Hlavní navigace

Prima se zatím nemůže v DVB-T zbavit regionů, rozhodla Rada pro vysílání

17. 6. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
17. 6. 2011

Licenční podmínku, která by televizi Prima umožňovala v zemském digitálním vysílání blokovat vstupy regionálních studií RTA, ale vlastních regionálních televizí R1, odmítá uznat Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Prima loni na podzim požádala o zanesení nové licenční podmínky, která omezuje sdílení kmitočtů s regionálními televizemi pouze na analogové vysílání. Rada ale žádost nevyřídila v zákonem stanovené lhůtě, a tak podle Primy nastala pozitivní fikce na návrh byl schválen.

K TÉMATU: Primě se podařilo „očistit“ od regionů, digitálně může vysílat bez RTA a R1

Požadovaná licenční podmínka zní: Provozovatel vysílání je oprávněn celoplošně vysílat původní plnoformátový program Prima televize digitální technologií až 24 hodin denně tak, že není povinen umožňovat provozovatelům místního (lokálního, regionálního) vysílání připojování jejich programů a poskytovat jim vysílací časy. Rada k správnímu řízení o žádosti Primy přizvala i regionální televize, které s ní na základě licence sdílí kmitočty, tedy Primou ovládanou firmu Regio Media (síť R1) a Regionální televizní agenturu Jaroslava Berky (síť RTA).

BRAND24

RTA s požadavkem Primy zásadně nesouhlasila, navíc změnou licenční podmínky by došlo i k úpravě licencí jejích regionálních studií. Rada proto loni v prosinci žádost Primy zamítla, ovšem už po uplynutí lhůty, do které se měla k požadavku televize vyjádřit. Prima se poté obrátila na Městský soud v Praze, který rozhodnutí Rady zrušil a vrátil radním věc k dalšímu jednání. Prima poté požádala Radu, aby jí vydala osvědčení o platnosti nové licenční podmínky, že sdílení kmitočtů s regiony nově platí jen pro analogové vysílání.

I tuto žádost Primy ale radní tento týden zamítli. Rada nevyhověla žádosti provozovatele FTV Prima, spol. s r. o., se sídlem Na Žertvách 24/132, 180 00 Praha 8, IČ: 48115908, o vydání osvědčení o tom, že se licenční podmínka č. 38 stala součástí licence č. 12/94 na základě fikce pozitivního rozhodnutí o udělení souhlasu, neboť v předmětném řízení nebyly naplněny zákonné podmínky pozitivní fikce udělení souhlasu, stojí v tiskové zprávě z aktuálního zasedání RRTV.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).