Hlavní navigace

Rada ČRo je znepokojena mírou stížností na nový Radiožurnál

30. 1. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
30. 1. 2008

Počet stížností na novou programovou koncepci Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu, kterou od 1. ledna letošního roku zavedla nová ředitelka stanice Barbora Tachecí, zaskočila Radu ČRo. Do dnešního veřejného zasedání rady, které bylo první v letošním roce a jedním z bodů bylo hodnocení změn ve vysílání Radiožurnálu, radní obdrželi přes 700 stížností, z toho více než 600 již vyřídili. Prohlásil to radní Ladislav Jíša.

DOKUMENT: Prohlášení Rady Českého rozhlasu k nové koncepci vysílání ČRo 1 – Radiožurnál

Veřejného zasedání v budově Českého rozhlasu 5 – Reginy se zúčastnili i organizátoři petice Nechceme přeladit, která na webu www.iprotest.cz shání podpisy proti současné programové koncepci Radiožurnálu. Generální ředitel ČRo Václav Kasík jim poděkoval za věcnou diskusi při společném setkání minulý týden a potvrdil, že schůzka bude pokračovat i tento pátek. Žádný z argumentů nezůstane nevyslyšen, dodal.

Sami radní naznačili, že se jim některé novinky v programu Radiožurnálu nelíbí. Například člen rady Antonín Zelenka zmínil hudební složku nových znělek, příliš veselý projev moderátorů a příliš povrchní zprávy. Celkově se ale rada ředitelky Tachecí zastala, i když v oficiálním prohlášení připustila, že ji míra negativních reakcí na novou podobu Radiožurnálu zaskočila.

Místopředsedkyně rady Dana Jaklová na jednání zopakovala, že změnu programové koncepce nepřipravila rada a ani jí přímo neprosazovala. Naším dlouhodobým požadavkem, a to ještě za minulého ředitele Radiožurnálu Miroslava Konvaliny, byla snaha, aby se tato stanice zaměřila na co nejširší publikum, uvedla Jaklová. Radní Maria Ptáčková dodala, že měsíc je příliš krátká doba na hodnocení a rada bude situaci dále bedlivě sledovat.

BRAND24

Vedení rozhlasu na zasedání rady prezentovalo první výsledky vlastního průzkumu, podle něhož posluchači změny na Radiožurnálu většinou vítají. Podle vedoucího výzkumného oddělení ČRo Václava Hradeckého dokonce 54 procent respondentů v průzkumu uvedlo, že po Novém roce na Radiožurnálu nezaznamenali žádnou změnu. Nad touto částí výzkumu se pozastavil radní Zelenka. Je to překvapivý výsledek, řekl.

Ředitelka Radiožurnálu Barbora Tachecí se dnešního jednání Rady ČRo nezúčastnila.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).