Hlavní navigace

Prima bude muset v části Prahy vypnout analog ještě letos

27. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
27. 10. 2008

Televizi Prima čeká v části Prahy předčasné vypínání analogového vysílání, ještě před termínem stanoveným v Technickém plánu přechodu na zemské digitální televizní vysílání, tedy dubnem přístího roku. Dva její menší vysílače totiž začne od prosince rušit digitální multiplex 3 ze Žižkova a Cukráku. Serveru DigiZone.cz to řekl Tomáš Vlček, technický ředitel společnosti Czech Digital Group (CDG), operátora multiplexu 3.

Moc se o tom nemluví, ale až se vyjede s multiplexem 3 v Praze na kanálu 59, dojde k zarušení převaděče Primy ve Vokovicích. To bude docela zajímavé. Nemá to řešení, řekl Vlček. Právě na pražském sídlišti Vokovice vysílá Prima na kanálu 59. Stejný kanál pak využívá ještě u jednoho menšího opakovače v Břevnově. Podle Jiřího Vykydala, vedoucí útvaru rozvoje a investic Českých Radiokomunikací, o situaci ví Český telekomunikační úřad (ČTÚ) a hledá alternativní kmitočet.

Tipy C

Lidé tam mají hlavně společné televizní antény, takže je nesmysl v nich předělávat kanálové vložky na těch několik měsíců, namítá však Vlček. Analogové vysílání Primy, stejně jako Novy a ČT 1, se má v celé Praze totiž vypínat již příští rok v dubnu. Prostě jde o oblast, kde se bude muset vyřešit přechod na digitál dříve, dodává technický ředitel CDG.

Prima v současné době v Praze vysílá analogově na kanálu 7 z Cukráku a na kanálu 24 ze Žižkova. Digitálně ji lze naladit v multiplexu 3 na kanálu 46 z vysílačů Strahov, Ládví a Zelený Pruh. Od pátku 31. října ale digitální Prima přejde do multiplexu 2 na kanálu 41 z vysílačů Žižkov a Cukrák.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).