošního února, dva týdny předtím, než Richard Medek oznámil úmysl na tuto funkci rezignovat. Radní ve svém čtvrtečním prohlášení rovněž odmítli, že by desetiměsíční „zlatý padák“ měl být odměnou za vykonanou práci nebo odstupné pro odcházejícího ředitele. Medek i rada čelí kritice, že odcházející ředitel dostal deset měsíčních platů, i když ve funkci působil jen pět měsíců a z toho tři byl v pracovní neschopnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Duhan: do volby ředitele ČRo půjdu, o Medkově rezignaci jsem věděl dopředu

BRAND24

Rovněž není na místě používat pojmu „zlatý padák“ pro konkurenční doložku sjednanou v zákonem stanoveném minimálním rozsahu (tedy peněžité vyrovnání ve výši průměrného měsíčního výdělku), hájí se radní. Smyslem konkurenční doložky, která Medkovi zakazuje do konce letošního roku pracovat pro jakékoli komerční rádio v České republice, je podle Rady ČRo ochránit know-how Českého rozhlasu a využívání poznatků, které ředitel získal po dobu výkonu funkce.

Sjednání konkurenční doložky s generálním ředitelem ČRo není ničím zvláštním a nastavené podmínky (tzn. období 10 měsíců, peněžité vyrovnání za každý měsíc plnění závazku ve výši průměrného měsíčního výdělku a sjednaná smluvní pokuta) plně respektují požadavky stanovené zákoníkem práce, namítají radní. A jak dodávají, nemohli v době sjednávání konkurenční doložky tušit, že Medek ve funkci setrvá tak krátce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).