Hlavní navigace

Prima: vypněme analog, až si 80 procent domácností pořídí set-top-box

29. 8. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
29. 8. 2006

Televize Prima požaduje, aby k vypínání analogových televizních vysílačů docházelo až ve chvíli, kdy si 70 až 80 procent domácností pořídí digitální přijímač. K úplné analogové tmě by podle generálního ředitele Primy Martina Dvořáka nemělo dojít dříve, než po členských státech Evropské unie požaduje Evropská komise: tedy začátkem roku 2012. Dvořák to řekl v rozhovoru pro deník Mladá fronta Dnes.

Vstávají mi hrůzou vlasy na hlavě, když slyším, že úplné vypnutí analogového vysílání má nastat v roce 2010. Nebrzdím digitál, jak bývám osočován, to je hloupost. Ale jestli mi chce někdo říct, že čtyři miliony českých domácností si během tří let koupí set-top-boxy, tak to považuji za naivní nesmysl, uvedl ředitel Primy. Argument, že divákům při vypnutí analogového vysílání nic jiného nezbude, považuje Dvořák za drzost: Máme povinnost vypnout analog do roku 2012, ale jsme pod tlakem nových provozovatelů, kteří si pravděpodobně myslí, že se lidé okamžitě pohrnou do obchodů, aby mohli digitální vysílání co nejrychleji přijímat.

BRAND24

Kvůli novým programům se konzervativní diváci, kteří nechtějí změnu a stačí jim současné čtyři televizní stanice, do obchodů pro set-top-boxy hrnout nebudou, míní Dvořák. Vypněme nynější vysílání, až budeme vědět, kolik je v dané oblasti domácností schopných přijímat digitální signál. Jsme ochotni na to přistoupit, když to bude alespoň 70 až 80 procent domácností, říká šéf televize Prima. Souběžné analogové a digitální vysílání, naplánované v jednotlivých oblastech v průměru na šest měsíců, by mělo být podle Dvořáka delší. Nemůžete někomu něco vypnout. Ať se rozběhnou kampaně, ať jsou třeba na set-top-boxy daňové úlevy. Ale neumím si představit, jak si jej moje babička hned běží koupit. A když jí vypnou televizi, bude nešťastná a bude nedávat, argumentuje.

Nové digitální stanice podle Dvořáka určitě vyplní prostor na trhu a „asi jej docela zásadním způsobem změní“, stávající televize ale v nejbližších letech neohrozí. Alespoň ne v odlákávání inzerentů. Příští rok to určitě nebude. A domnívám se, že ani v roce 2008 nebude jejich existence příliš patrná, míní Martin Dvořák. Časem se sice může stát, že nové stanice trochu odčerpají diváky stávajícím televizím, ale největší změnou bude rozdílný způsob programování a celá obchodní politika provozovatelů televizního vysílání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).