Hlavní navigace

Propagaci DVB-S, DVB-C a IPTV vidí Nova ve státní informační kampani nerada

23. 11. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
23. 11. 2007

Státní informační kampaň k přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání (DVB-T) by měla informovat pouze o DVB-T. Myslí si to generální ředitel Novy Petr Dvořák a šéf její techniky Ivo Ferkl. Oba na dnešním neformálním setkání se zástupci médií vyjádřili nelibost nad tím, když stát dává lidem vědět i o jiných digitálních platformách než je DVB-T.

Stát by podle nás neměl říkat divákům: ‚Nakupte si satelitní přijímače, budete mít víc programů,‘ řekl novinářům Petr Dvořák. Pro šéfa komerční jedničky je varovným příkladem Domažlicko, kde se s vypnutím analogového vysílání zvýraznil poměr lidí přijímajících televizi přes DVB-S. Diváci tu totiž často upřednostnili satelitní vysílání s Primou než DVB-T bez ní.

Proč by propagace jiných platforem měla Nově vadit, když si diváci stanici tak jako tak navolí? Petr Dvořák to na dotaz serveru DigiZone.cz vysvětlil: Musíme platit za šíření naší televize více způsoby tam, kde nám dříve stačil jediný. Vznikají nám tak vícenáklady.

BRAND24

Přítomní novináři upozornili šéfa Novy, že technologickou neutralitu předepisují České republice pravidla Evropské komise a pokud by je nedodržela, čelila by problémům v Bruselu. Petra Dvořáka nepřesvědčil ale ani příklad z Británie, kde sdružení Digital UK také při vypínání analogu informuje diváky kromě možnosti naladit si vysílání přes DVB-T i o satelitním vysílání.Od začátku tady řešíme problém přechodu od zemského analogového k zemského digitálnímu vysílání, zopakoval ředitel Novy s tím, že neví, proč ze státních financí dotovat informování o dalších platformách digitální televize.

Petr Dvořák také uvedl, že při vypínání analogové televize by už nemělo docházet k situaci, kdy Nova s Českou televizí přestanou vysílat analogově, zatímco Prima tu stejným způsobem bude běžet dát. To by měl podle šéfa Novy zaručit Technický plán přechodu připravovaný Českým telekomunikačním úřadem. Kdyby tomu tak nebylo, tak pro nás by bylo nejvýhodnější, aby ostatní vypnuli a my dál jako jediní vysílali v dané oblasti analogově, řekl novinářům Petr Dvořák.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).