Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (30.): Televizní stanice a pořady na internetu

5. 12. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
"Pohyblivé obrázky" dnes nejsou k vidění už jen na filmovém plátně nebo na televizní obrazovce. Ve stále rostoucí míře se prostřednictvím internetu dostávají také na monitory počítačů a na displeje další multimediální techniky. Video na síti sítí se těší velké popularitě a podle všeho mu patří světlá budoucnost. Jak si můžete přes internet pustit televizi?

Masivní expanzi videa na internet umožnila dostatečně vysoká rychlost připojení v domácnostech. Zatímco před deseti lety byl internet většině uživatelů dobrý leda ke čtení textů, nyní si lidé za počítačem mohou pustit bez problémů i datově mnohem náročnější televizní vysílání. Přenos videa k divákům probíhá dvěma základními způsoby – jako download, nebo jako stream (viz DIGI slovník).

Samostatné pořady i celé stanice

Při surfování na internetu si můžete pouštět buď jednotlivá, kratší či delší, videa nebo si spustit vysílání televizní stanice. Původ videí na internetu je různý. Mnoho natočeného materiálu zpřístupňují na počítačové síti amatéři. Nejznámějšími stránkami videonahrávek amatérů, ale nejen jich, jsou YouTube.com. V českém prostředí jsou podobě cílené projekty Stream.cz nebo N-Joy.cz.

Skrze internet zpřístupňují svoji odvysílanou tvorbu také klasické televizní stanice. Pokud zůstaneme jen v České republice, nabízí největší porci videa pro počítač Česká televize. Na stránkách Ceskatelevize­.cz/vysilani si můžete vybrat z nabídky desítek pořadů vlastní tvorby a přes kalendář si zvolit, který z jejich dílů vás zajímá. Internetové video nabízí i komerční stanice Nova na adrese Nova.cz/tvarchiv nebo Prima na stránkách Iprima.cz/zpra­vodajstviaspor­t.

Internetové vysílání

Video přes internet nabízejí také zpravodajské portály jako iDnes.cz (Webtv.iDnes.cz) či Aktuálně.cz (Aktualne.cen­trum.cz/video). Obraz a zvuk se stávají čím dál běžnějším doplňkem textového zpravodajství a statické grafiky.

Internetové televize si na rozdíl od jednotlivých příspěvků zapnete a pak přijímáte nepřetržitý proud jejich vysílání – už bez další práce. Česká televize nabízí on line svůj zpravodajský program ČT 24, přes internet vysílá hudební stanice Óčko nebo křesťanská televize TV Noe. Televizní vysílání je většinou k dispozici v různé kvalitě charakterizované přenosovou rychlostí. Čím větší rychlost, tím kvalitnější obraz i zvuk, ale také o to větší nároky na kvalitu připojení u uživatele.

DIGI slovník: Download a stream

Ilustrační slovník pojmů

Download neboli stahování videa do počítače je historicky starší cestou, jak dostat audiovizuální záznam přes internet k jeho divákům. Video ve formě počítačového souboru se při něm nejprve celé přenese do PC internetového uživatele. Ten si s ním pak může nakládat sám tak, jak se mu zlíbí. Nehrozí mu situace, kdy by se přehrávání videa přerušilo kvůli tomu, že se přístup na internet zpomalil, nebo zcela vypadnul.

Pro vlastní sledování staženého záznamu už člověk nemusí být k internetu vůbec připojený. Při dnes běžných paušálních platbách za časově neomezený přístup k počítačové síti už něco takového vypadá nedůležitě. V dřívějších dobách ale lidé platili za internet podle toho, jak dlouho k němu byli připojení. Vyplatilo se proto soubor stáhnout a pak se od sítě odpojit.

Stream můžeme přeložit z angličtiny jako proud. A stejně jako bez ustání proudí voda v řece, stejně tak se u tohoto způsobu přenosu dostává video přes internet k divákům. Lidé sledují přenášený obraz a zvuk prakticky od té chvíle, kdy si kliknou na ikonu pro přehrání na té které webové stránce. Nečekají, až se k nim video do počítače nahraje celé. Na rozdíl od stahování se jim počítačový soubor ani standardní cestou neuloží do počítače. Právě díky tzv. „streamování“ mohou dnes přes internet vysílat celé televizní stanice.

Obsahová volnost a video na televizi

Klasické televizní vysílání šířené ze zemských vysílačů podléhá přísné regulaci státních orgánů. V Česku nad ním dohlíží Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Většina omezení se týká pořadů vysílaných mezi 6. a 22. hodinou, ale například tvrdá pornografie by se tu podle zákona neměla objevit vůbec. Protože internet je prostředí v zásadě neregulované, taková pravidla pro něj neplatí. Nic tedy nebránilo tomu, aby se na síti sítí objevily „televize“ Freetv.cz nebo Freestreamtv.com, které nabízejí dospělý obsah kdykoli a kdekoli. Stačí jen potvrdit, že je vám 18 a více let.

BRAND24

Předvánoční digitální kvíz o tři set-top-boxy s HDMI

Subjekt DigiZone.cz logo
Mascom MC1400T

Víte, co znamená zkratka EPG? Pamatujete si, kdy začal vysílat sportovní program ČT 4 Sport? A tušíte, ve kterých evropských zemí má vlastník televize Nova, společnost CME, svoje další stanice? Pak neváhejte a zapojte se do Předvánočního digitálního kvízu serveru DigiZone.cz. Ze správných odpovědí vylosujeme dvanáct šťastlivců, které odměníme.

Na první tři výherce čeká set-top-box Mascom MC 1400T s rozhraním HDMI věnovaný společností Mascom. Pro další tři vylosované máme poukázky na nákup za 500 korun v síti knihkupectví Kanzelsberger. Mezi cenami jsou také tři krokoměry s logem serveru DigiZone.cz a tři stylová trička. Odpovídat můžete až do konce úterý 18. prosince. Jména výherců zveřejníme v pátek 21. prosince.

Video šířené přes internet nemusíte sledovat pouze v malém nebo větším okně na svém monitoru. Pokud máte grafickou kartu s analogovým nebo digitálním televizním výstupem a patřičně vybavený televizor k tomu, můžete si ho pustit i na televizi. Software vám navíc většinou umožní zobrazit si „pohyblivé obrázky“ na celou televizní obrazovku. Sledování internetového videa je tak pro oči příjemnější. Chybět vám u něj může jedině dálkový ovladač pro PC.

Text byl napsaný pro časopis Týdeník Televize, kde vychází v úterý 4. prosince 2007 (číslo 50/2007).

DIGI dotazovna České televize

Subjekt Česká televize Digitál logo

Pokračování odpovědi na dotaz položený i v čísle 48.

J. Kindlová: Bydlím v družstevním panelákovém bytě a používám tzv. společnou anténu – STA (přijímám ČT 1, ČT 2, Novu a Primu). Družstvo nájemníky ujistilo, že anténu upraví tak, že bude možno přijímat digitální vysílání.

A teď k samotnému dotazu: Mám starší barevnou televizi a relativně nový, dva roky starý videorekordér, který bych nerada vyhazovala. Co mám udělat pro to, abych mohla v budoucnu kromě sledování televize používat i video k nahrávání? Je mi jasné, že si musím koupit set-top-box a zřejmě i novou televizi, protože ta stávající nemá skart. S tím počítám, ale co udělat pro to, abych si mohla nahrát pořad prostřednictvím analogového videorekordéru v mé nepřítomnosti (to je jediný důvod, proč video mám).

Dostalo se mi jedné rady, ale ne přímo od odborníka, tak si nejsem jistá, že je doporučení správné. Bylo mi řečeno, že když si pořídím televizi se dvěma skarty a set-top-box rovněž se dvěma skarty, bude mi digitální vysílání fungovat a nechám-li zapnutý set-top-box, můžu si dopředu na videu nastavit program, který se mi nahraje, až nebudu doma. Je to tak, nebo mi poradíte něco jiného? Předem děkuji za odpověď a sdělení co nejjednoduššího řešení problému.

Samozřejmě pak při programování záznamu bude zapotřebí set-top-box manuálně nastavit na požadovanou stanici a ponechat přístroj zapnutý. Nepředpokládáme totiž, že by váš videorekordér disponoval pokročilejší funkcí pro ovládání set-top-boxu. Zmiňovaný model set-top-boxu lze pořídit už za cenu kolem 2000,– Kč.

Jestliže starší televizor dosluhuje, vyplatí se zvážit koupi přijímače se zabudovaným analogovým i digitálním tunerem. Pak můžete přijímat jak analogové, tak i digitální pozemní vysílání. To však nic nezmění na faktu, že k vašemu videorekordéru bude nutné pořídit alespoň nejjednodušší set-top-box, jinak skutečně digitálnímu zemskému vysílání „rozumět“ nebude.

DIGI dotazovnu připravuje na základě diváckých otázek Česká televize. V tištěné podobě vychází DIGI dotazovna v Týdeníku Televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).