Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (2.): Novinky a dostupnost digitální televize

19. 4. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Užitečným přínosem digitálního vysílání jsou doprovodná data. Televizní vysílání nabízí doplňkové služby řadu let, současné možnosti ale končí u teletextu. Digitalizace umožňuje mnohem pestřejší doprovod. Jaký? Kde si ho lidé v Česku užijí? A co k tomu potřebují?

Nové služby televize

Už přes dvacet let doprovází televizní vysílání teletext. O něj s přechodem na digitální příjem samozřejmě nepřijdete. Kromě teletextu získáte ale také elektronického průvodce programem (EPG), který přináší v grafické podobě informace o pořadech na tom kterém programu až na týden dopředu. Dočtete si i jejich stručný popis, perličky z televizního zákulisí zatím ale EPG nepřenáší.

Programovým průvodcem možnosti digitálního vysílání zdaleka nekončí. Přes televizní obrazovku půjde ovládat účet v bance, nakupovat, sázet, hrát hry nebo hlasovat v anketách a třeba i volit. Navíc si budete moci prohlédnout předpověď počasí a přečíst si aktuální zprávy. Interaktivní služby jako hlasování nebo sázení si ale vyžádají propojení televize s internetem.

Česká digitální nabídka

Digitální vysílání v České republice má zatím do bohatosti daleko. Nejvíce diváků, zhruba třetina obyvatel Česka, si může naladit jediný multiplex. Digitální sít označovaná jako A vysílá v Praze a části středních Čech, v Brně a okolí, na Ostravsku a Domažlicku. Multiplex obsahuje čtyři programy České televize, televizi Nova a všechny stanice Českého rozhlasu. V polovině letošního roku se jeho signál rozšíří z vysílače Buková hora i do celých severních Čech. Pro Prahu a střední Čechy vysílá i druhá digitální síť s televizí Prima, hudební stanicí Óčko, nákupním programem Top TV, křesťanskou TV Noe a parlamentní 24cz.

Kdo si chce naladit digitální vysílání, potřebuje set-top-box nebo televizor se zabudovaným digitálním ladicím obvodem.

DIGI slovník: Set-top-box

ABC

Set-top-box nebo také digitální přijímač je prostředníkem mezi signálem digitálního vysílání a televizí. Zastává úlohu tlumočníka, který převádí moderní řeč jedniček a nul do klasické televizní podoby. Velikost set-top-boxu není nikde stanovená a pohybuje se od krabičky pomazánkové másla až do rozměrů starších videorekordérů. Digitální přijímače mívají různý tvar a barvu, běžně jsou to ale šedé nebo černé boxy široké zhruba 20 centimetrů.

Set-top-box zapojíte mezi anténu a televizor. Digitální přijímač nejčastěji spojuje s televizí kabel SCART, který má koncovky ve tvaru širokého lichoběžníku s 21 „nožičkami“. Některé digitální přijímače můžete do televizoru zapojit ale i pomocí obyčejného anténního kabelu s malou kulatou koncovkou. Takové řešení sice mírně zhoršuje obraz a zvuk digitálního vysílání, navíc ho připraví o některé doprovodné služby, majitelé starších televizí (bez zdířky SCART) ale nemají na výběr.

Z technického pohledu je set-top-box malým počítačem s vlastní výpočetní jednotkou, procesorem. Vpředu má zpravidla čtyřmístný displej, na kterém ukazuje buď čas, nebo číslo programu. Na zadním panelu bývá pak vždy několik konektorů na připojení k dalším zařízením. Kromě vstupu pro anténu a výstupu na televizor tu může být i výstup pro domácí zvukovou aparaturu nebo konektor na připojení počítače.

V současnosti nakoupíte nejlevnější set-top-box už za méně než 1500 korun. Přístroje s bohatou nadstandardní výbavou stojí ale i přes 10 tisíc.

Výběr digitálního přijímače

Na českém trhu je přes 100 různých set-top-boxů (viz DIGI slovník). Pokud se mezi nimi chcete rychle a dobře zorientovat, musíte udělat několik kroků. Nejdříve se zaměřte pouze na digitální přijímače zemského vysílání, stejné jméno totiž sdílejí i výrobky určené pro satelitní televizi nebo další platformy. Set-top-boxy pro vaši anténu poznáte podle označení DVB-T, satelitní produkty nesou logo DVB-S.

BRAND24

Zapbox premier 3 info

Určitě si všimnete ceny digitálního přijímače. Ta je dnes stále častěji pod částkou 2000 korun, ale může být i několikanásobně vyšší. Rozdíly způsobuje především technická výbava, na značce moc nezáleží. Nejlevnější set-top-boxy mají pouze hrstku konektorů a jsou dobré pro příjem digitální televize bez dalších požadavků. Jak cena stoupá, objevují se ve výbavě další konektory, nové funkce a technické doplňky. Set-top-boxy blízko desetitisícové hranice už dokáží digitální vysílání také nahrávat a mívají více ladicích jednotek, leckdy i v kombinaci pro příjem televize z antény a satelitu.

Text byl napsaný pro časopis Týdeník Televize, kde vychází v úterý 17. dubna 2007 (číslo 17/2007).

DIGI dotazovna České televize

Digitál ČT perex

Divák ze Slovácka: Bylo by možné ve Vaší DIGI dotazovně čas od času zveřejnit termín spuštění dalších digitálních vysílačů? Mne osobně by zajímala oblast jihovýchodní Moravy (Kojál, Mikulov, Zlín, případně další).

Spuštění vysílání v jednotlivých oblastech je dáno Technickým plánem přechodu od analogového k digitálnímu vysílání, který uveřejnil Český telekomunikační úřad. V současné době probíhají jednání České televize s Českým telekomunikačním úřadem, spojená se zahájením vysílání veřejnoprávního multiplexu (digitální vysílání programů České televize). V rámci těchto jednání bude stanoven i harmonogram postupu v jednotlivých oblastech.

J. Dobiáš: V posledním čísle jste odpovídali na dotaz čtenářky, že lze použít dvoutunerový přijímač, na který lze připojit dvě televize a sledovat dva programy. Buďte tak laskavi a napište mi, o jaký se jedná typ. Já jsem se o tuto možnost zajímal a bylo mi sděleno, že lze na tento dvoutunerový přijímač míti připojenou jen jednu televizi a druhý tuner lze použít jen k nahrávání, tzn. buď DVD anebo videorekordér. Tak jak je to doopravdy?

Typy přístrojů zásadně nedoporučujeme. Na internetu existuje řada specializovaných webů, které se zabývají porovnáváním a testováním přístrojů, kde si zajisté vyberete vhodný model. Druhý výstup ze set top boxu je zpravidla označen jako výstup pro nahrávání, ale to neznamená, že na něj nemůže být připojen televizní přijímač.

J. Melc: Mám LCD televizor s DVB-T tunerem, signál z antény jde přes DVD recorder do televizoru s DVB-T tunerem. Má to nějaký vliv na vysílání nebo přehrávání nahraných pořadů? Nemusí být externí DVB-T tuner před DVD recorderem?

Z Vašeho dotazu nevyplývá, zda již využíváte jako zdroj signálu pouze digitální vysílání. Pokud ano, pak skutečně pro záznam na DVD recorderu, který má pouze analogový vstup, potřebujete navíc DVB-T set top box. Anténní kabel (pokud použijete i DVB-T set top box) doporučujeme zapojit v pořadí: videorekordér > set top box > televizor. Spojení televizoru s recorderem pro přehrávání zaznamenaného signálu by vedle propojení anténním kabelem mělo být především realizováno přímým propojením (kabelem SCART).

DIGI dotazovnu připravuje na základě diváckých otázek Česká televize. V tištěné podobě vychází DIGI dotazovna v Týdeníku Televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).