Hlavní navigace

Prezidentské ty, ty, ty od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

14. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Česká televize a Prima zřejmě nadržovaly nebo škodily některým prezidentským kandidátům. Co jim za to hrozí? Vlastně vůbec nic. Možná ještě tak směšně malá pokuta.

Neobjektivní a nevyvážené mělo být podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) předvolební vysílání České televize a Primy family před historicky první přímou volbou prezidenta v Česku. Radním se nelíbí, že Prima ještě před prvním kolem volby pozvala do prezidentské debaty pouze dva zamýšlené favority Miloše Zemana a Jana Fischera, Česká televize zase v infografice svých Událostí umístila ve skupince devíti prezidentských kandidátů pozdějšího vítěze voleb Miloše Zemana příliš do popředí, čímž ho měla zvýhodnit.

Reportéři ČT pro změnu neobjektivně odvysílali spot herce Tomáše Hanáka, v němž nabádá kandidáta Jana Fischera, aby z volby odstoupil, a několik hostů Show Jana Krause zcela nevyváženě vyjádřilo svoji podporu Karlu Schwarzenbergovi. V kontextu předvolební kampaně, kde se používaly podpásovky jiného kalibru, zní obvinění velké mediální rady směšně. Na druhou stranu, Rada je tu od toho, aby hlídala dodržování zákona, a předvolební kampaň před prezidentskými volbami si o důkladný monitoring říkala už dopředu.

Tipy C

Jakkoli mohou důvody zahájených správních řízení vypadat směšně, radní asi nemohli postupovat jinak. Prostě vzali všechny případy porušení pravidel a teď se budou s televizemi přetahovat o argumenty. Výsledkem může být napomenutí nebo dokonce pokuta, proti které by se jistě jak Prima, tak Česká televize odvolaly k soudu. Jenže ani ta pokuta by nemusela být nějak vysoká. Není u nás zvykem televizím ukládat tresty, které by je nějak výrazně bolely. Jaký má potom tenhle systém „výchovných políčků“ smysl, nechť si zodpoví čtenář sám.

Sebevětší počet správních řízení o neobjektivním předvolebním vysílání Miloše Zemana z Pražského hradu nevyžene a nedostane tam ani Jana Fischera, ani Karla Schwarzenberga. Řešit taková provinění s křížkem po funusu zkrátka nedává pramalý smysl. Leda že by sankce opravdu bolely a přiměly televize, aby si přístě dávaly větší pozor. Obávám se, že taková situace nenastane. Správním řízením se vlk nažral, kozy ale zůstanou celé a po vyhraných soudních tahanicích o udělené pokuty si dost možná i vítězně zamečí.

Je dobře, že RRTV zahájila správní řízení s Primou a ČT kvůli porušení pravidel objektivity a vyváženosti v předvolebním vysílání?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).