Hlavní navigace

Prima mohutně propaguje svoji „family“, Skylink s CS Linkem zase přelaďování

31. 12. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - V České republice není zrovna obvyklý start nového televizního programu v rámci zemské digitální televize. Naposledy se tak stalo v případě TV Metropol v Praze. Nyní jsou však očekávání velká. Hlavní kanál televize Prima se mění na Primu family a diváci kvůli tomu musí přelaďovat. DigiZone.cz proto tento týden přišel s bohatým informačním servisem o této stanici. Satelitní diváky, kteří přelaďovat nemusí, naopak mohly nepříjemně překvapit změny, které se chystají v rámci služeb CS Link a Skylink.

Prima family už je za dveřmi

Vedení televize Prima tento týden potvrdilo, že k 1. lednu 2012 proběhne avizovaná proměna této stanice na Primu family, tedy čistě rodinný kanál. Okamžitě poté rozjelo také masivní reklamní kampaň na své obrazovce. Díky tomu budou všechny stanice jasně profilované. Prima Cool se zaměří na mladé muže, Prima love na jejich křehké protějšky a Prima family pak bude rodinným kanálem. Pozici stanic chce Prima posílit navýšením vlastní tvorby. V roce 2012 posílíme vlastní tvorbu na všech třech kanálech; na Prima family se budeme věnovat vývoji formátů, které naplňují představu televizních diváků o moderní televizní zábavě. Vizi produkce moderní televizní zábavy pro celou rodinu podřizujeme vývoj nových formátů již několik sezon, a jak bylo znát z výsledků sledovanosti zejména podzimní sezony, je to trend, který diváci oceňují, uvedl při této příležitosti generální ředitel skupiny kanálů televize Prima Marek Singer.

Lukáš Polák: Prima family skutečně odstartuje na Nový rok. Další kanály prý posílí
Jan Potůček: Diváci satelitu, kabelu a IPTV nemusí kvůli Primě family přelaďovat
Jan Potůček: Proč bude nutné kvůli Primě family přelaďovat televize a set-top-boxy?
Jan Potůček: Prima family už v multiplexu 2 vysílá monoskop s informačním tex­tem

Zákazníky CS Link a Skylink čeká velké přelaďování

Masivní přelaďování pro své zákazníky chystají obě české satelitní služby působící na pozici 23,5 stupně východně, tedy CS Link a Skylink. Ve čtvrtek to oznámili zástupci obou operátorů. Změny jsou natolik významné, že je nebylo možné popsat formou aktuality, ale díky tabulkám, kterou jsme vám předložili v aktualitě. Změna parametrů proběhne počátkem příštího roku. Satelitní vysílání se neustále vyvíjí, přibývají nové programy, rozšiřuje se nabídka HDTV, končí smluvní vztahy se satelitními společnostmi a podobně. Pokud chce satelitní platforma držet krok s tímto vývojem, musí čas od času udělat významnější změnu vysílacích parametrů. S každou změnou bývá spojena potřeba přeladit satelitní přijímač. Abychom četnost přelaďování minimalizovali, spojili jsme několik potřebných změn do jednoho časového okamžiku, uvedl člen představenstva Jaromír Glisník ze společnosti TradeTec, která je zástupcem Skylinku v České republice.

Skylink a CS Link - paraboly

Satelitní služby CS Link a Skylink oznámily změny společně. (Fotomontáž: Česmír Polák, DigiZone.cz)

Lukáš Polák: Zákazníky CS Linku a Skylinku čeká masivní přelaďování. Podívejte se

Vltava vypne dva významné rozhlasové vysílače na Moravě

Český rozhlas v rámci optimalizace pokrytí své rozhlasové sítě přikročí od 2. ledna 2012 k některým významným změnám, které se týkají Moravy. Z brněnského Kojálu na frekvenci 102 MHz a z valašsko-meziříčského Radhoště, kmitočet 96.8 MHz, odchází třetí okruh veřejnoprávního rádia – ČRo Vltava. Nově odtud bude šířen Český rozhlas Dvojka, označovaný dříve jako Praha. Pro další poslech Vltavy v dotčených oblastech budou moci využít posluchači následujících vysílačů: Brno – Hády (90.4 MHz), Valašské Meziříčí – Strážka (89.9 MHz), Olomouc – Pohořany (107.2 MHz), Břeclav (96.3 MHz) a Slavíč (107.9 MHz). Změna vysílacích frekvencí přinese většímu počtu posluchačů Dvojky Českého rozhlasu lepší možnost příjmu vysílání této stanice. Posluchači ČRo 3 – Vltava budou omezeni jen nepatrně. Pevně věříme, že tyto změny zvýši spokojenost našich posluchačů, uvedl při této příležitosti náměstek generálního ředitele Českého rozhlasu pro strategický rozvoj René Zavoral.

ČRo 3 - Vltava - kmitočty -  mapa, prosinec 2011

Rozhlasová Vltava přijde o dva své kmitočty na Moravě. (Zdroj: Český rozhlas)

Lukáš Polák: ČRo 3 – Vltava opouští vysílače Kojál a Radhošť. Míří na ně rozhlasová Dvojka

Stručně

Předběžné rozhodnutí, které by nakázalo televizi Prima pouštět i po Novém roce do svého vysílání regionální televize RTA a R1, odmítnul vydat Městský soud v Praze. Na ten se obrátila Regionální televizní agentura (RTA), která žádá zachování sdílení prostoru regionálních televizí a hlavního programu Primy, i když Prima od 1. ledna začne vysílat na základě nové licence prorodinný program Prima family, jenž povinnost sdílení pozice s regiony neobsahuje. Informoval o tom server Euro.cz.

Jan Potůček: RTA neuspěla, Městský soud v Praze nepřikáže Primě vysílat s regiony

Čáru přes rozpočet udělá některým zákazníkům od roku 2012 satelitní služba CS Link. Ta již od 1. ledna přestane nabízet předplatné jednotlivých televizních kanálů (a la carte), které bylo jedno z konkurenčních výhod oproti ostatním operátorům. Firma Media Vision, která je provozovatelem CS Linku, tuto skutečnost nijak nekomentovala, pouze ji stručně oznámila na svých webových stránkách.

Lukáš Polák: Satelitní služba CS Link ruší předplatné samostatných programů

Pozemně šířená bezdrátová kabelová televize Spray TV, kterou provozuje jihomoravská kabelová společnost Self servis, ukončí k 31. prosinci svoje vysílání a od Nového roku ji nahradí nová služba HD Signal. Spray TV o tom informuje na svých internetových stránkách. Změna se odrazí zejména ve významném snížení programové nabídky. Ze současných 35 programů, rozdělených do tří balíčků, jich HD Signal nabídne pouze 16 a doplní je dalšími 10 volně vysílanými televizemi v DVB-T.

Jan Potůček: Bezdrátová kabelovka Spray TV končí, nahradí ji nová služba HD Signal

HD Signal - web

Dva nové digitální dokrývače multiplexu 2 spustily České Radiokomunikace ve čtvrtek 29. prosince. Jde konkrétně o lokality Huslenky – U Sivků a Nový Hrozenkov – Humenec. Díky těmto dvěma pokrytým oblastem dosáhl počet dokrývačů sítě komerčních televizí na 50. Znamená to, že každý další už si budou muset stanice platit samostatně. Doposud je měly v rámci šíření z hlavních lokalit.

Lukáš Polák: Multiplex 2 dosáhnul padesáti dokrývačů. Dva nové jsou na Moravě

František Malina, který téměř do konce minulého měsíce působil jako tiskový mluvčí největšího kabelového operátora u nás, společnosti UPC Česká republika, nastoupil do nového působiště. Od prosince vykonává stejnou pozici, ovšem v Českém telekomunikačním úřadě (ČTÚ). Poprvé se z tohoto místa ozval novinářům ve čtvrtek, kdy je referoval o připravované aukci kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz.

Lukáš Polák: Dlouholetý mluvčí UPC František Malina nyní hovoří za telekomunikační úřad ČTÚ

BRAND24

Ani hrozivé propady sledovanosti během státního smutku za zesnulého prvního českého prezidenta Václava Havla neohrozily velmi slušný výsledek prvního programu České televize za minulý týden. ČT 1 zachránily Vánoce a pokud by nemusela měnit program kvůli smutku, zřejmě by překonala v průměrném celodenním podílu na dospělém publiku hranici 20 procent. To se podařilo Primě, která na rozdíl od ČT nebo Novy vysílání nijak neměnila.

Jan Potůček: ČT 1 byla minulý týden nejsledovanější za celý rok, Nova se hodně propadla

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).