Hlavní navigace

Prima následuje Novu, Pražanům vypnula kanály s vysokým rozlišením v DVB-T

7. 10. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Obě velké komerční televizní skupiny tak nyní soustřeďují své programy ve vysokém rozlišení na placenou distribuci – satelit a kabelové sítě.

Mediální skupina Prima následuje svou konkurentku Novu v dostupnosti svých kanálů ve vysokém rozlišení (HDTV). V průběhu dnešního dne došlo v pražské Regionální síti 12 k ukončení šíření kanálů Prima HD a Prima Cool HD a jejich vysílání bylo nahrazeno stejnými programy ve standardním rozlišení (SD). Osud této sítě je tak v tuto chvíli nejasný. Ani Nova, ani Prima v současné době v HD kvalitě prostřednictvím pozemního vysílání DVB-T svůj signál nešíří. Terestricky je tak možné v Praze chytit v HD pouze stanice České televize (kanál 37) a na omezeném území i lokální TV13 ze Stodůlek (kanál 21).

Z ARCHIVU: Prima HD se dnes nakonec objevila v pražské Regionální síti 12

Tipy C

Obě velké komerční televizní skupiny nyní soustřeďují své programy ve vysokém rozlišení na placenou distribuci. Prima HD a Prima Cool HD je v současné době k dispozici na satelitu u operátora Skylink, zákazníci IPTV služby O2TV (a některých dalších služeb) mohou naladit v nativním HD formátu i stanice Prima love HD a Prima Zoom HD. Verze kanálů Primy s vysokým rozlišením lze poznat jednoduše – vedle staničního loga jsou označeny symbolem HD. V minulosti byla součástí Regionální sítě 12 ještě stanice Óčko Expres, která pozdější HD vysílání překlopila do SD. Později televize přešla do Regionální sítě 8, která v současné době pokrývá přibližně 57 % populace.

Na oficiální stanovisko Primy v souvislosti s ukončením DVB-T distribuce v HD kvalitě server DigiZone.cz čeká.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).