Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (41.): Organizace české digitalizace

26. 3. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Přechod na zemské digitální televizní vysílání v České republice vypadá jako chaotický proces, ve kterém není nic dopředu jasné a v němž se věci rychle mění. Přesto existuje hned několik organizací, které se plánování a sledování průběhu digitalizace v Česku věnují.

Příprava harmonogramu digitalizace

Nahodilost dosavadního průběhu přechodu na zemské digitální televizní vysílání (DVB-T) v ČR je způsobena chybějícím plánem postupu celého procesu. Termíny zapínání nových digitálních a vypínání starých analogových programů v jednotlivých oblastech Česka přinese tzv. Technický plán přechodu na digitální vysílání (TPP). Jako svoje nařízení ho vydá vláda, za podobou výsledného dokumentu stojí ale práce Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Příprava TPP vrcholí a vláda se jeho schválením bude zabývat letos na jaře.

Pokud problematiku přechodu na DVB-T sledujete delší dobu, možná si vzpomenete, že jeden TPP už historicky vznikl. Na sklonku roku 2006 ho vydal ČTÚ. Tehdy ale nešlo o závazný vládní dokument a jeho tabulky s termíny zapínání digitální a vypínání analogové televize nakonec nikdo nedodržel. Důvodem byl především odmítavý postoj komerčních televizí Nova a Prima, které „jízdní řád“ české digitalizace postupně připravuje o analogové kmitočty a nahrazuje je digitálními. Televize ale s něčím takovým musí předem souhlasit, což se u prvního TPP nestalo a může to být problematický bod také nového harmonogramu.

Digitalizace logo

Národní koordinační skupina

Centrálním koordinačním orgánem české digitalizace má být vládou zřízená Národní koordinační skupina (NKS). Úkolů NKS je celá řada: spolupracovat na digitalizaci s vládou, vést odborně zaměřené skupiny, komunikovat mezi státními úřady, ale i se zainteresovanými společnostmi, připravit informační kampaň, vyhodnocovat stav přechodu na digitální vysílání a dávat o tom zprávy. Skupina má také posuzovat návrhy na řešení krizových situaci a věcně spolupracovat na řešení technických a legislativních otázek.

V čele NKS stojí národní koordinátor digitalizace, kterým je v současnosti Zdeněk Duspiva. Ve skupině má své zástupce Úřad vlády, sedm ministerstev, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ČTÚ a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Problémem NKS jsou její velmi omezené pravomoci a nízký kredit u těch, na kterých úspěšné rozloučení s analogovou érou závisí především, tj. na současných televizích. Proto vznikla sdružení na vládní skupině nezávislá.

Digi Monitor a Koalice pro digitální TV

Penetrace set-top-boxů (viz DIGI slovník) je zaklínadlo, které často vyslovují šéfové televizí Nova a Prima, když se začne jednat o tom, jak a kdy se bude v Česku digitalizovat televize. A právě za účelem zjišťování počtu digitálních přijímačů v domácnostech byl začátkem loňského roku zřízený Digi Monitor. Sdružení právnických osob založily společnosti UPC, Czech Digital Group (CDG), Telefónica O2 CR (TO2) a Rohde & Schwarz. Brzy se do něj zapojily ale také všechny celoplošné televizní stanice. Výzkumy Digi Monitoru, jakkoli mohou být zajímavé, nejsou veřejné. Pouze pokud se všichni členové domluví, mohou některá ze zjištění oznámit médiím. Předsedou sdružení je Aleš Janků.

BRAND24

DIGI slovník: Penetrace set-top-boxů

Ilustrační slovník pojmů

Kdykoli se jedná o podmínkách vypínání analogového vysílání televizí Nova a Prima, ozvou se jejich zástupci s požadavkem na určitou „penetraci set-top-boxů“. O co jde? Termín slouží pro označení počtu digitálních přijímačů v domácnostech. Sám o sobě není jednoznačný ani přesný. Může být chápaný totiž jako souhrn dostupnosti všech digitálních platforem, nebo jen zemského digitálního vysílání. A i když se v něm uvádějí výslovně set-top-boxy, zahrnuje vždy také televizní přijímače s integrovaným digitálním tunerem.

O penetraci set-top-boxů jste možná slyšeli v souvislosti vypínáním analogové televize na Domažlicku na přelomu srpna a září loňského roku. Tehdy se Nova s Českou televizí, o které v této oblasti šlo (analogová Prima tu zůstávala dál), dohodly, že minimální penetrace set-top-boxů na Domažlicku musí být 55 procent. Nova na jednu stranu uváděla, že vypne analog i v případě, že číslo bude mírně nižší, na druhou stranu dodávala, že pro další oblasti bude požadovat rozhodně víc než jen 55procentní penetraci.

Zahrnutí penetrace set-top-boxů je aktuálním bodem sváru mezi současnými komerčními televizemi a ČTÚ při přípravě nového TPP. Úřad tuto podmínku do harmonogramu vypínání zahrnout nechce, Nova s Primou ji vyžadují. Chtějí totiž, aby pro ně nový digitální trh nebyl menší než současný analogový. A záruka minimálně stejného pokrytí digitálním signálem jim k tomu nestačí.

Koalice pro digitální televizi vznikla v polovině roku 2007 především jako lobbyistické sdružení, které mělo za cíl urychlit přípravu a projednávání tzv. digitální novely jako klíčové právní úpravy pro českou digitalizaci. Ke koalici se připojilo všech šest připravovaných digitálních televizí, ale např. i Asociace českých reklamních agentur nebo Asociace spotřební elektroniky. Mezi členy nechybějí ani společnosti CDG nebo TO2 a možná překvapivě také televize Nova. Podrobnosti o sdružení naleznete na webové adrese www.vyhodneji.cz. Protože hlavní cíl, tj. přijetí digitální novely, se podařil, je otázkou, jakou úlohu bude Koalice pro digitální televizi hrát nadále.

Text byl napsán pro časopis Týdeník Televize, kde vychází v úterý 1. dubna 2008 (číslo 15/2008).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).