Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (4.): Nahrávání přes set-top-box

2. 5. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Digitální vysílání nepřináší jen samé výhody, ale i některé komplikace. Jedna z nich čeká diváky, kteří si nahrávají televizní pořady. Ať už máte doma video nebo DVD rekordér, pro nahrávky digitálního vysílání se většinou neobejdete bez set-top-boxu. I když digitalizace klepe na dveře, na českém trhu dominují nahrávací zařízení vybavená pouze pro analogový příjem.

Pokud chcete nahrávat něco z televize, máte jako majitelé videa na DVD rekordéru na výběr dvě možnosti. Buď začátek a konec záznamu ovládáte ručně, nebo si ho naplánujete dopředu. Druhá možnost vám pak dává volnost být v době pořizování nahrávky jinde než před televizí. Málokdo by chtěl o takovou výsadu kvůli přechodu na digitální vysílání přijít.

Protože jen minimum v Česku prodávaných nahrávacích zařízení má dnes vlastní ladící obvod pro digitální televizi, budete k nim muset připojit set-top-box. Typicky budete kvůli nahrávání potřebovat přijímač digitálního vysílání se dvěma konektory SCART. Jednu zdířku využije pro připojení televize, do druhé zapojíte svůj video nebo DVD rekordér. Když po správném propojení nastavíte na videu i odpovídající vstup (většinou AV 1), záznam digitální televize může začít.

Duplicitní plánování nahrávek

Většina set-top-boxů dovoluje nahrávat jen to, na co se zrovna díváte. Abyste se mohli na jeden program dívat a jiný si zaznamenávat, musíte si připlatit. Na výběr je buď nákup samostatného digitálního přijímače jen pro video, nebo koupě set-top-boxu se dvěma ladicími jednotkami (tzv. dvoutunerového). Obě vás vyjdou zhruba na dvojnásobek ceny základního přijímače.

DIGI slovník: Time-shifting

ABC

Time-shifting je anglickým spojením pro posun v čase. Stejnojmenná funkce digitální techniky cestování časem skutečně umožňuje, alespoň v televizním vysílání. Time-shifting se podobá běžnému nahrávání, i při něm se zaznamenává pořad, který běží zrovna v televizi. Výhodou digitální novinky je ale možnost prohlížet si část pořadu, která už je nahraná, aniž by záznam vysílání musel přestat.

Použití time-shiftingu v praxi znamená, že si můžete udělat reklamní přestávku (například na toaletu), kdykoli se vám zachce. Po aktivaci funkce se obraz zastaví a přístroj začne nahrávat pokračující děj. Když se vrátíte zpátky ke sledování, začnete přesně v tom momentu, kdy jste odešli. Nic důležitého vám v televizi tedy neuteče.

Nová funkce je postrachem televizních inzerentů. Stačí, abyste si zapnuli time-shifting ještě před začátkem vašeho oblíbeného pořadu a chvíli se věnovali něčemu jinému. Po návratu zpět k televizi máte už nahráno dost na to, abyste mohli přeskakovat všechny reklamy. Na seriál vám stačí zhruba dvacetiminutová rezerva, u celovečerního filmu počítejte alespoň s půl hodinou.

Time-shifting nabízejí set-top-boxy a nahrávací zařízení vybavená pevným diskem.

Když si budete chtít naplánovat nějakou nahrávku předem, budete muset zadat její údaje hned dvakrát. Jednou tak, jak jste dosud zvyklí – do svého nahrávacího zařízení. A podruhé vás čeká totéž i s digitálním přijímačem. Pokud ho nechcete mít stále zapnutý, musíte i jemu sdělit, kdy se má kvůli nahrávání spustit a následně vypnout. Funkce je zmiňovaná jako časovač pořadů.

Set-top-boxy mají v časovači obvykle místo na deset záznamů a nabízejí tedy možnost naplánovat si až deset pořadů dopředu. Časovač navíc pamatuje i na případné opakování, digitální přijímač se může proto samovolně zapínat a vypínat například každý den nebo každý týden ve vámi určenou dobu. Zadávání údajů do časovače mnohdy usnadňuje programový průvodce, který nastaví v časovači záznam pořadu za vás. Stačí si jen vybrat, o který pořad máte zájem.

TechniSat Digit

Set-top-boxy s pevným diskem

Ideálním řešením pro pořizování nahrávek z digitálního vysílání jsou přijímače, které kvůli záznamu už žádné video nepotřebují. Mají v sobě totiž zabudovaný pevný disk, podobně jako váš počítač. U těchto set-top-boxů se žádného dvojitého zadávání údajů bát nemusíte.

BRAND24

Nahrávání s jejich pomocí je jednoduché, navíc poskytují funkci time-shifting (viz DIGI slovník). V nabídkách obchodů jsou přístroje s kapacitou disku od 40 GB, což odpovídá zhruba 22 hodinám televizních nahrávek. Větší kapacita samozřejmě znamená více místa pro záznamy, ale také vyšší cenu. Za digitální přijímače s pevným diskem dnes zaplatíte od 6000 korun výše. I tady platí, že chcete-li nahrávat něco jiného, než na co se budete dívat, musíte mít set-top-box se dvěma ladicími jednotkami. Pokud chcete nahrávky kopírovat do počítače, kde si je pak můžete vypálit na DVD, vybírejte si digitální přijímač s konektorem USB.

Text byl napsaný pro časopis Týdeník Televize, kde vychází ve středu 2. května 2007 (číslo 19/2007).

Vyberte si svůj set-top-box v e-shopu na DigiZone.cz

Set-top-box
Set-top-boxy pro příjem zemské digitální televize, ale i integrované digitální televizory a USB přijímače, to vše můžete nakoupit v elektronickém obchodě serveru DigiZone.cz. Zpravodajský portál digitálního vysílání nabízí každému čtenáři možnost vybavit se na příjem DVB-T už dnes. Jednotlivé výrobky si můžete nejdřív porovnat v databázi set-top-boxů a přečíst si jejich recenze, které vycházejí každý týden. Novou součást domácnosti si tak vyberete jednoduše sami, po vlastní úvaze, ne na základě marketingové kampaně. DigiZone.cz provozuje obchod pro digitální vysílání společně s firmou Digitální televize v.o.s.. Najdete ho na této adrese.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).