Hlavní navigace

Prolomí O2TV jako první ledy u placené televize na mobilní zařízení?

23. 6. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Telefónica příští týden oznámí vstup svojí IPTV služby na novou vysílací platformu. Všeobecně se očekává, že půjde o řešení pro chytré mobily, tablety a počítače.

Chcete kabelovou televizi, ale nebydlíte v dosahu sítě žádného kabelového operátora? Zatím máme smůlu, ale poměrně brzy by se to mohlo změnit. Řada poskytovatelů placených televizních služeb vážně uvažuje o využívání mobilních vysílacích platforem, tedy o šíření obsahu vzduchem bez potřeby pevného kabelu nebo satelitní paraboly a set-top-boxu. České republice se zatím podobné služby vyhýbaly, protože operátoři kalkulovali s balíčky nabídek, v nichž třeba vedle kabelové televize nabízeli pevné internetové připojení přes kabelovku a pevnou telefonní linku.

Člověk, který se namlsal například služeb UPC a potom se přestěhoval mimo její síť, se dnes může spoléhat buď na satelitní televizi, nebo IPTV pochybné kvality a internetové připojení většinou musí řešit zvlášť (o pevné telefonii se nebavme, ta nehraje téměř žádnou roli). Přitom jsou tu už léta chytré přístroje, na kterých si lze prakticky kdykoli a kdekoli přehrát videoobsah z internetu. Tak proč to nejde s nabídkami kabelových, IPTV a satelitních providerů? Zatím se tyto firmy vymlouvaly na problémy s vysílacími právy. Na západ od našich hranic ale fungují stejná pravidla hry a mobilní placené televizní služby tam už fungují.

U nás se ledy hnou patrně už příští týden, kdy Telefónica představí novou vizi svojí IPTV služby O2TV. Slibuje vstup na novou vysílací platformu, a tou by měla být právě chytrá zařízení – tedy smartphony, tablety a chytré televizory. Obdobný plán už dříve oznámila i největší česká satelitní služba Skylink. Její majitel, lucemburská společnost M7 Group, nedávno odkoupila významný podíl ve skupině Stream Group, která se zabývá právě streamovacími službami na internetu a pro různá chytrá zařízení. Její video platforma Solocoo by měla brzy vstoupit i na český a slovenský trh.

BRAND24

A konečně největší tuzemská kabelová společnost UPC testuje poskytování svých služeb přes internetové sítě obchodních partnerů do chytrých televizorů Panasonic a stále více uvažuje o zavedení služby Horizon, která dokáže nabízet kabelovou televizi bezdrátovou cestou na chytrá zařízení (zatím ji testuje v Holandsku a není bez chyb). Každopádně je vidět, že operátoři placených televizních služeb nechtějí úplně zaspat, i když v mnohém je už předběhly videotéky jako Voyo nebo Topfun, které už vedle knihovny filmů a seriálů nabízejí i lineární televizní kanály. Zatím však v minimálním množství za příliš velké peníze.

Pokud by Telefónica tenhle problém rozsekla a vrhla se plnou silou na poskytování O2TV pro chytré mobily, tablety a chytré televizory, byla by to podobná revoluce jako nedávné zavedení neuvěřitelně levných tarifů u mobilních operátorů. Myslím, že trh s Pay TV u nás takovou revoluci potřebuje jako prase drbání.

Uvítali byste kabelovku do mobilu/tabletu/PC?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).