Hlavní navigace

Problém se synchronizací zvuku u HD kanálů v síti 3 prý není na straně Radiokomunikací

19. 7. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dominantní operátor vysílacích služeb musel řešit několik problémů, které byly přímo spojeny s distribucí HD kanálů České televize v multiplexu 3. Nyní je prý už vše v pořádku.

Špatná synchronizace obrazu a zvuku u kanálu ČT 4 HDmultiplexu 3 není způsobená chybou Českých Radiokomunikací, alespoň to vyplývá z vyjádření tiskového mluvčího operátora Kamila Chalupy pro server DigiZone.cz. Problémy s trhaným obrazem jsou způsobeny pravděpodobně místními podmínkami, popř. neschopností set-top-boxu (případně televizoru, pozn. red.) zpracovat vysoký datový tok. Na drtivé většině přijímačů běží vysílání bez problémů, uvedl pro redakci našeho webu Chalupa.

K TÉMATU: Část diváků má problém s příjem ČT 4 HD v multiplexu 3. Má špatnou synchronizaci

Mluvčí operátora sice přiznal, že společnost skutečně tento problém zaznamenala, ale z její strany by měl být odstraněn. Podle jeho slov už k tomu došlo dokonce v úterý večer. Při měření technických parametrů jsme zjistili nedostatky na trase signálu z Kavčích hor na vysílač Praha – město, který způsoboval problémy v synchronizaci obrazu a zvuku u programů ČT. Tento problém byl v úterý přibližně ve 20 hodin odstraněn a vysílání probíhá bez problémů, konstatoval Chalupa.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Multiplex 3 se rozšířil o HD kanály České televize a dočkal se i překvapení

Operátorovi se taktéž podařilo odstranit problém, ke kterému docházelo u některých přijímačů, a spočíval v tom, že byly přepisovány programy ve standardním rozlišení z multiplexu 1 HD kanály v síti 3. Pro odstranění problémů přistoupily České Radiokomunikace po dohodě s Českou televizí a v operativní součinnosti s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) k přidělení nových unikátních identifikátorů k programům HD České televize (dnes v 16.00) v multiplexu 3, sdělil Kamil Chalupa.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).