Hlavní navigace

Prima HD míří na satelit. Ve vysokém rozlišení však nebude

31. 1. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
31. 1. 2011

Druhá nejsledovanější komerční televize u nás, Prima TV, míří do satelitní platformy CS Link. Bez bližších podrobností o tom informoval včera server Parabola.cz. Ten uvedl, že program přináší stejný obsah jako klasická Prima, některé pořady jsou ovšem přenášeny v nativním HD formátu. To však není pravda. Tuzemská komerční dvojka totiž nemá pro vysílání ve vysokém rozlišení uzpůsobený vysílací řetězec.

BRAND24

Z ARCHIVU: Prima HD i TV Noe v kabelových a IPTV sítích beze změn

Prima HD, která je v tuto chvíli šířena v některých kabelových a IPTV sítích, nabízí pouze obsah převedený do HD kvality ze standardního rozlišení (takzvaný upscale). Znamená to, že vizuální složka je u novějších pořadů sice viditelně lepší, ale o nejvyšší možné rozlišení se nejedná. Je však pravdou, že některé formáty Primy jsou vysílány v kvalitním SD rozlišení, takže může laikovi připadat, že jde o HDTV. Prima též vysílala ve vysoké kvalitě obrazu pro Prahu na 46. kanálu, o tento kmitočet však přišla, když ho odebral společnosti Czech Digital Group, tehdejší provozovatel multiplexu 3, ČTÚ.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).