Hlavní navigace

Proč nebude ČT HD best of kanálem? Vysvětluje RRTV

28. 1. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
28. 1. 2010

Česká televize nemohla z programu ČT HD udělat svůj best of program, protože nemá právo šířit na satelitu jiný program, než který je dostupný v multiplexu veřejné služby. Serveru DigiZone.cz to řekl vedoucí Licenčního oddělení Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Zdeněk Malach. ČT se nás ptala, zdali na satelitu a v kabelech může vysílat jiný program než ten, který je v multiplexu veřejné služby, což jsme jim potvrdili, že ne, uvedl Malach.

Vedoucí Licenčního oddělení tak reagoval na výrok šéfa projektu digitalizace ČT Pavla Hanuše na Milnících digitalizace, že ČT HD nebude moci být best of kanálem, protože to nepovolila RRTV. Pouze jsme potvrdili to, co ví ČT sama. Byla by nutná změna zákona, aby bylo možné šířit volně v kabelu a přes družice jiný program než ten, který je ve veřejnoprávním multiplexu, konstatoval Malach. Zjednodušeně řečeno, je pouze na vůli veřejnoprávní televize, co si bude v multiplexu 1 šířit, ale to musí být také šířeno na kabelu a v družici. Zákon už pak neřeší, zdali jde, nebo nejde o HD rozlišení.

Česká televize nám v minulosti oznámila, že spustila vysílání programu ČT 1 HD. Z našeho pohledu jde ale stále o program ČT 1. Všichni operátoři mají určitě zaregistrován program ČT 1, pod což tedy spadá i program ČT 1 HD. Dokonce ho mít musí, protože spadá pod must carry, vysvětlil čtenářům DigiZone.cz vedoucí Licenčního oddělení RRTV. Situace, kdy si registrovala společnost Elsat program ČT HD, je tedy jiná. Firma totiž do budoucna počítá s tím, že nějaký takový program bude spuštěn. Kanál ČT HD, jak je však nabízen v současné podobě, nenaplňuje rysy nové stanice.

BRAND24

Je to možná předčasná otázka. Program ČT HD v současné době ještě neexistuje. Česká televize plánuje po dobu konání olympiády vysílat mix Dvojky a Čtyřky, což je naprosto jejich právo. Pokud bude obsah dostupný ve veřejnoprávním multiplexu, pak si mohou, vulgárně řečeno, vysílat na satelitu a v kabelech (sem spadá i IPTV), co chtějí, uvedl Malach. Zákon o České televizi dává tomuto médiu oprávnění šířit to, co je součástí veřejnoprávního multiplexu. Obsah je skutečně pouze na ČT, konstatoval na závěr vedoucí Licenčního oddělení.

K TÉMATU:
RRTV zhatila ČT částečně plány s veřejnoprávním kanálem v HD
Olympiáda v HD? Živě z ČT 2, záznamy z ČT 4, říká šéf techniky České televize

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).