Hlavní navigace

Prima žádá po vládě písemnou garanci, že ji digitalizace nepoškodí

24. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
24. 7. 2008

Písemný dokument, v němž se zaváže, že proces přechodu na zemské digitální televizní vysílání nepoškodí postavení televize Prima vůči konkurenci, žádá po vládě generální ředitel Primy Marek Singer. Měl by to být písemný dokument, který bude specifikovat naše obavy ohledně celého procesu a jeho dopadu na naše postavení vůči konkurenci. Není to nic proti zákonu, řekl Singer ekonomickému deníku E15.

Jako problematické vidí Singer například hledání definitivního kmitočtu pro multiplex 3, v němž Prima vysílá, na Ostravsku. Ostravské kmitočty zatím nejsou harmonizované. Chceme, aby vláda intenzivně pracovala na tom, aby nedošlo k našemu poškození, vysvětlil Singer. Multiplex 3 nyní v Ostravě vysílá na kanále 54, ten by ale podle Technického plánu přechodu (TPP) měl využívat veřejnoprávní multiplex České televize a Českého rozhlasu.

Prima si tak připravuje půdu pro hypotetickou možnost, že by kvůli digitalizaci přišla o diváky, a tím i o část inzertních příjmů, míní deník E15. Potom by bylo na místě uvažovat o arbitráži. Ale zatím se to nedá specifikovat, protože nemůžu odhadnout budoucí ztráty, když neznám rozsah případného problému, potvrzuje tuto domněnku Singer. Prima nyní chce o svém požadavku jednat s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ), ministerstvem průmyslu a obchodu a také vnitra.

BRAND24

Podle předsedy Rady ČTÚ Pavla Dvořáka by o požadavku Primy měla rozhodnout vláda. Zmíněná ministerstva zatím žádnou žádost druhé největší tuzemské komerční televize neobdržela. Prima se ozývá tři týdny předtím, než jí vyprší termín pro přihlášení k TPP a závaznému odevzdání analogových kmitočtů ještě před vypršením platnosti její licence. Právě na kmitočtech Primy hodně závisí výstavba digitálních sítí 2 a 3 pro stávající i nové komerční televize.

Když budeme mít vládní garanci, tak budeme s přechodem na digitální vysílání souhlasit, vyjádřil se Singer k podpisu pod TPP.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).