Hlavní navigace

Prima si nedá pokoj, znovu to zkouší na Novu

27. 6. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Žádná letní přestávka, televize Prima letos nabídne o prázdninových měsících úvodní díly nové reality show Farmář hledá ženu, prodlouží svůj večerní zpravodajský blok na rovnou hodinu, zavede ve zprávách širokoúhlý formát 16:9, začne natáčet nekonečný seriál z lékařského prostředí a doladí přípravy na hlavní podzimní programový tahák: soutěž Česko Slovensko má talent. Zkrátka se znovu pokusí zatopit Nově. Pokolikáté už?

Jsou to necelé dva roky, co se Prima pokusila zopakovat nečekaný úspěch v souboji s Novou, proti které v roce 2005 nasadila první řadu reality show VyVolení. Tentokrát ale zaútočila na pilíř sledovanosti Novy, hlavní zpravodajský pořad Televizní noviny. Jenže přesun Zpráv TV Prima do nového času od půl osmé, včetně nové grafiky, studia a bývalými nováckými moderátory Pavlem Zunou a Mirkou Čejkovou nevyšel. Prima vrátila začátek zpráv na 18:55 a Novu už nepokoušela.

Letošní léto a podzim jsou pro Primu velkou přípravkou na další podzimní souboj s Novou. Mohlo by se zdát, že tím jediným, v čem spolu budou tyto dvě televize soupeřit, bude nákladná talentová show. Prima společně se slovenskou televizí Joj připravuje licencovaný formát Česko Slovensko má talent, Nova se svojí slovenskou sestrou Markízou původní soutěž Talentmania. Jenže souboj o diváky začne už v nejsledovanějším čase: během zpráv. Prima na to jde tentokrát sofistikovaněji.

Klasickými zprávami nikdo nemá šanci Televizní noviny Novy porazit. Prima tedy nabídne alternativu: zprávy ze společnosti. Nemá to být vyloženě bulvár, ale seriózní informace. A před nimi Krimi zprávy. Obojí je dost podobné zaměření Televizních novin, a o to jde především. Spousta diváků má zafixované sledování několika hlavních večerních zpráv. Příznivci komerčních televizí obvykle začínají v 18:55 u Primy, potom chvilku přepnou na Události České televize a od 19:30 na Televizní noviny Novy.

Prima nyní nabídne ucelený zpravodajský blok, kvůli němuž diváci nebudou muset nikam přepínat. Jistě, síla zvyku mnoha lidem nedá a přeci jenom přepnou na Televizní noviny. Rozhodně jich ale bude méně než těch, kteří teď utíkají k nováckým zprávám kvůli zahraničním sitcomům, které jim Prima servíruje krátce po půl osmé večer. A kteří se úderem osmé na Primu nevrátí, takže tato televize tratí u svého hlavního večerního pořadu. Zavedení hodinového zpravodajského bloku je tedy docela chytrý tah, jak si vylepšit startovací pozici pro hlavní část prime time.

BRAND24

Kdy jindy takovou operaci vyzkoušet než v létě, kdy v podstatě o nic nejde? Pokud se hodinový blok neosvědčí, může ho Prima od září zrušit. Vzhledem k tomu, že nové VIP zprávy cílí především na ženy, které jsou hlavní cílovou skupinou Primy, a tato televize si konečně uvědomila, že opouštět pozici „ženské televize“ se nevyplácí, mohlo by to být dost zajímavé.

O letním programovém schématu Primy si můžete přečíst v zítřejším zevrubném článku na DigiZone.cz

Podaří se Primě změnami v programu ubrat část diváků Nově?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).