Hlavní navigace

Prima analogově pokrývá 73 procent obyvatel, TPP by jí pomohl

15. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
15. 7. 2008

Televizi Prima si aktuálně může naladit z pozemních analogových vysílačů 73 procent obyvatel České republiky. Televize Nova pokrývá analogovým signálem 97,7 procenta lidí, první program České televize 99,6 a Dvojka 90,8 procenta obyvatel. Zjistil to Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který tak poprvé praktikoval vyhlášku o měření pokrytí obyvatelstva signálem televizních stanic.

Pokud by Prima přistoupila na Technický plán přechodu na zemské digitální televizní vysílání (TPP) a vysílala by v multiplexu 3, zvýšila by svoje pokrytí zhruba na 85 procent obyvatel. Potenciální zásah by mohl být ještě vyšší, pokud by operátor digitální sítě přidal k hlavním vysílačům zmíněným v TPP sekundární síť dokrývačů. Takové rozhodnutí by ale záleželo na vzájemné dohodě provozovatele multiplexu a televizí, které budou v této síti vysílat.

BRAND24

Výzkum, který probíhal v květnu, se zabýval také dosahem signálu přechodných digitálních sítí A, B a C, které se letos na podzim přetransformují na definitivní multiplexy 2, 3 a 4. Digitální síť A s programy České televize, Novy a Českého rozhlasu, podle ČTÚ může přijímat 43 procent obyvatel České republiky. Multiplex B s Primou v době, kdy se ještě nerozšířil do Ostravy a Plzně, a vysílal tedy v Praze, středních Čechách a Brně, mohlo naladit 23,7 procenta obyvatel ČR.

Nejhorší pokrytí má přechodná digitální síť C se zkušebním vysíláním Novy a ČT 1 ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). V Praze a Brně jí může přijímat 17,7 procenta obyvatel ČR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).