Hlavní navigace

Přišli jste o Óčko? Existuje několik způsobů, jak ho znovu naladit

1. 8. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Sobota je prvním dnem, kdy nemohou majitelé terestrických set-top-boxů sledovat hudební televizi Óčko. Provozovatel této digitální stanice se totiž nedohodl s provozovatelem multiplexu 3, společností Czech Digital Group, na podmínkách šíření a dále už bude možné Óčko naladit pouze prostřednictvím satelitu, kabelu, IPTV nebo internetu. V dnešní týdenní revizi vám tedy prozradíme, co dělat, abyste o tento kanál nepřišli, popřípadě ho opět získali. Nechybí ani informace o spuštění digitálního vysílání na Liberecku nebo novinky v podzimním programovém schématu televize Prima.

Odchodem Óčka je ohrožena existence multiplexu 3

Minulý pátek zasáhla české televizní diváky zpráva, že hudební televize Óčko odchází z digitálního multiplexu 3 společnosti Czech Digital Group (CDG). Pokud se nad touto informací zamyslíte hlouběji, může mít pro českou digitalizaci televizního vysílání mnohem hlubší význam, než se může na první pohled zdát. Za prvé stoprocentně ovlivní obchodní plán společnosti CDG a za druhé může způsobit odchod diváků k jiným platformám, zejména k satelitu. Mnoho diváků je totiž už průtahy okolo zemské digitalizace znechuceno. Pro diváky sice bude odchod Óčka z DVB-T ztrátou, nijak je však nepoškodí finančně. Mnohem hůře už na tom bude operátor multiplexu 3, společnost CDG, která se musí vypořádat s tím, že bude mít o jednoho zákazníka méně, ačkoliv cena, kterou bude muset Českým Radiokomunikacím platit za technický chod sítě, zůstane beze změny (a po plánovaném spuštění tří nových vysílačů během letošního léta se ještě zvýší). To, že se jedná o ztrátu citelnou, potvrdil serveru DigiZone.cz také manažer společnosti CDG Jiří Rajdus.

Lukáš Polák: Odchod Óčka z DVB-T přímo ohrožuje existenci multiplexu 3
Lukáš Polák: Čtenáři: Odchod Óčka z DVB-T ublíží české digitalizaci
Jan Potůček: Óčko nám bude v DVB-T chybět, shodují se čtenáři DigiZone.cz
Lukáš Polák: Jan Potůček pro Deníky: Z multiplexu 3 by mohla odejít i televize Public
Lukáš Polák: Společnosti CDG hrozí, že přijde v Praze o vysílací kanál

TV Óčko logo

Kde naladíte hudební televizi Óčko

Kabel

Informace o dalších kabelových operátorech naleznete v příloze kabel.digizone.cz

IPTV

Informace o dalších IPTV operátorech naleznete v příloze iptv.digizone.cz

Satelit
  • Nekódovaně na pozici Astra 23.5 st. vých. (platformy CS Link a Skylink, popř. individuální příjem)
  • Platforma Digi TV – základní balík (46 programů)

Internet


Hudební televizi Óčko je možné také naladit na internetu, a to na adrese: http://ocko.id­nes.cz/stream­.asp

Liberecko a Voticko pokryje digitální signál ČT

Fotosoutěž Ještěď - Jan Klimeš - 3

Další krajské město se v dnes dočkalo zemského digitálního televizního vysílání. Diváci v Liberci a okolí mohou od půlnoci z pátku na sobotu naladit z vysílače Ještěd digitální vysílání České televize a Českého rozhlasu. Ještě před spuštěním této digitální sítě ale muselo skončit analogové vysílání programu ČT 2 z Ještědu. Právě na jeho pozici poté odstartoval takzvaný veřejnoprávní digitální multiplex. Ta samá digitální síť spustí za měsíc vysílání také z krkonošské Černé hory. Veřejnoprávní digitální multiplex je zachytitelný na kanále 43. Analogové dokrývače ČT 2, závislé na signálu z Ještědu, měly být v době vypínání Dvojky na Ještědu přeladěné na jiný zdroj signálu. Analogové vysílání programů ČT 1, Nova a Prima bude z Ještědu pokračovat až do konce června 2011. Další malé analogové vysílače v Libereckém kraji budou pokračovat v tomto typu vysílání ještě o pět měsíců déle – do konce listopadu 2011. Přesné termíny vypínání všech analogových televizních vysílačů v této oblasti i v celé České republice najdete v této příloze.

Jan Potůček: Liberec se dočká digitální televize, ale přijde o analogovou ČT 2
Lukáš Polák: Digitalizace Ještědu se dotkne také malých vysílačů
Jan Potůček: DigiZone.cz doplnil přílohu Regiony o kapitolu věnovanou Liberci

Prima sází na nový seriál Přešlapy a další řadu Ano, šéfe!

Jste to, co jíte

Televize Prima představila ve čtvrtek novinářům své podzimní programové schéma, z něhož je jasné, že se bude nadále držet svých osvědčených formátů. Zároveň ale divákům přinese i několik novinek, jako je např. seriál Přešlapy, který vypráví o třech dvojicích třicátníků (vznikl podle britského formátu Cold Feet – „Šest v tom“). Poslední sérii naopak čekají léta osvědčené Velmi křehké vztahy, do kterých se vrací Laďka Něrgešová. Prima nezapomněla ani na Ano, šéfe!, což však nebude zdaleka jediný pořad o vaření. Z akvizic jmenujme jako hlavní tahák pátou řadu Zoufalých manželek. Akci se zúčastnil ředitel české komerční dvojky Marek Singer, programový ředitel Gordon Lovitt, tisková mluvčí Jana Kocová a nechyběla ani nová tvář seriálu Velmi křehké vztahy, kterou hraje Nela Boudová. O druhé řadě oblíbeného pořadu Ano, šéfe! přišel osobně promluvit šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Na Prima Cool se mohou diváci těšit na druhou řadu seriálu Heroes (Hrdinové), ale především premiérové formáty Family Guy (v Česku pod názvem Griffinovi) a My Name Is Earl (Jmenuji se Earl).

Lukáš Polák: Podzim na Primě: nový seriál Přešlapy, další řada Ano, šéfe!
Lukáš Polák: FOTOGALERIE: Televizní tvorba na Primě na podzim 2009
Ivana Dvorská: FOTOGALERIE: Tisková konference Primy k podzimnímu schématu 2009
Lukáš Polák: Prima odhalila stálice a nové formáty pro podzimní schéma

Stručně

Česká televize zahájí 1. září experimentální satelitní vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Výhradně na pozici 23,5 stupně východně bude k dispozici program ČT 1 HD, z převážně většiny upkonvertovaný ze standardně rozlišené Jedničky (stejně, jako to nyní dělá ČT 1 v zemském digitálním multiplexu 4 v Praze, Brně, Ostravě a Plzni).

Jan Potůček: ČT 1 HD na satelitu od 1. září, ale jen na pozici 23,5 stupně východně
Jan Potůček: ČT 1 HD od podzimu v základních nabídkách Skylinku a CS Linku?

Vypínání zemského analogového televizního vysílání v Plzeňském, Karlovarském a Středočeském kraji, a televize ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) budou hlavními tématy podzimního VII. kulatého stolu DigiZone.cz s podtitulem „HDTV – něco navíc, nebo budoucí standard televizního vysílání?“, který proběhne ve čtvrtek 24. září v hotelu Jalta na Václavském náměstí v Praze.

PR článek: V září proběhne další kulatý stůl DigiZone.cz, zaměřený na HDTV

Po rozhovoru s ředitelem společnosti Media Vision, která je provozovatelem satelitní platformy CS Link, Danielem Kličkou, přinesl server DigiZone.cz interview s představitelem největší satelitní platformy u nás – Jaromírem Glisníkem ze Skylinku.

Jan Potůček: Jaromír Glisník: Skylink na podzim přidá dva až tři nové HD programy
Jan Potůček: CS Link upřesnil podzimní novinky: nových programů má být osm

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém posledním zasedání umožnila provést provozovatelům vysílání nebo operátorům několik změn. Kanál Jetix se tak díky tomu může přejmenovat na Disney Channel a UPC Digital může zařadit Ethnic TV, TV Telku a Musiq1.

Jan Potůček: Dětský kanál Jetix se může přejmenovat na Disney Channel
Jan Potůček: UPC může zařadit do kabelů Ethnic TV, TV Telka a Musiq 1
Jan Potůček: Otázky Václava Moravce porušily předvolební moratorium, míní RRTV
Lukáš Polák: RRTV rozdávala pokuty za závadnou reklamu
Jan Potůček: RTA získala kompenzační licenci pro celoplošné vysílání v DVB-T

Kousek od Českých Budějovic byl spuštěn další digitální vysílač. Konkrétně jde o lokalitu Včelná. Ten však nespustila společnost České Radiokomunikace nebo Czech Digital Group, a dokonce ani Telefónica O2, ale je aktivitou jihočeské televize Gimi, která už v této lokalitě chtěla původně spustit vlastní digitální multiplex.

Lukáš Polák: Na Českobudějovicku odstartoval digitální vysílač s TV Gimi

Jak informoval server satCentrum.com, v pondělí se na satelitu Astra 1G na pozici 23.5 st. vých. objevilo nečekaně vysílání Rádia Beat. To je zároveň první českou komerční rozhlasovou stanicí, která je prostřednictvím družice šířena.

Lukáš Polák: Na satelitu se objevila testovací smyčka Rádia Beat

Zimní olympijské hry 2014 v ruském Soči, ani LOH v roce 2016, místo konání zatím není určeno, by nemuseli čeští diváci vidět na obrazovce veřejnoprávní televize. Jak informoval německý deník Der Tagesspiegel, nedohoda mezi Mezinárodním olympijským výborem (MOV) a Evropskou vysílací unií (EBU), jejíž součástí je i Česká televize, je téměř na spadnutí.

Lukáš Polák: Otázka vysílání olympiády na komerčních TV opět otevřena

IPTV produkt od společnosti Telefónica O2 s názvem O2TV měl ke konci prvního pololetí letošního roku 133 tisíc zákazníků. Vyplývá to z výsledků hospodaření, které firma ve středu zveřejnila prostřednictvím své tiskové zprávy. Z ní tedy zároveň vyplývá, že zájem o tuto službu nestoupá.

Lukáš Polák: Telefónica získala pro O2TV ve druhém čtvrtletí pouze pět tisíc zákazníků

Čistý zisk americké společnosti Central European Media Enterprises (CME), která vlastní českou televizi Nova, se ve druhém čtvrtletí propadl o 62 procent na 24 milionů dolarů (434 milionů Kč). Ještě hůře byl na tom spolumajitel Primy, švédská společnost MTG.

Redakce: Majiteli Novy se propadl čistý zisk o desítky procent
Lukáš Polák: Spolumajitel Primy na tom byl ve druhém čtvrtletí hůře než ten Novy

BRAND24

Stanice veřejnoprávního rozhlasu ARD by mohly vysílat také prostřednictvím DVB-T. Jde o jednu z variant, kterou zvažuje toto německé médium.

Lukáš Polák: Německý rozhlas zvažuje vysílání nových stanic přes DVB-T

Nejzásadnější událost toho týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).