Hlavní navigace

Prima se musí přizpůsobit vysílání RTA, rozhodla rada. Vadí jí Óčko.

11. 1. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
11. 1. 2007

Pět studií Regionální televizní agentury (RTA) může vstupovat tři hodiny denně do celostátního programu televize Prima, toto vysílání by ale mělo svým charakterem odpovídat regionálnímu programu a Prima mu musí uzpůsobit svoje vysílací schéma. Takové je rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) ve sporu Primy s RTA o oprávněnosti delších regionálních vstupů, ke kterým od Nového roku dochází v šesti krajích České republiky.

Prima se na Radu obrátila s žádostí, aby nařídila studiím RTA upravit své vysílací časy podle dohody pro letošní rok, k níž přistoupila většina regionálních studií napojených na frekvence Primy. Smlouva regionům umožňuje vstupovat do celostátního vysílání Primy na 11 minut v době mezi šestou a sedmou hodinou večer, dále na půl hodiny mezi sedmou a osmou hodinou ráno a opravňuje je odvysílat dvouminutový reklamní blok mezi půl desátou a půl dvanáctou večer.

Stejná smlouva platila loni i pro studia RTA, platnost smlouvy ale vypršela 31. prosince 2006 a na vysílacích časech pro letošní rok se RTA s Primou nedohodla. Koncem prosince RTA oznámila, že hodlá od Nového roku využívat čas určený původními licenčními podmínkami z roku 1998, tedy jednu hodinu mezi sedmou a osmou hodinou ráno a dvě hodiny mezi čtvrtou a šestou hodinou odpoledne. V této době RTA vysílá na společných kmitočtech s Primou vlastní čtvrthodinové zprávy a přebírá vysílání hudební televize Óčko, které ale nese logo RTA a je označované jako koprodukční program.

Rozhodnutí vysílací rady dává v podstatě za pravdu RTA, ale ne ve všech bodech. Radním se nelíbí, že regionální studia sdružená v této agentuře vysílají v odpojovaných časech koprodukční program vytvářený s televizí Óčko (na což upozornila i Prima). Místo něj by radní uvítali původní regionální pořady. Proto také rada zahájila správní řízení s pěti studii RTA pro podezření, že nedodržují licenční podmínku, podle které by se měla zdržet vysílání pořadů, které nejsou v souladu s jejich základní programovou specifikací.

Mluvčí RTA Karolína Hloušková rozhodnutí rady přivítala a dodala, že firma je připravena vést o obsahu svého vysílání diskusi, byť je přesvědčena, že koprodukční program vytvářený ve spolupráci s Óčkem splňuje programovou specifikaci danou licencí: Regionální studia vysílají v náběhovém schématu a plánují do programu postupně zařazovat další atraktivní formáty zaměřené na regionální zpravodajství, publicistiku, životní styl a sport. Důležitější je podle ní další správní řízení, které rada zahájila s televizí Prima kvůli tomu, že neupravuje svoje vysílací schéma podle regionálních vstupů regionů a vysílání RTA tak od Nového roku přerušuje některé pořady Primy.

K dalšímu poškozování zájmů diváků by již nemělo docházet, pokud bude TV Prima dodržovat nařízené předběžné opatření a začne strukturovat své programové schéma tak, jak jí ukládá licenční podmínka č. 33, konstatuje Hloušková. Na úpravu schématu má Prima tři dny od doručení písemného rozhodnutí Rady. Prima také čelí správnímu řízení kvůli odvysílání titulků, jimiž na své obrazovce upozorňovala na regionální vstupy studií RTA a označovala je za nelegální.

Odvysíláním jednostranného vyjádření ke vstupům regionálních televizí sdružených v síti RTA ve formě běžícího titulku v rámci pořadu Hercule Poirot, aniž by byl uveden názor protistrany či neutrální názor, se provozovatel mohl dopustit porušení povinnosti poskytovat objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů, konstatovali radní. Na totéž upozorňovala i RTA, přičemž po řediteli Primy Aleksandru Cesnaviciusovi požadovala právo na odpověď.

BRAND24

Čtěte také: Diváci Primy se bouří, nechtějí vysílání RTA

O důvodech konfliktu: Prima odmítla koupit studia RTA. Proto má teď problémy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).