Hlavní navigace

Projekt školení o digitalizaci, placený z peněz státu a EU, skončil

21. 3. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
21. 3. 2008

Projekt „Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh“ je od konce loňského roku minulostí. Informují o tom stránky digitalinfo.cz, na kterých byla jeho internetová prezentace. Za projektem trvajícím od 1. září 2005 do 31. prosince 2007 stálo občanské sdružení Hermés a podílel se na něm i provozovatel multiplexu B, společnost Czech Digital Group (CDG). O náklady se dělil půl na půl státní rozpočet České republiky s Evropským sociálním fondem.

Celkové náklady překročily za 28 měsíců jeho trvání 18 milionů korun, informuje závěrečná zpráva a dodává: V rámci projektu proběhlo celkem 25 vzdělávacích aktivit různého typu (workshopů, seminářů a konferencí), určených cílovým skupinám odborníků v oblasti digitalizace, ale i studentům a širší odborné veřejnosti. Akce se z mnoha různorodých aspektů a vždy v aktuálním kontextu zabývaly právními, technologickými, provozními a ekonomickými aspekty zavádění digitálních technologií v ČR.

Na akcích Hermésu opakovaně vystupoval například národní koordinátor české digitalizace Zdeněk Duspiva, předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Václav Žák nebo předseda představenstva CDG Leoš Pohl. Důležitým výstupem projektu bylo zřízení a rozvoj poradenského centra digitalizace, které za dobu jeho působnosti oslovilo s různými typy dotazů přes tisícovku klientů z odborné i laické veřejnosti, informuje zpráva o projektu.

UX DAy - tip 2

V průběhu projektu bylo podle tohoto sdělení zpracováno zhruba 30 větších výzkumných, analytických, metodických a výukových materiálů – včetně výukových multimédií. V samotném závěru projektu se uskutečnila pilotáž Domácí digitální školy, která představuje možnost aktivního propojení žáků a studentů s původní školou v době hospitalizace či domácího léčení. Projekt poskytl zájemcům z řad vysokoškolských studentů možnost absolvovat odborné stáže v digitálních televizích a v Úřadu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Některé z aktivit (Poradenské centrum digitalizace, Domácí digitální škola, analytické a výzkumné činnosti, portál Digitalinfo) byly na konci projektu připraveny k dalšímu fungování a osamostatnění, které je však v budoucnu do značné míry závislé na finančních možnostech jejich realizátorů, píše se ve zprávě o projektu, kde také stojí: Výstupy a získané know-how bude Hermes nadále využívat ve své činnosti. Jako neziskový subjekt je bude nadále bezplatně šířit formou vzdělávacích i analytických aktivit. Poskytne je všem zájemcům o oblast digitalizace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).